Turbozwemmen; dit zijn de voordelen en de nadelen

Door Marieke
Turbozwemmen

Veel zwemorganisaties bieden tegenwoordig een snelcursus diplomazwemmen aan, ook wel turbozwemmen genoemd. Daarmee wordt ingespeeld op de vraag van veel ouders die het wel prettig vinden als hun kind snel een zwemdiploma heeft. Het is fijn als je op vakantie gaat naar een plek waar een prachtige zwembad aanwezig is waar kinderen kunnen zwemmen en jij onbezorgd kunt genieten zonder dat je je kind contant in de gaten moet houden. Een turbozwemcursus heeft beslist een aantal voordelen, maar ook een aantal nadelen. In dit artikel gaan we dieper in op turbozwemmen en zetten de voor- en nadelen voor je op een rij.

Wat is turbozwemmen?

Voordat een kind een zwemdiploma heeft, ben je wel een tijdje verder. Veel kinderen doen er gemiddeld zo’n anderhalf jaar over voordat ze een A-diploma op zak hebben. Dat is best wel een flinke tijd dus. En dan is het verstandig om ook nog verder te gaan voor een B- en een C-diploma. Bij Turbozwemmen kan die tijd flink ingekort worden. Waar een kind bij een normale zwemcursus zo’n 1x per week ongeveer 3 kwartier een les heeft, wordt er bij een turbocursus een aantal uren achter elkaar doorgegaan. Daarmee is de inhoud van de lessen wel hetzelfde en is het totaal aantal lesuren ook hetzelfde, alleen wordt er langer aan één stuk doorgegaan en wordt zo de zwemtijd voordat een kind kan afzwemmen aanzienlijk verkort.

Ook zijn er zwemscholen die tijdens schoolvakanties een turbocursus aanbieden. Kinderen krijgen dan bijvoorbeeld een week lang elke dag een bepaald aantal uren zwemles en aan het eind van de vakantie mogen ze dan afzwemmen. Deze laatste optie is meestal niet van toepassing voor een A-diploma en wordt vaak alleen voor het B- of C-diploma gedaan.  

Lees ook: Zwemles; alles wat je moet weten

De voordelen van Turbozwemmen

Een turbozwemcursus kent een flink aantal voordelen. We zetten deze voordelen eens voor je op een rijtje.

  • Veel zwemscholen bieden een diplomagarantie aan het eind van het traject. Mocht een kind aan het eind toch niet toe zijn aan afzwemmen, dan bieden veel zwemscholen kosteloos extra lessen aan totdat een kind wel toe is aan afzwemmen. Zo kom jij, als ouder, niet voor extra kosten te staan.
  • Voor de ouders is een turbocursus ontzettend prettig. Je bent aanzienlijk minder tijd kwijt aan reizen, omkleden, wachten, omdat je simpelweg minder vaak naar het zwembad toe moet.
  • Hoe langer een les duurt, hoe effectiever een les is. Bij een reguliere les van zo’n 3 kwartier ben je steeds toch een aantal minuten kwijt aan opstarten, uitleg, etc.
  • Bij een turbocursus zijn de groepen vaak kleiner waardoor een kind meer persoonlijke aandacht krijgt van een zwemleraar.
  • Een turbocursus is prestatiegericht, voor de één een voordeel, voor de ander kan dat ook in het nadeel werken.
  • De kennis en de vaardigheden van het zwemmen zijn net zo goed als bij regulier zwemles. Het is wel van belang dat er na het diplomazwemmen nog regelmatig met de ouders geoefend wordt. De kracht van herhaling.

De nadelen van een turbozwemcursus

Toch worden er ook flink wat nadelen genoemd voor een turbozwemcursus.

  • Urenlang achter elkaar zwemmen (natuurlijk is er wel pauze) is best vermoeiend. Vooral kinderen onder de 6 jaar kunnen nog moeite hebben met het opnemen van de oefenstof in korte tijd.
  • Een kind heeft tijd nodig om de oefenstof te laten beklijven. Een turbocursus kan te snel gaan om goed de oefenstof te laten beklijven.
  • Om aan een turbocursus mee te kunnen doen worden er vaak een aantal instapeisen gevraagd. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar de motorische ontwikkeling van een kind, maar ook of een kind al watervrij is. Vooraf zal worden gekeken of een kind een turbocursus aankan, zowel mentaal als fysiek.
  • De prestatiedruk kan tijdens een turbocursus best hoog zijn. Een kind kan daardoor het plezier in zwemmen verliezen. Deze manier van zwemles moet bij je kind passen, hij moet het tempo aankunnen en gemotiveerd zijn om ervoor te gaan.

Blijven oefenen

Het is van belang dat een kind blijft oefenen met zwemmen, ook na het behalen van een zwemdiploma. Na het behalen van de A-diploma is het verstandig om door te gaan voor het B-diploma en eventueel ook voor C. Het is belangrijk om ook daarna regelmatig met je kind naar het zwembad te gaan, anders verwaterd de kennis en de vaardigheden, letterlijk. Zwemmen moet bijgehouden worden om het niet te verleren, al helemaal na een turbocursus waarbij kinderen een kortere tijd hebben om in te oefenen. Als dat niet gedaan wordt dan kan de zwemveiligheid van een kind in gevaar komen.

Lees ook: Zorgeloos zwemmen met je baby met zwemluiers
Lees ook: De 5 leukste watertafels op een rij

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: