Je rijbewijs halen; dit moet je weten

Door Marieke
Rijlessen nemen voor je rijbewijs; dit kost het!

Je begint met het nemen van rijlessen met maar één doel: je rijbewijs halen. En het liefst zo snel mogelijk. Je rijbewijs halen is een droom voor velen, het geeft je een gevoel van vrijheid. Je kunt gaan en staan waar je wilt en overal naartoe waar je wilt zonder afhankelijk te zijn van het openbaar vervoer of van anderen. Tenminste, als je beschikt over een auto. Maar wat komt er allemaal bij kijken als je je rijbewijs wilt halen en hoeveel kost nu zoiets? In deze blog lees je het allemaal.

Vanaf welke leeftijd je rijlessen mag nemen

Op de website van Rijksoverheid staat het allemaal duidelijk omschreven. Voorheen moest je 18 jaar zijn voordat je mocht beginnen met het nemen van autorijlessen. Velen planden hun eerste rijles dan ook precies op hun 18e verjaardag of anders zo spoedig mogelijk daarna. Tegenwoordig is het anders. Dankzij 2todrive mag iedereen die 16,5 jaar of ouder is rijlessen nemen voor hun autorijbewijs. Ook mag je vanaf 16,5 jaar je theorie-examen halen. Vanaf je 17e mag je ook op voor je praktijkexamen.

Haal je voor je 18e verjaardag je praktijkexamen, dan mag je tot je 18e verjaardag met een begeleider autorijden. Ook moet je een begeleiderspas bij je hebben die aan te vragen is bij het RDW. Zodra je 18 jaar bent, mag je zonder begeleider de weg op.  

Begeleiderspas

Een begeleiderspas krijg je niet zomaar. Op deze pas mogen maximaal 5 mensen staan. Deze mensen moeten zelf minimaal 5 jaar geleden hun rijbewijs hebben gehaald. Op het moment van aanvragen moesten deze begeleiders een geldig rijbewijs in bezit hebben en een Digid. Ook moeten zij ingeschreven staan in de BRP. Daarbij moet elke begeleider minimaal 27 jaar zijn en de laatste 4 jaar geen strafrechtelijke veroordelingen voor verkeersovertredingen hebben gehad, geen alcohol- of gedragscursussen hebben gevolgd en geen ongeldigverklaring van de rijvaardigheid hebben gehad.

Wat kost een rijbewijs?

Het precieze antwoord kunnen wij niet geven omdat het voor elke persoon weer anders is. Hoeveel lessen heb je nodig voordat je je rij-examen haalt? Hoeveel kost een les? Slaag je in één keer of heb je er een aantal keer voor nodig om je examen te halen? Dit zijn allemaal factoren die van invloed zijn op de totale kosten van een rijbewijs. Wij kunnen wel voor je op een rijtje zetten waar de totale kosten allemaal uit bestaan:

  • Rijlessen
  • Gezondheidsverklaring CBR
  • Eventueel theorielessen
  • Theorie-examen
  • Tussentijdse toets
  • Rijexamen
  • Het aanvragen van de rijbewijs
  • Pasfoto voor je rijbewijs

Als je voor je rijexamen gezakt bent, houd dan rekening met de kosten voor extra lessen en de extra rijexamens totdat je eindelijk het papiertje in handen hebt.

Volgens onderzoek van het CBR onder examenkandidaten kost een rijbewijs gemiddeld in totaal € 2.750,-. Wel een bedrag om goed rekening mee te houden en er van tevoren al voor te sparen.

Welke rijschool kies je?

De kosten voor een rijles kunnen per rijschool enorm verschillen. Daarom is het goed om diverse rijscholen met elkaar te vergelijken. Het verschil kan bijvoorbeeld te maken hebben met de regio waarin je woont, met het type auto waarin je rijlessen krijgt, maar ook met de lengte van de rijles. Bij de ene rijschool volg je een les van een uur, bij de andere 45 minuten en bij weer een andere rijschool duren de lessen anderhalf uur. Het is school om bij het vergelijken van de prijzen hier rekening mee te houden en de tarieven per rijles dan ook om te rekenen per uur.

Diverse rijscholen bieden ook pakketten aan. Het is dan goed om je erin te verdiepen en voor jezelf op een rij te zetten wat wel en wat niet in de prijs inbegrepen is.

Vraag ook aan mensen in je omgeving welke rijschool aan te bevelen is. Daarnaast is het ook goed om op internet op zoek te gaan naar reviews over de rijscholen die jij op het oog hebt.

Onze laatste tip is om niet naar de eerste de beste rijschool te gaan. Als de prijzen te mooi zijn om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo. Goedkoop is immers vaak duurkoop. Wellicht kun je beter iets meer betalen voor kwaliteit.

Lees ook: De ideale gezinsauto; waar let je op?

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: