Alles wat je moet weten over jodiumpillen

Door Marieke
Jodiumpillen

Eind 2017 ontvingen gezinnen met jonge kinderen een postpakketje met daarin jodiumpillen. De afzender van dit pakketje was de rijksoverheid. Maar voor wie zijn ze precies en waarom heb je dit pakketje ontvangen? In dit artikel geven we antwoord op een aantal veel gestelde vragen.

Waarom heb je jodiumpillen ontvangen?

Geen reden tot paniek; het is in de eerste plaats een voorzorgsmaatregel voor als er iets misgaat met een kerncentrale en er een kernramp plaatsvindt. Bij een kernramp kan radioactief jodium vrijkomen. Jodium wordt in het menselijk lichaam opgeslagen in de schildklier. Radioactief jodium kan schildklierkanker veroorzaken. Mocht er een kernramp plaatsvinden dan zorgen deze jodiumpillen ervoor dat de schildklier vol zit met goede jodium en kan daardoor de radioactieve jodium niet meer in de schildklier opslaan.

Het is dus de bedoeling dat je deze pillen goed bewaart op een plek waar je het altijd weet te vinden mocht het nodig zijn.

Wie ontvangen de jodiumpillen?

Het zijn de kinderen die de grootste risico lopen op schildklierkanker door radioactief jodium. Ook mensen die vlakbij een kerncentrale wonen lopen een groter risico. Je kunt zeggen; hoe verder weg je woont, hoe minder blootstelling aan radioactieve stoffen.

Jodiumpillen worden daarom uitgedeeld aan 2 groepen:

  • In de eerste plaats is dat aan alle Nederlanders tot en met 40 jaar die binnen een straal van 20 km van een kerncentrale wonen.
  • In de tweede plaats zijn dat alle kinderen die binnen een straal van 100 km rond een kerncentrale wonen.

Daarbij gaat het niet alleen om de kerncentrales die in Nederland gevestigd zijn, maar ook om de kerncentrales die aan de grens in Duitsland of België staan.

Ongeboren baby’s vormen ook een risicogroep. Zwangere vrouwen kunnen uit voorzorg voor enkele euro’s (adviesprijs € 2,95) bij de apotheek een doosje met jodiumtabletten aanschaffen. Ze beschermen daarmee hun ongeboren kindje wanneer er tijdens de zwangerschap een kernramp plaatsvindt.

Ook bijvoorbeeld scholen en kinderopvang kunnen op eigen initiatief en uit voorzorg jodiumtabletten aanschaffen.

Wat zijn de risicogroepen?

Hoe jonger je bent, hoe meer risico je loopt op schildklierkanker wanneer je wordt blootgesteld aan radioactief jodium. Het risico is al minder groot bij mensen van 18 tot 40 jaar. Wie de 40 is gepasseerd krijgt geen jodiumpillen. Daarbij neemt de kans op bijwerkingen wel toe met het toenemen van de jaren. Daarom ontvangen alleen bovengenoemde groepen die binnen een bepaalde straal van een kerncentrale wonen deze jodiumpillen.

Wanneer moet je de jodiumtabletten innemen?

Deze pillen moet je alleen innemen wanneer de overheid dat adviseert. Deze boodschap zal worden overgebracht via een NL-alert op je mobiele telefoon en via radio, tv en internet. Neem niet op eigen initiatief deze pillen in, wacht altijd eerst bericht van de overheid af.

Heel moet je innemen?

  • Baby’s van jonger dan 1 maand: een kwart tablet
  • Kinderen van 1 maand tot 3 jaar: een halve tablet
  • Kinderen van 3 tot 12 jaar: 1 tablet
  • Tieners van 12 jaar en ouder: 2 tabletten
  • Volwassenen tot en met 40 jaar: 2 tabletten
  • Zwangere vrouwen: 2 tabletten (hiermee bescherm je het ongeboren kind)

Waar kun je de jodiumtabletten het beste bewaren?

Bewaar de jodiumtabletten op een vindbare plek, buiten bereik van kinderen. Dit kan bijvoorbeeld in een medicijnkastje of verbanddoos zijn. Zo heb je altijd de pillen direct bij de hand wanneer je ze nodig mocht hebben.

Lees ook: Zo kun jij je weerstand verhogen

Wat is de houdbaarheidsdatum

Jodiumtabletten zijn 10 jaar houdbaar. De houdbaarheidsdatum staat vermeld op het doosje. Voor dat deze datum verstreken is word je door de overheid geïnformeerd hoe je aan nieuwe tabletten kunt komen en waar je de oude het beste kunt inleveren.

Verhuizing of gezinsuitbreiding?

Ga je verhuizen en ga je nu binnen een straal van 20 cq. 100 km van een kerncentrale wonen? Of ben je zwanger? Denk er dan aan om uit voorzorg jodiumtabletten aan te schaffen. Dit kan bij apotheek of drogist.

Lees ook: Vaccinatieschema als bescherming tegen infectieziektes
Lees ook: Doorkomende tandjes; dit kun je er aan doen!

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: