Klokkijken leren: hoe doet je kind dat?

Door Marieke
Leren klokkijken, zo doe je dat!

Leren klokkijken is zo makkelijk nog niet. Toch is het een belangrijke vaardigheid die kinderen moeten leren. Kinderen leren op school klokkijken, maar hoe en wanneer leren kinderen dat en hoe kun jij er als ouders bij helpen? In dit artikel vertellen wij je er alles over.

Klokkijken op school

Nee, kinderen leren klokkijken niet van de ene op de andere dag, ze leren het stapje voor stapje. Op de basisschool trekken ze er dan ook 5 jaar voor uit om het volledig onder de knie te krijgen. Eind groep 5 wordt er van een kind verwacht dat hij volledig kan klokkijken, zowel analoog als digitaal. Leren klokkijken begint dus eigenlijk al in groep 1, zonder dat het woord klok of wijzers gebruikt wordt. Klokkijken valt onder rekenen, met behulp van de rekenmethode leren kinderen klokkijken.

Groep 1

Het bijbrengen van tijdsbesef: dagen van de week en de seizoenen.

Groep 2

Het tijdsbesef wordt verder uitgebreid met het benoemen van de dagdelen en aanduidingen als eerder, later, gisteren, morgen, vandaag, enz.

Groep 3

Kinderen leren in groep 3 eerst de hele uren op de analoge klok en vervolgens de halve uren.

Groep 4

In groep 4 leren de kinderen de kwartieren (kwart voor en kwart over) en vervolgens ook 10 voor en 10 over en 5 voor en 5 over. Daarnaast maken kinderen kennis met de digitale klok.

Groep 5

Het geleerde wordt verder ingeoefend en wordt uitgebreid met minuten en seconden. Ook leren de kinderen klokkijken op de digitale klok.

Bovenstaande is een indicatie, het kan iets afwijken, afhankelijk van de methode er gebruikt wordt.

Zo leert je kind klokkijken

Hoewel je kind op school leert klokkijken is het toch verstandig om er ook thuis aandacht aan te besteden. Een paar handige tips:

Tot 12 tellen

Om te leren klokkijken is het handig als je kind tot 12 kan tellen. Wanneer een kindje dat nog niet goed, is het verstandig om daar eerst aandacht aan te besteden, dan komt het klokkijken later wel.

Tijdsbesef

Jonge kinderen hebben nog geen tijdsbesef. Toch kun jij een handje helpen om het gevoel voor tijd te ontwikkelen door alles te benoemen. Benoem de dagen van de week en de dagdelen. Benoem hoe laat jullie naar school gaan, gaan eten, naar bed gaat, enz. Of benoem hoe lang de zwemles of sportles duurt enz.

Een horloge of klok, of speelgoedklok

In bovenstaand overzicht zie je dat kinderen in groep 3 echt beginnen met klokkijken. Het is dan leuk om je kind voor bijvoorbeeld zijn 6e verjaardag een horloge te geven. En hoewel kleuters over het algemeen nog niet kunnen klokkijken, kan het toch verstandig zijn om al eerder een simpele horloge te geven. Kinderen vinden dat heel interessant, en zo raken ze toch gewend aan tijd, klok, wijzers, enz. Ook kun je je kind een speelgoed klok geven waarmee het zelf aan de wijzers kan draaien. Of hang een klok op in de slaapkamer van je kind. Let er wel op dat je een klok kiest met normale cijfers, van 1 tot 12 en niet bijvoorbeeld een klok met Romeinse cijfers.

Eerst de kleine wijzer, daarna de grote wijzer

Het is verstandig om met de kleine wijzer te beginnen wanneer je kind leert klokkijken. Leg uit dat de kleine wijzer het hele uur aanwijst.

Daarna komt de grote wijzer aan de beurt. Met een speelklok kun je heel goed laten zijn dat wanneer de grote wijzer een heel rondje heeft gedraaid, de kleine wijzer slechts 1 cijfer verder is. Ook kun je je kind leren dat als de grote wijzer helemaal bovenaan staat het precies xx-uur is.

Via een app

Hoe jong ze ook zijn, kinderen zijn enorm handig op de tablet of telefoon. Via een app kunnen kinderen op een leuke manier leren klokkijken. Stap voor stap leren kinderen de getallen, uren, minuten, secondes aflezen en leren ze hoe laat het is.

Tijdsbeleving

Leren klokkijken is één, maar inschatten hoe lang iets duurt is een volgende. Tijdsbeleving zal nog wel even duren voordat een kind dat enigszins onder de knie heeft. Onder tijdsbeleving wordt verstaan hoe lang bijvoorbeeld een uur duurt. En wat kun je in dat uur nog doen? Hoe lang heb je nodig om op school te komen? Hoe lang heb je nodig om je boterham op te eten? En hoe laat moet je opstaan om op tijd te komen?

Lees ook: Deze 10 termen worden op de basisschool gebruikt!
Lees ook: Hulpouders op school; dit kun je allemaal doen

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: