Overzicht schoolvakantie 2021/2022; met uitgebreide uitleg

Door Marieke
Data schoolvakantie

Als je kinderen hebt die op school zitten, dan heb je weinig keus; je zult tijdens de schoolvakanties op vakantie moeten. Het is niet mogelijk om zomaar even een weekje vrij te nemen van school om lekker met je gezin op vakantie te gaan. Als je geen schoolgaande kinderen hebt, dan kun je gaan en staan waar je wilt en kun je wel buiten de schoolvakantie op vakantie gaan. Sterker nog, de accommodaties zijn buiten de schoolvakanties een flink stuk goedkoper en het is ook minder druk op de parken, musea, pretparken en zwembaden.

Zolang je kinderen nog niet naar school gaan kun je er maar beter van profiteren. In dit artikel geven wij een overzicht van de schoolvakanties die in het schooljaar 2021/2022 gepland staan. Zo weet jij in welke weken jij op vakantie kunt als je schoolgaande kinderen hebt, en als je geen schoolgaande kinderen hebt, je welke weken je juist wilt vermijden.

Hoe zat het ook alweer

Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap stelt de data van de schoolvakanties vast. Scholen in het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs moeten zich aan deze data houden, maar MBO’s, HBO’s en universiteiten mogen zelf hun vakanties bepalen. Vaak zul je zien dat MBO’s, HBO’s en universiteiten een heel eind meegaan met deze adviezen, maar de data zou dus kunnen afwijken. Daarom is het van belang om hier rekening mee te houden als je kinderen op meerdere scholen hebt zitten.

Het ministerie van OC&W stelt jaarlijks 3 verplichte schoolvakanties vast. Dat zijn 2 weken kerstvakantie, 6 weken zomervakantie en 1 week meivakantie. Deze 9 weken zijn dus voor elke basisschool en middelbare school verplicht. Maar hoe zit het dan met de voorjaarsvakantie en herfstvakantie? Naast deze verplichte 9 weken, mag een school zelf nog voor een week of 4 schoolvakantie inplannen. Voor de herfstvakantie en voorjaarsvakantie geeft het ministerie adviesdata, maar daar mag de school met instemming van de MR van afwijken. Een reden om af te wijken is bijvoorbeeld de carnavalsvakantie in het zuiden van het land. Maar de meeste scholen zullen deze data wel overnemen.

Maar dan zijn de vrije dagen nog niet op. Vaak kiest een school voor bijvoorbeeld 2 weken meivakantie, of rondom Hemelvaart en Pinksteren nog een paar dagen vrij in te plannen. Ook kan de school kiezen voor 1 week meivakantie en nog 1 week in juni. Wat de school kiest hangt vaak ook af wanneer de feestdagen in het voorjaar precies vallen (vroeg of laat) en hoe lang het dan nog duurt tot de zomervakantie.

Dan blijven er vaak nog een handjevol dagen over. Deze gebruikt de school voor studiedagen of vergaderingen.

Leerplicht geldt niet voor 4-jarigen

De meeste kinderen gaan naar de basisschool als ze 4 jaar oud toch. Toch vallen zij nog niet onder de leerplicht. Je mag je 4-jarige zoon of dochter thuishouden van school als je dat wilt. Dat is niet strafbaar, de leerplichtambtenaar kan hier niets tegen doen. De leerplicht begint op de 1e dag van de nieuwe maand nadat een kind 5 jaar is geworden. Vanaf dat moment is het dan ook strafbaar als ouders hun kind thuishouden zonder geldige reden. Zolang je kind nog 4 jaar is, kun jij nog buiten de schoolvakanties op vakantie.

Lees ook: Een basisschool kiezen voor je kind; een handige checklist

Nederland in 3 regio’s

Het is niet handig als alle Nederlanders tegelijk op vakantie zullen gaan. Om de vakantiedrukte wat te spreiden is Nederland opgedeeld in 3 regio’s; noord, midden en zuid. Wat betreft de zomervakantie gaat het systeem als volgt voor een regio: Eerst-midden-laatst-laatst-midden-eerst-eerst-midden-laatst enz. Hiermee wordt voorkomen dat een schooljaar te kort, of juist te lang duurt. Er is dus een overlap van 4 weken waarop alle regio’s tegelijkertijd schoolvakantie hebben.

Lees de regioverdeling op de website van het Rijksoverheid.

Data schoolvakantie 2021/2022 regio Noord

Herfstvakantie: 16 oktober t/m 24 oktober 2021
Kerstvakantie: 25 december 2021 t/m 9 januari 2022
Voorjaarsvakantie: 19 februari t/m 27 februari 2022
Meivakantie: 30 april t/m 8 mei 2022
Zomervakantie: 16 juli t/m 28 augustus 2022

Data schoolvakantie 2021/2022 regio Midden

Herfstvakantie: 16 oktober t/m 24 oktober 2021
Kerstvakantie: 25 december 2021 t/m 9 januari 2022
Voorjaarsvakantie: 26 februari t/m 6 maart 2022
Meivakantie: 30 april t/m 8 mei 2022
Zomervakantie: 9 juli t/m 21 augustus 2021

Data schoolvakantie 2021/2022 regio Zuid

Herfstvakantie: 23 oktober t/m 31 oktober 2021
Kerstvakantie: 25 december 2021 t/m 9 januari 2022
Voorjaarsvakantie: 26 februari t/m 6 maart 2022
Meivakantie: 30 april t/m 8 mei 2022
Zomervakantie: 23 juli t/m 4 september 2022

Lees ook: 7 tips om je kind goed te laten slapen op vakantie
Lees ook: 6 activiteiten waar een kind blij van wordt op vakantie

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: