Op tijd op school zijn; 8 tips

Door Marieke
Op tijd

Voor veel ouders is het elke ochtend weer een race tegen de klok met als gevolg nog te laat op school aan te komen, elke dag weer. Je kind eet niet door, het treuzelt met aankleden, vergeet vervolgens de gymtas mee te nemen zodat jij halverwege de rit naar school weer naar huis moet keren om de gymtas op te halen. In dit artikel geven wij 8 tips die jou zouden kunnen helpen om wel op tijd op school te komen, zonder dat je al te veel op je kinderen hoeft te mopperen dat ze op moeten schieten.

Zet de wekker een kwartier of half uur eerder

Wellicht een open deur, maar voor de meesten onder ons wel een lastige. Je wekker een kwartier of half uur eerder zetten. En dat terwijl jij nog zo lekker warm onder de dekens ligt. Maar weet je, de dag relaxed beginnen werkt door op de rest van de dag. En op jouw humeur en op die van je kinderen, en die van je partner. Win-win-situatie dus. Alleen moet jij er wel dat half uurtje eerder uit bed komen voor over hebben.

Leg de kleding van de kinderen klaar

Leg de avond van tevoren al een stapeltje met kleding klaar, zodat jij daar in ieder geval geen tijd meer in hoeft te steken. Een stapeltje compleet met ondergoed en sokken. Les desnoods 2 of 3 verschillende stapeltjes klaar zodat je kind de volgende ochtend ook nog kan kiezen.

Zet de ontbijtboek van tevoren klaar

Nee, je hoeft het brood echt nog niet gesmeerd te hebben, maar je kunt wel alvast het brood, de borden, bestek, bekers en beleg klaar hebben liggen. Het scheelt jou weer tafeldekken op de vroege ochtend. Houd een ontbijt op schooldagen gewoon simpel. Een gewone boterham, of een bordje pap is toch goed genoeg? En in het weekend kunnen dan de croissantjes op tafel komen.

Maak lunchpakket klaar

Een beker met drinken, een trommeltje met een tussendoortje en een lunchbox met boterhammen en daarbij ook nog een beker drinken. En dat voor elk kind. En voor jezelf als jij die dag ook gaat werken. Dat is flink wat werk, je kunt er zo een kwartier voor uittrekken. Gelukkig kan dat ook de avond van tevoren al klaargemaakt worden. Leg dan ook gelijk de gymtas of andere spullen die mee moeten worden genomen klaar. Het scheelt jou echt enorm veel tijd en stress.

Laat kinderen zoveel mogelijk zelf doen

Als jij je kind van jongs af aan al zoveel mogelijk leert om dingen zelf te kunnen, dan scheelt dat weer voor jou. Denk daarbij aan een boterhammen smeren, eten, kleding aantrekken, schoenen en jas aantrekken, er zelf aan laten denken om de schooltas te pakken. Enzovoorts. Hier worden kinderen heel zelfstandig van en leren ze ook om zelf na te denken en dat mama niet verantwoordelijk is voor die gymtas, die schooltas, of dat huiswerk wat weer terug moet naar school.

Een vast ritueel

Een vast ritueel helpt om alles onder controle te hebben en niet gestresst op school te komen. Als je de ene dag eerst gaat ontbijten en daarna aankleden en de volgende dag andersom, dan is dat voor de kinderen heel verwarrend. En voor jezelf ook. Houd elke dag een vaste volgorde aan en jullie zullen er allemaal profijt van hebben.

Een vaste plek voorkomt zoeken

Is je kind weer zijn schoenen kwijt? Of kan het zijn jas niet vinden? Leer je kind om alles op een vaste plek op te bergen. Schoenen horen bijvoorbeeld in de gang onder de kapstok, de jas aan de kapstok en de gymtas heeft ook een vast plek. Een vaste plek voor dingen voorkomt veel stress en onnodige zoektochten door het hele huis.

Blijf vooral rustig

Als jij gestresst bent, dan voelen je kinderen dat aan en worden ze er over het algemeen niet gezelliger op. Als jij rustig blijft, dan de sfeer over het algemeen ook veel gezelliger en voelen je kinderen dat aan.

Hoe zorg jij ervoor dat je op tijd op het schoolplein staat?

LEESTIP: de eerste schoolweken; zo ga je om met een prikkelbaar kind

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: