Heimwee, wat is het en wat kun je ertegen doen

Door Marieke
Heimwee bij kinderen

Heimwee kan voor dikke tranen en buikpijn zorgen en de pret flink bederven. Van heimwee kun je letterlijk ziek worden. Het verlangen naar de vertrouwde omgeving is zo groot dat je ook echt naar huis wilt, ongeacht alle leuke dingen die er nog op het programma staan. In dit artikel lees je over heimwee, de symptomen en de oorzaak ervan en wat je kunt doen of laten om het te verminderen.

Wat is heimwee

Heimwee betekent; verlangen naar huis of naar je geboorteland. Het verlangen is zo groot dat degene geen plezier meer heeft in de activiteit, zoals vakantie, kamp of logeerpartijtje. Je kunt er letterlijk ziek van worden. Bij kinderen komt het vaker voor, maar ook volwassenen kunnen er flink last van krijgen.

Het ene kind kan de hele dag fijn spelen, maar ’s avonds in bed kan het overvallen worden door heimwee omdat hij thuis mist. Het andere kind heeft al dagenlang buikpijn bij het idee dat het straks een paar dagen zonder ouders is.

De meest voorkomende vorm van heimwee bij kinderen is als ze zonder ouders op pad gaan, bijvoorbeeld logeren of op kamp. Gaat het kind met de ouders op vakantie, dan heeft het geen heimwee.

Symptomen van heimwee

De meeste kinderen hebben er gelukkig maar een klein beetje last van. Het rusteloze gevoel duurt dan wel totdat ze weer thuis zijn, maar erger wordt het ook niet. Een klein deel van de kinderen heeft wel veel last van heimwee en naarmate ze langer van huis zijn, hoe beroerder ze zich voelen.

De bekendste symptomen van heimwee zijn:

  • Huilen
  • Misselijkheid
  • Overgeven
  • Buikpijn
  • Lusteloosheid
  • Slaapstoornissen
  • Verminderde eetlust

Ook aan het gedrag kun je merken dat kinderen heimwee hebben. Sommige kinderen maken dan ruzie met andere kinderen of vertonen vervelend gedrag. Of ze laten gedrag zien dat ze eigenlijk al ontgroeid zijn, zoals bedplassen of duimzuigen. En waar het ene kind juist heel druk wordt, kan het andere kind zich compleet terugtrekken.

Oorzaak van heimwee

Het is niet helemaal duidelijk waarom de een wel last van heimwee heeft en de ander niet. Een aantal persoonlijkheidskenmerken kunnen wel een belangrijke rol spelen. Mensen die moeite hebben met veranderingen en van structuur, planning en dagelijkse routine houden, kunnen vaker last krijgen van heimwee. Vaak zijn het ook mensen die introvert zijn.

Daarnaast speelt opvoeding ook een grote rol. Als kinderen niet gewend zijn om te gaan logeren of op vakantie te gaan, dus zullen ze sneller bang zijn voor het onbekende. Wanneer een kind heel beschermd is opgevoed, dan is er meer kans op heimwee.

Lees ook: Nagelbijten; zo leer je het af!

Tips tegen heimwee

Gelukkig zijn er wel een aantal tips om heimwee te verminderen. Tips die je beter wel kunt doen, maar er zijn ook dingen die je beter niet kunt doen. Wij zetten het op een rijtje:

Wel doen:

  • Leer je kind als van jongs af aan omgaan met afscheid nemen. Dit kan in kleine stapjes. Zo kun je je kind een uurtje bij de oppas laten, bij de peuterspeelzaal brengen of bij een vriendje spelen zonder dat jij erbij blijft. Het helpt ook als je je kindje al van jongs af aan regelmatig een nachtje laat logeren.
  • Heimwee mag, je hoeft je er niet voor te schamen. Je gevoelens uiten helpt. Vertel je kind dat hij het absoluut mag vertellen tegen bijvoorbeeld de leiding.
  • Neem wat spulletjes mee uit de vertrouwde omgeving, dat zorgt voor een soepelere overgang.
  • Voorbereiding is het halve werk; laat je kindje meebeslissen in een besluitvorming aangaande de vakantie (wellicht kiezen uit 2 opties), laat foto’s zien, vertel waar hij gaat slapen en wat er allemaal te doen is. Ook samen de tas inpakken kan helpen. Op kamp? Dan kan het helpen om de leiding te vragen naar het dagprogramma.
  • Informeer de leiding; die is dan voorbereid mocht je kind er echt last van krijgen.

Niet doen:

  • Hoe jij als ouder omgaat met een logeerpartijtje of kamp heeft invloed op het ontstaan van heimwee bij je kind. Help je kind bij de voorbereiding, maak duidelijk dat je er voor je kind bent, maar ga niet heel sterk in de gevoelens van je kind mee.
  • Vermijd zinnen als ‘ik ga je zo missen’ of ‘wat moet ik zonder jou’. Hoe lief ook bedoeld, het werkt averechts.
  • Onderzoek wijst uit dat contact met huis heimwee versterkt. Laat je kind liever niet bellen. Een briefje of kaart laten sturen is een beter idee.
  • Niet op vakantie gaan omdat je kind heimwee heeft? Dat is niet te bedoeling. Probeer stapje bij beetje je kind te laten wennen aan een nieuwe omgeving.

Lees ook: Doorkomende tandjes; dit kun je er aan doen!
Lees ook: Alles wat je moet weten over hand-voet-mondziekte

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: