Deze tips maken het afscheid nemen op school makkelijker

Door Marieke
Afscheid nemen

Nog eventjes en de school begint weer. Voor veel kinderen is dat een superspannend moment. Ook voor kinderen die later in het jaar 4 worden en voor het eerst naar school gaan kan dat een spannend moment zijn. Veel kinderen hebben moeite met afscheid nemen van hun vader en moeder. In dit artikel geven wij tips om het afscheid nemen zo makkelijk mogelijk te maken. Niet alleen voor het kind, ook voor de ouders.

Tip 1: School is leuk!

Het is belangrijk dat je tegen je kind positief over school praat! School is een leuke plek om te zijn. Kinderen pikken al snel de stemming van de ouders op en daarom is het belangrijk dat die stemming geheel positief is. Ben je om een of andere reden bezorgd? Breng die zorgen absoluut niet over naar je kind.

Vraag aan het einde van de dag hoe het was op school. Vraag naar de dingen die niet leuk waren en vraag naar de dingen die wel leuk waren. Benadruk de goede momenten en laat je kind die ervaringen meenemen naar de volgende dag.

Tip 2: Wees duidelijk

Laat één kusje echt nog één kusje zijn. De laatste knuffel is ook echt de laatste knuffel. Wees duidelijk naar je kind toe. Wil je nog één keer zwaaien, zwaai dan ook echt één keer. Heb je afscheid genomen, ga dan ook echt weg. Treuzel niet, kijk niet achterom en kom niet terug om nog even stiekem door het raampje te kijken of je kind nog steeds huilt.

Wij begrijpen dat het voor ouders ook lastig is om los te laten, om een huilend kind achter te laten. Maar in de meeste gevallen stopt het kind met huilen zodra de papa en mama weg zijn en heeft het verder die dag prima naar z’n zin. Vertrouw daarop. En ook bij de juf is je kind in goede handen. Je hoeft niet steeds naar school te bellen om te vragen of het wel goed gaat. Geen bericht is goed bericht en als het niet goed gaat, dan belt de leerkracht zeker naar jou!

Tip 3: Ga niet zonder afscheid nemen weg

De andere kant is ook waar. Ga niet weg zonder dat je afscheid genomen hebt van je kind. Veel ouders glippen er van tussenuit om hun kinderen niet van streek te maken. Goed bedoeld, maar het werkt vaak juist averecht. Een kind kan zich daardoor verlaten voelen en dat maakt het probleem alleen nog maar groter.

Tip 4: Schakel de leerkracht in

En dan komen we gelijk bij het volgende punt. Bij de leerkracht is je kind veilig en in goede handen. Leerkrachten zijn mensen die hun ziel en zaligheid geven voor de kinderen. Ze snappen kinderen en willen de kinderen een knuffel geven als dat nodig mocht zijn. Schroom niet om je kind aan de leerkracht af te geven. Veel kinderen voelen zich veilig bij de leerkracht en de leerkracht kan een kind vaak snel weer geruststellen.

Tip 5: Erken het gevoel

Zeg wat je ziet. ‘Ik zie dat je verdrietig bent’, of ‘ik zie dat je afscheid nemen moeilijk vindt’. Als je het gevoel van een kind erkent voelt het zich begrepen. Vaak maakt dat feit een kind al rustiger, want er is er ten minste één die het kind begrijpt. Belangrijk is dat je in ieder geval zelf kalm blijft!

Tip 6: Geef iets van huis mee

Veel kinderen vinden het fijn om iets vertrouwds bij zich te hebben. Dis kan een favoriete knuffel zijn, maar het kan ook een foto zijn van het gezin. Op school kan er dan afspraken worden gemaakt over de knuffel. De knuffel kan bijvoorbeeld even slapen in de huishoek zodat het kind minder aan de knuffel denkt.

Besef dat het vaak maar even is. In veel gevallen is het vaak maar een enkele week dat je je kind huilend bij de juf achterlaat. En vaak is het ook zo dat het slechts even is dat je kind huilt. In 5 minuten is het vaak alweer over en heeft je kind het prima naar z’n zin op school.

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: