Nagelbijten; zo leer je het af!

Door Marieke
Nagelbijten; zo leer je het af!

Nagelbijten is een gewoonte die ontstaat wanneer kinderen ongeveer 3 à 4 jaar oud zijn. Een gewoonte die vaak uit verveling of vermoeidheid ontstaat, maar ook andere oorzaken kunnen een reden tot het bijten van nagels zijn. In dit artikel leggen we uit wat de oorzaken van nagelbijten kunnen zijn, waarom het niet zo gezond is, en hoe je kunt proberen het weer af te leren.

Oorzaken van nagelbijten

Nagelbijten kan verschillende oorzaken hebben. In veel gevallen is het simpelweg een gewoonte die is aangeleerd uit verveling. Ook kan het een teken zijn dat het kind stress ervaart, of dat het een uiting is van vernoeidheid. Ook leuke dingen die in het verschiet liggen kan voor de nodige stress of zenuwen zorgen, denk aan een verjaardag, kinderfeestje of vakantie. Ook dat kan er weer voor zorgen dat het nagelbijten toeneemt.

Nagelbijten is niet alleen een probleem van kinderen, ook veel volwassen hebben de gewoonte om nagels te bijten. Kinderen kunnen die gewoonte overnemen. Ook de gewoonte van broertjes en zusjes kunnen kinderen gaan overnemen.

Meestal is nagelbijten een onschuldige bezigheid een vorm van verveling of uiting van moeheid. Het gaat veelal in de loop der jaren weer over. Het is wel van belang om je kind eens goed te observeren op welke momenten of delen van de dag hij nagelbijt en op welke momenten niet. Dat kan veel ouders helpen bij het vinden van een oplossing om het weer af te leren.

Is nagelbijten slecht?

Als kinderen eenmaal met nagelbijten beginnen, is het moeilijk weer af te leren. Jarenlang kunnen kinderen doorgaan met nagelbijten, de vingers worden daar niet mooier van. En buiten dat, nagelbijten die niet zo gezond. Het veroorzaakt pijnlijke vingers als de nagel te kort worden afgebeten, soms tot bloedens toe. Dat kan weer leiden tot ontstekingen. Ook kan nagelbijten infecties veroorzaken. Kinderen stoppen hun vingers, waar van alles mee is aangeraakt, steeds weer in hun mond.

Nagelbijten is ook niet goed voor de tanden. Het kan leiden tot beschadiging van de voortanden. Dus hoe eerder een kind het afleert, hoe beter het is.

Tip 1: Houd nagels kort

Je kunt er direct mee starten, het is een van de makkelijkste tips om uit te voeren; houd de nagels kort. Dat betekent dat je zeer regelmatig de nageltjes van je kindje knipt. Om de dag, of het liefst zelfs elke dag.

Tip 2: Observeer

Observeer je kindje goed. Op welke momenten wordt er nagel gebeten en op welke momenten niet? Houd dit een aantal weken in de gaten. Schrijf het desnoods op en probeer er vervolgens je conclusie aan te verbinden. Is het uit verveling? Of merk je dat je kind gaat nagelbijten als het moe is? Of zie je het gebeuren in stressvolle situaties?

Tip 3: Stressballetje

Merk je dat je kindje uit verveling gaat nagelbijten, of als het moe is, dan kun je ook een alternatief bieden. Denk bijvoorbeeld aan een stressballetje. Of laat het bijvoorbeeld op een stukje zoethout bijten. Of geef het een ringetje om de vinger waaraan het dan kan draaien.

Tip 4: Nagelbijtstift

Er zijn speciale nagelbijtstiften verkrijgbaar. Je kunt dan blanke lak op de nagels stiften dat zorgt voor een vieze smaak wanneer vingers in de mond worden gestopt.

Tip 5: Nageltjes mooi maken

Je kunt ook de nageltjes van je kindje mooi maken met nagellak of stickertjes. Mooie nageltjes kan leiden tot minder nagelbijten.

Tip 6: Geef een hint

Probeer zo min mogelijk aandacht te vestigen op het nagelbijten. Met boos worden of onzin-verhaaltjes maak je het probleem alleen maar groter. En dat schiet natuurlijk niet op. Vertel rustig en duidelijk hoe het zit en de reden waarom het niet goed is, zonder dat je het heel heftig maakt. Spreek vervolgens een teken met elkaar af dat het voor je kind duidelijk is dat het moet stoppen met nagelbijten zonder dat je er al te veel woorden aan vuil maakt.

Lees ook: Een goede start van de dag met een gezond ontbijt
Lees ook: De eerste schooldag; hoe gaat in zijn werk

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: