Als je baby ongeveer een maandje of 3 oud is, mag je gaan zwemmen. Ook wel babyzwemmen genoemd. Babyzwemmen is niet alleen gezellig en fijn, maar het biedt ook ontspanning. Om goed voorbereid naar het zwembad te gaan is het van belang om ook zwemluiers bij je te hebben. In dit artikel leggen wij je het verschil uit tussen een gewone luier en een zwemluier en vertellen wij je meer over wegwerpzwemluiers en een wasbare zwemluier.
Wat is een zwemluier?
De naam zegt het eigenlijk al; een zwemluier is een luier die speciaal gebruikt wordt tijdens het zwemmen. Een normale luier is daarvoor niet geschikt. Een luier is ervoor gemaakt om vocht te absorberen. Ga je daarmee het zwembad in, dan zuigt de luier zich helemaal vol met water. De luier zwelt helemaal op en wordt enorm zwaar. Daar kan een baby dus niet mee zwemmen.
Een zwemluier daarentegen is niet-absorberend. Ze nemen nauwelijks vocht op. Zwemluiers zullen dan ook niet opzwellen in het water en zo kan je baby heerlijk spetten en spatten in het water zonder dat de luier zwaar wordt of afzakt. Een zwemluier zorgt er wel voor dat urine of een poepje in de luier blijft zodat jij niet bang hoeft te zijn dat je baby het zwemwater bevuilt. Het elastiek langs de beentjes en om de middel zorgt ervoor dat ontlasting niet uit de luier zal lopen.
Wanneer trek je een zwemluier aan?
Omdat een zwemluier voor een baby nauwelijks vocht absorbeert is het niet verstandig om een zwemluier al thuis bij je baby aan te trekken. Doe dit pas als je in het zwembad bent en jij je baby omkleedt. Andersom is het ook zo; zodra je uit het zwembad komt trek je de zwemluier uit en trek je een gewone luier aan. Een zwemluier is niet geschikt voor gewoon gebruik. Het is verstandig om ook wat extra zwemluiers in je tas te stoppen.
Lees ook: Babyzwemmen; dit moet je weten
Wegwerpluier of wasbare luier?
Er zijn twee soorten zwemluiers; een wegwerpluier of een wasbare zwemluier. Wegwerpzwemluiers koop je in een verpakking van 10-15 stuks en gooi je na éénmalig gebruik weer weg. Van wasbare zwemluiers hoef je er maar enkele aan te schaffen en kun je na gebruik uitwassen.
Voor- en nadelen wegwerpzwemluier
Een voordeel van een wegwerpzwemluier is dat je deze direct kunt weggooien na gebruik. Je hoeft deze niet meer mee te nemen en te wassen, drogen en op te vouwen. Als je maar af en toe gaat zwemmen dan is een wegwerpluier veel voordeliger, omdat de aanschafprijs van een wasbare luier veel hoger ligt. Ga je vaak babyzwemmen, dan is een wasbare luier het overwegen waard. Een wegwerpluier is overal verkrijgbaar, in elke drogisterij en supermarkt. Een nadeel is dat wegwerpluiers slecht is voor het milieu.
Voor- en nadelen wasbare zwemluier
Een wasbare zwemluier is gemaakt van waterdicht en ademende stof met aan de binnenkant een nylon gaas. De meeste wasbare zwemluiers zijn met drukknopen verstelbaar en gaan daardoor wel een paar jaartjes mee. Na gebruik was je de luier uit en deze is weer klaar voor een volgend gebruik. De aanschafprijs van een wasbare luier is hoger en als je weinig zwemt zul je dus per saldo duurder uit zijn. Met één luier kom je vaak niet toe, het is dan handig om in ieder geval een tweede of misschien zelf een derde exemplaar bij je te hebben. Ga je vaak zwemmen, dan kunnen wasbare luiers wel interessant zijn. Een wasbare luier is duurzaam en beter voor het milieu. Een wasbare luier is verkrijgbaar met talloze printjes, dat maakt een zwembroekje of badpakje overbodig.
Ga jij vaak met je kindje zwemmen? Kies jij dan voor een wasbare zwemluier of voor een wegwerpluier?
Lees ook: Wasbare luiers: de 4 grootste voordelen
Lees ook: Hydrofiele luiers; die kun je er allemaal mee!