Zwemles; alles wat je moet weten

Door Marieke
Zwemles

De meeste kinderen gaan als ze ongeveer 4 à 5 jaar oud zijn op zwemles. Je vraagt eens rond welke zwemschool het beste is en je bezoekt eens wat websites om zo de beste keuze te maken. Maar dan zie je door de bomen het bos niet meer. Er zijn zoveel zwemscholen en het gaat overal weer net even anders. In dit artikel vertellen wij je alles wat je moet weten om zo een goede keuze te kunnen maken de voor jouw kind de beste zwemschool.

Zwemles is belangrijk!

Dat zwemles zo belangrijk is weten we allemaal. Nederland is een waterrijk land. Niet alleen heeft Nederland een lange kustlijn, ook zijn er tal van sloten, rivieren, meren, plassen en vijvers. Om je goed in het water te kunnen redden is het van groot belang dat je over een goede zwemvaardigheid beschikt. En die zwemvaardigheid leer je op zwemles.

Zwemveilig!

De Nationale Raad Zwemveiligheid heeft een duidelijke richtlijn over wanneer een kind zwemveilig is. Dat is wanneer een kind zowel zwemdiploma A, als B, maar ook een C-diploma in bezit heeft.

  • A-diploma: kinderen leren de vaardigheden te beheersen voor een zwembad zonder attracties
  • B-diploma: kinderen leren de vaardigheden te beheersen voor een zwembad met attracties zoals een wildwaterglijbaan, stroomversnelling etc.
  • C-diploma: kinderen leren de vaardigheden om op een veilige manier plezier te hebben tijdens het zwemmen en zich te redden in open water.

Kinderen doen er best lang over om een A-diploma te halen. Een B- en C-diploma zijn vaak in enkele weken in bezit.

Leeftijd!

Met zwemles is het niet zo ‘hoe eerder hoe beter’. Integendeel. Wanneer je het beste met zwemles kunt beginnen is een beetje afhankelijk van het kind. De beste leeftijd om te starten met zwemles is tussen de 4 en 5 jaar. Voor kinderen van 3 jaar zijn de eisen die aan een zwemdiploma gesteld zijn echt nog te moeilijk. Ook als een kind net 4 jaar is geworden, kun je beter nog een wachten. Een kind gaat dan ook net naar school en dat is behoorlijk vermoeiend de eerste weken. Daarbij zijn de eisen voor een kind van net 4 ook nog te hoog. De meeste kinderen starten als ze tussen de 4,5 en 5 jaar oud zijn. Sommige zwemscholen stellen ook eisen als het gaat om leeftijd.

Wel is het natuurlijk goed als je regelmatig zelf met je kind naar het zwembad te gaan. Een kind leert dan vertrouwt te raken met water en zal dan sneller watervrij zijn tijdens de zwemlessen. En je kind is dan ook niet bang als het naar zwemles gaat.

Zwemscholen

In één zwembad kunnen meerdere zwemorganisaties lesgeven. Per zwemorganisatie verschilt dan ook weer de methode van lesgeven. Maar ook de lengte van de wachtlijst, het tarief, de lesfrequentie en de lesduur. Vraag aan andere ouders of ze tevreden zijn met de zwemschool van hun kind, en waarom ze wel of niet tevreden zijn. Zoek uit het hele aanbod dé zwemschool die het beste bij jouw kind past. Waar je wel op moet letten is dat de zwemschool werkt met Zwem-ABC dat wordt uitgeven door het NRZ. Als een zwemschool werkt volgens Zwem-ABC weet je zeker dat je kind op een verantwoorde, maar ook op een veilige manier les krijgt.

Vergoeding!

Zwemles kost geld, veel geld. Wat het tarief per les is verschilt enorm per zwemschool. Het tarief kun je vaak wel vinden op de website. Een kind doet er zo’n 1 tot 1,5 jaar over om de A-diploma te halen. Reken maar uit. Veel gemeenten willen je ondersteunen als het bedrag echt te hoog voor je is. Dan kun je contact opnemen met de gemeente. Er zijn ook organisaties die ouders met een laag inkomen willen helpen met een tegemoetkoming. Kijk op Jeugdsportfonds.nl en Leergeld.nl.

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: