De eerste schoolweken; zo ga je om met een prikkelbaar kind

Door Marieke
Prikkelbaar

Je hebt genoten van zes heerlijke weken vakantie. Toch zie je er weer naar uit dat de kinderen naar school gaan. Zo in de laatste weken van de vakantie slaat de verveling toe en gaan ze elkaar wat jennen. Je ziet weer uit naar het dagelijkse ritme, maar al na twee dagen krijg je de klap. Je kind komt thuis, is moe, prikkelbaar, het eet niet, huilt snel en heeft nergens zin in. Zou je kind het niet naar je zin hebben vraag je je af? Gelukkig hoort het er allemaal bij en kunnen wij je wat tips geven hoe je om kunt gaan met een kind dat moe en prikkelbaar thuiskomt van school.

Plan zo weinig mogelijk afspraken na schooltijd

Zes weken lang heeft je kind zijn/haar klasgenootjes niet gezien. En dat is best lang. Zo’n eerste schooldag worden er dan vaak gelijk al wat speelafspraakjes gemaakt. Probeer je kind af te remmen en spreek voor dat de eerste schooldag begint al af hoeveel speelafspraakje het mag maken in de eerste week. Bescherm je kind hierin tegen zichzelf. Laat het bijvoorbeeld die week maar één speelafspraakje maken, of het liefst helemaal geen.

Probeer zelf ook zo min mogelijk afspraken na schooltijd te maken waardoor je kind met je mee moet. Gewoon naar huis na schooltijd, dat is het allerfijnst.

Doe rustige dingen

Schommelen is een effectieve manier om prikkels te verwerken. Ga gelijk naar schooltijd naar een speeltuintje en laat het even een paar minuten schommelen. Als je een schommel in de tuin hebt is het helemaal makkelijk. Daarna kun je genieten van wat drinken en er wat lekkers bij. Ga daarna wat rustige dingen doen. Kleuren, knutselen, puzzelen, lezen, een spelletje op de tablet of smartphone of een filmpje kijken. Of waarom niet gewoon even op de bank liggen en niksen?

Leestip: Leuk leren met Squla + kortingscode

Stel niet te veel vragen

Je bent natuurlijk razend nieuwsgierig hoe je kind het heeft gehad op school en je vuurt een stortvloed aan vragen op hem af zodra je kind thuiskomt. Dit kun je beter niet doen. Laat je kind eerst even bijkomen van de drukke dag en toon daarna je interesse in de dag. Stel bij jongere kinderen concrete vragen. Een vraag als “wat heb je gedaan vandaag” is te breed en je kind zal steevast “ik weet het niet” antwoorden. Beter kun je vragen stellen als “heb je nog buiten gespeeld?”, waarmee heb je gespeeld?” Enzovoorts.

Laat je kind wel altijd merken dat je oprecht interesse toont en dat je altijd een luisterend oor wilt bieden. Zeker voor als er momenten zijn dat het wat minder lekker gaat.

Gezonde voeding

Bloedsuikerschommelingen maakt je vermoeider en prikkelbaar. Als je zorgt voor gezonde voeding waarvan je kind weer energie krijgt en wat voedt, houd je kind het langer vol. Een handje noten, snoepgroente, fruit of een stevige boterham met kaas. Wil je je kind wel iets lekkers geven wat wat minder gezond is? Doe dat dan na schooltijd.

Gun het de tijd

Zoals we eerder al schreven; het is heel normaal dat je kind zo moe en prikkelbaar reageert tijdens de eerste schoolweken. Er is zoveel nieuw op dat moment. Nieuwe leerkrachten, misschien wel nieuwe kinderen, een nieuw lokaal, nieuwe regels en afspraken, nieuwe leerstof, nieuwe materialen; dat vraagt om gewenning en dat duurt gewoon even. Het hoofd van je kind kan vol raken door alles wat nieuw is. Je hoeft je zeker niet meteen zorgen te maken en aan de bel te trekken. Geef je kind vooral de ruimte en de tijd om te wennen en zijn plekje te vinden.

En eens een middagslaapje op woensdagmiddag en op tijd naar bed is ook helemaal niet verkeerd.

Heb jij nog tips voor de eerste schoolweken?

 

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: