De eerste schooldag; hoe gaat in zijn werk

Door Marieke
Eerste schooldag; dit kun je verwachten

Een nieuw tijdperk breekt aan. Voor veel ouders is het een mijlpaal als je kind 4 jaar wordt. Je kindje gaat voor het eerst naar de kleuterschool. Spannend. Niet alleen voor het kind zelf, maar ook de ouders vinden het een spannend moment. Je kindje weer een beetje meer loslaten en de grote wereld in sturen. En al zijn ze met hun 4 jaar nog best wel klein, de meeste peuters zijn er allang aan toe om naar school te gaan. In dit artikel vertellen wij je meer over deze eerste schooldag, maar ook hoe je je kindje het beste hierop kunt voorbereiden.

De voorbereiding

Je kindje voorbereiden kan op diverse manieren. In de eerste plaats is het goed om al ruim van tevoren aan te kondigen dat als het 4 jaar is naar school mag. Dan komt het niet al een grote verrassing. Voor veel kleuters is ‘school’ nog een abstract begrip, ze hebben vaak immers nog geen idee wat school is en hoe het eraan toe gaat. Zoek daarom al ruim van tevoren boekjes op en lees deze voor. Vertel over school en wat ze allemaal op school doen.

Ook is het goed om regelmatig eventjes langs de school van jullie keuze te lopen, fietsen of rijden. Zo raakt je kindje al aan het gebouw gewend. Vermijd het woord ‘grote’ school. Het woord groot kan voor kinderen ook bedreigend werken.

Kennismaken met de leerkracht

Elke school voert weer een ander beleid wat betreft kennismaken en wendagen. Veel scholen bieden wendagen aan. Al vóór dat je kind 4 jaar wordt mag het enkele dagdelen en soms al hele dagen wennen op school. Zo leert je kind alvast de leerkracht en de klasgenootjes kennen. Ook ziet je kind hoe het eraan toe gaat in de klas. Zo kan je kindje alvast mentaal voorbereiden op de echte eerste schooldag.

Maar voordat de eerste wendag plaats gaat vinden kan het goed zijn als je al een keer een afspraak maakt met de leerkracht waarbij jullie even samen met je kindje op school kan kijken. Na schooltijd bijvoorbeeld, als er geen kinderen meer in de klas zijn. Dan kunnen jullie op je gemak rondkijken in de klas, laten zien waar de toiletten zijn, laten zijn in welke hoeken er allemaal gespeeld kan worden. En jullie kunnen op je gemak de laatste vragen aan de leerkracht stellen zodat jullie je kindje goed voorbereid naar school kunnen laten gaan en er geen onduidelijkheden meer zijn.

Schoolspullen

Er zijn een aantal items die je moet aanschaffen voor de eerste schooldag. Zo heeft je kindje een drinkbeker en een lunchtrommetje nodig, maar ook gymschoenen en vaak ook nog een gymshirtje en -broekje. Ook een rugtas waar alles in kan kan heel handig zijn. Wacht met aanschaffen van deze spullen totdat je van school hoort wat je precies moet aanschaffen. Er zijn scholen die aan sommige items bepaalde eisen stellen, bijvoorbeeld dat de gymschoenen voorzien moeten zijn van klittenband en niet van veters.

Tip: voor de leerkracht is het handig als een kind zichzelf grotendeels kan aan- en uitkleden. Laat je kind op gymdagen makkelijke kleding en schoenen aantrekken.

Het is ook belangrijk dat alle items worden voorzien van de naam van je kind. Daarvoor zijn er handige naamstickers verkrijgbaar bij bijvoorbeeld Goed Gemerkt. Jouw kindje is waarschijnlijk echt niet de enige die een schoolbeker van Frozen of van Paw Patrol heeft.

De eerste schooldag

Ook is het belangrijk om heel duidelijk te zijn naar je kind. Vertel je kind wat hij kan verwachten. Je brengt je kindje in de klas, de juf wijst een plekje en je geeft papa/mama een kus of knuffel. Daarna kan mama nog even voor het raam zwaaien en dan gaat mama of papa naar huis. Als de schooldag voorbij is komt mama je weer halen. Hoe duidelijker je bent hoe makkelijker het gaat. Wordt ook niet sentimenteel naar je kindje toe. Ga niet mee in de spanning die je kind heeft en laat je kindje vooral niet jouw spanning voelen. Natuurlijk kun je er dan wel voor je kind zijn als hij het zelf wel spannend vindt.

Tip: Sta even wat extra vroeg op. Dan kun je daarna goed inschatten hoeveel tijd je in de ochtend nodig hebt om op school te komen. Zorg ervoor – en zeker op de eerste schooldag – dat je op tijd bij school staat.

Tip: Zorg ervoor dat je al bij school staat als de juf met de kinderen naar buiten komen.

Lees ook: Op tijd op school zijn; 8 tips

Moe

Veel indrukken. Veel kinderen in de klas die allemaal praten en bewegen. Als deze nieuwe indrukken zullen ontzettend veel energie kosten. En dat komt er thuis weer uit. Verwacht niet dat je kindje de eerste schoolweken heel gezellig zal zijn thuis. De een wordt druk, de ander zal sneller huilen, de volgende wordt brutaal. Dat is heel normaal, want hele dagen school vergt nu eenmaal veel energie. Leg je kind ’s avond op tijd op best. Nog eerder dan je wellicht gewend was toen het nog peuter was. Het is een normaal verschijnsel, maar wel goed om in je achterhoofd te houden dat dit kan gebeuren.

Bovendien; een kind van 4 is nog niet leerplichtig. Je mag je kindje ook best dagen of dagdelen thuis houden als je ziet dat het dat je kind goed zou doen. Een keer een extra middagslaapje kan soms zeker geen kwaad.

Lees ook: Hulpouders op school; dit kun je allemaal doen
Lees ook: De eerste schoolweken; zo ga je om met een prikkelbaar kind

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: