6 tips om na de vakantie weer in het ritme te komen

Door Marieke
Weer in het ritme komen na een zomervakantie

Ontbijten achter de tv, elke dag een ijsje, een croissantje tijdens de lunch en laat naar bed. Tijdens de zomervakantie is de structuur in een dag vaak ver te zoeken. Zo tegen het einde van de zomervakantie verlang je weer naar ‘normaal’. En hoewel je aan de ene kant weer naar het normale ritme verlangt, kun je er aan de andere kant ook weer tegenop zien. Elke dag de wekker zetten, weer op tijd uit bed en in de kleren en elke dag de lunchtrommetjes klaarmaken. Toch is het belangrijk om zo snel mogelijk het dagelijkse ritme weer op te pakken. In dit artikel geven we je 6 tips hoe je dag zo snel mogelijk weer voor elkaar krijgt.

Weer op tijd naar bed

Het kan al verstandig zijn om hier in de laatste vakantieweek al mee te beginnen zodat je kindje echt uitgerust weer naar school gaat; op de normale tijd naar bed. Velen onder ons hebben een vast bedritueel, pak die weer op. Denk dan aan de volgorde waarin je alles afhandelt voor het slapengaan; uitkleden, pyjama aan, tandenpoetsen, plassen, voorlezen en naar bed. Veel kinderen zijn gebaat bij een vast ritueel en zo pikken ze het dagelijkse ritme al snel weer op.

Familyplanner

Hoe vaak heb jij in je agenda gekeken in de zomervakantie? Vast niet zo heel veel. In de vakantie ligt veel dingen stil zoals de muziekles, sport, zwemles etc. Na de vakantie kun je je zomaar ineens gaan afvragen hoe laat je zoon ook alweer naar zwemles moest en op welke dag de hockeytraining van je dochter was. Schaf daarom een familyplanner aan en schrijf daarin alle afspraken van je hele gezin op. Hang deze familyplanner op een zichtbare plek en huis en zo weet iedereen precies wat en wanneer er iets op het programma staat.

Wekker zetten

Laat naar bed en pas als je wakker bent er weer uit. Dat wordt weer wennen om vroeg op te staan! Om te voorkomen dat je elke dag achter de feiten aanloopt is het verstandig om dagelijks de wekker te zetten. Niet alleen die van jezelf, ook die van je kind. Voorkom ochtendstress en laat de wekker ook ruim op tijd rinkelen. Liever een kwartiertje tijd over dan je moeten haasten om op tijd op school te komen.

Lees ook: Op tijd op school zijn; 8 tips

Eet weer gezond

Je zult niet de eerste zijn die in de vakantie een paar kilootjes aankomt. Elke ochtend een verse stokbrood en een heerlijk croissantje. Even bij de bakker een bakkie doen met een heerlijk gebakje erbij. Een keertje extra uit eten met je gezin en elke dag een ijsje. Prima voor in de vakantie, maar zodra je kind weer naar school gaat is het goed om gezonde en voedzame maaltijden op tafel te zetten. Daar krijgt je kind meer energie van en is beter voor de concentratie.

Duidelijke regels

In de vakantie ben je vaak veel makkelijker. Een keertje extra op de tablet een spelletje doen, een kwartiertje naar bed, toch nog een keer een spelletje spelen, of 2 snoepjes in plaats van één, je maakt je er niet zo druk om. Het is belangrijk om na de vakantie de regels direct weer aan te scherpen. Bespreek dit ook met je kindje. Denk bijvoorbeeld aan regels rondom snoepmomenten, bedtijd en schermtijd.

Volle agenda’s

Voor je het weet lopen de agenda’s weer vol met allerlei afspraken. Toch is het belangrijk om nog een beetje rustig aan te doen. De kans is groot dat je kind de eerste weken vermoeid uit school komt. Nieuwe juf, nieuwe klas, nieuw lokaal, alles moet wennen en door alle indrukken kan je kindje vermoeid raken. Het went wel weer, maar geef je kindje daarvoor ook de tijd. Plan bijvoorbeeld daarom in de eerste weken ook nog niet te veel speelafspraakjes. Zo geef je niet alleen je kind, maar ook jezelf nog wat meer rust in de eerste schoolweken en kun je toch nog een beetje rustig op gang komen.

Hoe zorg jij ervoor dat je weer in de dagelijkse ritme komt?

Lees ook: Praten over school: zo vertelt je kind meer over zijn schooldag
Lees ook: 6 tips om je kind te ondersteunen bij een boekbespreking

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: