Zwangerschapskalender week 3

Door Marieke
Week 3

Je bent nu tussen de drie weken en vier weken zwanger. Deze week zal de innesteling van de bevruchte eicel in de baarmoeder plaatsvinden. Dit kunt je merken doordat je een lichte bloeding krijgt; innestelingsbloeding genaamd. Andere vrouwen voelen alleen wat kramp in hun buik, maar de meeste vrouwen zullen hier niks van merken. In dit artikel lees je meer over week 3 van je zwangerschap.

Week 3: dag 22 tot dag 28

Lengte van de baby: 0,1 mm
Gewicht van de baby: 0 gr

Ontwikkeling van de baby in week 3

In week 3 bereikt de blastocyste de baarmoeder en zal zich nestelen in de baarmoederwand. Dit gebeurt zo’n 6 tot 12 dagen na de ovulatie. Veel vrouwen merken niets van deze innesteling, terwijl andere vrouwen een krampachtig gevoel in hun buik hebben, en sommigen zelfs een lichte bloeding. In de baarmoederwand splitst de blastocyste in twee groepen. De ene helft wordt een embryo, jouw baby. De andere helft wordt later de placenta. Via deze placenta zal je baby de benodigde voedingsstoffen en zuurstof krijgen.

Zodra de innesteling heeft plaatsgevonden ben je officieel zwanger. De hormoon HcG zal verder gaan toenemen, maar het is nog te laag om een betrouwbare zwangerschapstest te doen. Officieel kun je pas een test doen op de dag dat je weer ongesteld zou moeten worden, aan het eind van deze week. Al zijn er zwangerschapstesten waarbij je dat al een paar dagen eerder kunt testen.

Jij in de derde week van de zwangerschap

Veel vrouwen merken er nog helemaal niets van dat ze zwanger zijn. Hoewel sommige vrouwen de innesteling voelen of zelfs een lichte bloeding krijgen, zullen de meeste vrouwen er niks van merken. De HcG hormoon zal wel verder toenemen en juist dat hormoon zorgt ervoor dat je last kunt krijgen van de eerste zwangerschapssymptomen.

Toch blijft het in deze week nog spannend. Je weet nog steeds niet zeker of je zwanger bent en deze klachten zouden ook zomaar de eerste tekenen kunnen zijn dat je binnen nu en een paar dagen weer ongesteld gaat worden. Het blijft dus voor velen spannend totdat ze eindelijk de positieve test in handen zullen hebben.

Symptomen en klachten in week 3

In het prille begin van je zwangerschap kun je al last hebben van een aantal symptomen die er op zouden kunnen wijzen dat je zwanger bent.

Vermoeidheid

Je lichaam maakt het hormoon HcG aan, dit kan voor vermoeidheid zorgen. Daar zul je in de komende maanden veel last van hebben. Bovendien wordt er in je buik een baby gemaakt en ook dat kost veel energie.

Gevoelige borsten en tepels

Sommige vrouwen merken het direct als ze zwanger zijn; de borsten worden door de toename aan bloed groter en ze worden pijnlijker. De tepels worden groter en ook donkerder van kleur.

Misselijkheid

Een plotselinge toename van HcG kan misselijkheid tot gevolg hebben. Hoewel het in deze vierde week nog wel aan de vroege kant zou zijn, zijn er toch wat vrouwen die ’s ochtends direct boven de toiletpot hangen zodra ze uit bed stappen.

Verdere eventuele symptomen

Daarnaast zou je ook last kunnen hebben van stemmingswisselingen, veranderde reukvermogen, duizeligheid, krampen in je buik, hoofdpijn en pijn in je lage rug kunnen krijgen. En als je wel erg veel moet plassen zou dat ook een van de tekenen van een zwangerschap kunnen zijn.

LEESTIP: Zwanger, of toch niet? De eerste 7 zwangerschapssymptomen

Tips

Blijf doorgaan met slikken van foliumzuur totdat je ongeveer 3 maanden zwanger bent. Daarnaast is het goed om te stoppen met roken en drinken als je dit nog zou doen. Roken en drinken kunnen schade brengen aan de ontwikkeling van je baby in de buik en elk glas wijn en elke sigaret is er één te veel.
Daarnaast is het belangrijk om een gezond voedingspatroon aan te houden. Je hoeft zeker niet voor 2 te eten, maar het is wel belangrijk dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt.

Denk er ook aan dat je bepaalde dingen niet mag eten als je zwanger bent, omdat dit schadelijk zou kunnen zijn voor het ongeboren kindje. Denk hierbij aan rauw vlees en rauwe eieren. Drink ook niet meer dan 3 kopjes koffie op een dag en kijk uit met cola en thee omdat ook daar cafeïne in zit. Drink genoeg water, minstens 2 liter per dag, het liefst nog een litertje extra.

Werk niet meer in de tuin zonder dat je tuinhandschoenen aan doet.

Vertel de huisarts dat je zwanger bent of wellicht zwanger zou kunnen zijn. Dan kan de huisarts hier rekening mee houden mocht je medicijnen nodig hebben. Vertel het ook de tandarts, dit in verband met een röntgenfoto.

<<< week 2     –     week 4 >>>

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: