Een basisschool kiezen voor je kind; een handige checklist

Door Marieke
Een basisschool voor je kind kiezen checklist

Het is een belangrijke keuze; het kiezen van de juiste basisschool voor je kind. Een kind zit doorgaans 8 à 9 jaar op een basisschool en dan wil je natuurlijk wel dat je kind er met plezier naartoe gaat en dat er goed onderwijs wordt aangeboden. Ook is het van belang dat je op een aantal praktische punten let bij het maken van de juiste keuze. Daarom geven wij je in dit artikel een handige checklist waar je op moet letten als je op zoek gaat naar een basisschool voor je kindje.

Dit kun je thuis al doen

  • Maak een lijstje van alle basisscholen die bij jou in de buurt zijn. Een lijst van alle basisscholen vind je op: allecijfers.nl/basisscholen-overzicht/
  • Schrijf bij elke basisschool bij jou in de buurt op welk schooltype het is en welke identiteit het is. Is het een Daltonschool, Montessorischool, is het een Christelijke basisschool, een Openbare school, een Katholieke school, enz.
  • Bekijk de websites van deze scholen. Lees daarbij de visie, maar kijk ook naar de speerpunten, de resultaten, en alle andere dingen die je wilt weten. Welke school spreekt jou het meest aan op basis van de visie, speerpunten, kernwaarden en resultaten?
  • Hoeveel kinderen zitten er op deze scholen? Ook dat kun je vaak al op de website vinden. Of in de schoolgids die in veel gevallen ook op de website geplaatst is. Wil je een grote basisschool met veel kinderen, of juist een kleinschalige basisschool? Elk heeft zo zijn voor- en nadelen.
  • Vraag andere andere ouders bij jou in de buurt wat hun ervaringen met basisscholen zijn.

De praktische kant

De visie van een school is natuurlijk ontzettend belangrijk en ook de resultaten die een school behaald. Maar er zijn natuurlijk ook een aantal praktische zaken waar je rekening mee dient te houden. Veel praktische informatie kun je ook al op de website vinden.

  • Hoe lang ben je onderweg naar deze basisscholen?
  • Is het goed te bereiken met de fiets, auto of met openbaar vervoer?
  • Wat zijn de schooltijden?
  • En hoe is het de voor-, tussen- en naschoolse opvang geregeld?

Lees ook: Hulpouders op school; dit kun je allemaal doen

Ga sfeerproeven

Heb je nu een lijstje van een aantal basisscholen die jou aanspreken? Maak dan eens een afspraak met de school en vraag of je langs mag komen voor een kennismakingsgesprek. Tijdens dit bezoek kun je op een aantal punten letten, maar ook een aantal dingen navragen. Neem je peuter mee naar dit gesprek, je kiest immers een school voor hem/haar. Vaak kun je al aan een reactie of het gedrag van je kind zien wat hij van de school vindt.

  • Hoe ziet het schoolplein eruit? Zijn er veel speeltoestellen? Is het ruim genoeg?
  • Welke indruk heb je van het gebouw? Ziet het er schoon, open, mooi, licht en opgeruimd uit? Is er voldoende leermaterialen voor de kinderen? Ziet het er uitnodigend uit?
  • Welke onderwijsmethodes worden er gebruikt en past dit bij je kind?
  • Welke extra begeleiding wordt er gegeven aan kinderen met dyslexie, hoogbegaafdheid, voorsprong of achterstand, of kinderen die andere speciale aandacht nodig hebben?
  • Hoe groot zijn de klassen?
  • Hoeveel ruimte is er voor techniek, creatieve vakken, muziek, sport, enz.?
  • Hoe wordt de doorgaande lijn door de groepen heen gewaarborgd?
  • Is er veel wisseling bij de leerkrachten of juist niet?

Voordat je op gesprek gaat is het goed om een lijstje te maken met punten waar jij zeker het antwoord op wilt weten.

Maak een keuze

Vraag tijdens het gesprek ook altijd na of er een aannamebeleid is en wat die aannamebeleid precies inhoud. Ook is het van belang om te weten of er een wachtlijst is en wanneer je je kindje het beste kunt inschrijven.

Denk je voldoende te weten en heb je alle basisscholen van jouw lijstje een bezoek gebracht? Springt er één school bovenuit en kun je meteen je beslissing maken? Of wil je er nog een paar nachtjes over slapen, nadenken en wat zaken op een rijtje zetten? Neem je tijd, je kind zal een groot deel van zijn kindertijd op school doorbrengen, dan is het zeker van belang om de juiste keuze te maken.  

Lees ook: Deze 10 termen worden op de basisschool gebruikt!
Lees ook: De eerste schooldag; hoe gaat in zijn werk

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: