Hulpouders op school; dit kun je allemaal doen

Door Marieke
Hulpouders

Een school staat of valt met hulpouders. Hulpouders zijn onmisbaar voor elke school. Voor elke ouder valt er genoeg te doen. Als je zelf een baan hebt is het soms lastig om dit te combineren met een activiteit op school waarbij hulpouders nodig zijn. Ook ouders die nog kleinere kinderen thuis rond hebben lopen hebben minder hun handen vrij om met regelmaat te helpen. Gelukkig heeft de school vaak genoeg ouders nodig, dan is er altijd wel iets bij wat jij leuk vindt om te doen, of wat past binnen de tijd die jij hebt.

In dit artikel zetten we een aantal activiteiten op een rijtje waarbij hulpouders nodig zijn. Zo kun jij alvast bedenken wat jij leuk vindt om te doen!

Luizenmoeder (of -vader)

Als je luizenmoeder of -vader bent dan controleer je met regelmaat de haren van de leerlingen op school. Vaak doe je dit dan in de klas van je kind. Door de haren van leerlingen met regelmaat te controleren op luizen en neten, kan een luizenplaag voorkomen worden. Luizenmoeder heeft dan wel een negatieve bijklank, maar het is een super belangrijke taak. En vele handjes maken licht werk, met elkaar is het ook zo weer gepiept en zijn de haren weer gecontroleerd. Luizencontrole wordt vaak in de week na elke vakantie gehouden.

Schoonmaken

Nee, je hoeft echt niet elke week met een emmertje en een doekje op te komen draven, het schoonmaakpersoneel zorgt ervoor dat elke dag alles weer tip en top schoon is. Het is echter wel belangrijk dat 1 à 2 keer per jaar alles een grote schoonmaakbeurt krijgt en dat al het speelgoed wordt schoongemaakt, maar ook alle hoekjes en laatjes. Vaak wordt dit op een avond aan het eind van een schooljaar gedaan. Veel ouders komen dan met een emmer en een doek naar school en samen maak je de hele school grondig schoon! Ben je niet in de gelegenheid om op school schoon te maken? Er is ook een mogelijkheid om een kist speelgoed mee te krijgen en deze thuis schoon te maken.

Lezen

Sommige scholen willen graag hulpouders bij het lezen in kleinere groepjes, of zelfs een op een met een kind die wat meer moeite heeft met lezen. Ook kan het je taak zijn om in een klein groepje een boek voor te lezen. Of te helpen bij het ruilen van de boeken in de schoolbibliotheek.

Schoolreisje en andere uitjes

Vaak wordt er één keer per jaar een schoolreis georganiseerd waar kinderen met de bus naartoe gaan. Voor het schoolreisje worden er ouders gevraagd die een groepje van een stuk of 6 kinderen willen begeleiden tijdens dit reisje. Maar niet alleen voor schoolreisjes worden er hulpouders gevraagd. Een klas gaat ook met regelmaat naar een kinderboerderij of museum in de buurt en daar worden ook ouders voor gevraagd. Voor de wat kleinere uitjes wordt er geen bus geregeld, en vragen ze ouders of ze met een aantal kinderen willen rijden.

Klusvaders

Natuurlijk gaat er op een school wel eens wat kapot of moeten er dingen worden opgehangen of een andere klus worden geklaard. Wat is het dan fijn dat er van die handige vaders die het klusje wel zouden willen klaren!

Overblijfmoeder

Veel kinderen lunchen op school tussen de middag. Omdat de leerkracht ook even pauze wil houden, worden er hiervoor overblijfmoeders gevraagd. Je begeleidt de kinderen dan tijdens de lunchpauze en doet daarna een activiteit met ze totdat de school weer begint. Voor overblijfmoeder is er vaak een kleine onbelaste vergoeding beschikbaar.

Ouderraad

Op veel scholen is een ouderraad/oudercommissie actief. De commissie bestaat uit een groep ouders die bepaalde activiteiten van de leerkrachten uit handen neemt. Zo helpt de oudercommissie vaak bij schoolfeesten als sinterklaas, kerst enz. Maar helpt ook bij het koffie schenken tijdens ouderavonden.

MR

Elke school heeft verplicht een medezeggenschapsraad. Hierin zitten een aantal ouders en een aantal leerkrachten. De MR heeft inspraak over de inrichting van het onderwijs en de organisatie van de school.

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: