Zo leer je je kind veters strikken

Door Marieke
Veters strikken

Veters strikken kan best lastig zijn. En tegenwoordig lijkt het leren van veters strikken niet zo heel nodig meer te zijn, omdat de meeste schoenen voorzien zijn van klittenband of een rits. Toch is het belangrijk dat je kind op kleuterleeftijd leert veters strikken. In dit artikel vertellen wij je wat de beste leeftijd is om het te leren, maar ook op welke manier jij je kind kan leren veters strikken.

Wat is de beste leeftijd?

De meeste kinderen leren hun veters strikken als ze in groep 1 of 2 zitten. Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Het ene kind kan het misschien al op 3-jarige leeftijd, terwijl de ander met zijn 9 jaar er nog steeds moeite mee kan hebben. Zoals met alles, elk kind leert op zijn eigen zijn eigen veters te strikken.

Wanneer is je kindje klaar om veters te leren strikken

Let op de fijne motoriek. Lukt het je kindje al om kraaltjes te rijgen, strijkkralen te letten, redelijk binnen de lijntjes te kleuren, of over een figuur uit te knippen? Dan is de fijne motoriek waarschijnlijk al goed genoeg om veters te leren strikken. Zie je dat je kindje daar nog moeite mee heeft? Niet erg, maar wacht dan nog wel even met leren veters strikken. Als het niet lukt zou dat alleen maar voor frustratie kunnen zorgen.

Veters strikken in 10 stappen

  1. Pak elke veter in een hand vast
  2. Leg de veters over elkaar
  3. Haal de ene veter onder de andere door
  4. Trek de veters aan en maak zo een platte knoop
  5. Maak een lusje met de rechter veter
  6. Leg de linkerveter over de lus heen
  7. Trek de linkerveter onder de lus door
  8. Pak de linker lus vast met je rechtse hand
  9. Pak de rechter lus vast met je linkerhand
  10. Trek allebei de lussen goed gaan

Op YouTube zijn er tal van filmpjes te vinden waarbij goed en duidelijk wordt voorgedaan hoe je het beste een veter kunt strikken. In dit filmpje wordt er een verhaaltje verteld over een boom en een konijn. Als eerste maak je van de rechte rveter een boom. Vervolgens loopt het konijntje (de linker veter) om de boom heen en kruipt in zijn holletje. Door het verhaaltje wordt het strikken van veters voor veel kinderen veel makkelijker.

Hoe kun je oefenen?

Soms wordt er op school geoefend met de kinderen, maar meestal kun je het beste thuis oefenen met de kinderen. Als een kind het kan mag hij of zij het voordoen aan de juf en ontvangt het kind op veel basisscholen een veterdiploma.

Er zijn verschillende manieren om te oefenen. Je kunt je kindje het beste een grote schoen geven, een van jou of van je partner. Een grotere schoen is makkelijker om te leren. Je kunt ook speciale ‘schoentjes’ kopen met veters waarmee je kind kan leren veters strikken. Een voorbeeld hiervan vind je op Bol.com.

Daarnaast is het verstandig om twee verschillende kleuren veters te gebruiken. Dan houd je kind de linker veter en de rechter veter beter uit elkaar.

Zorg er ook voor dat de schoen naar voren wordt gehouden. Precies zoals de schoen staat als je ‘m aan hebt en veters gaat strikken. Ga zelf achter je kindje zitten. Als je voor je kindje gaat zitten, dan moet jij het je kind in spiegelbeeld aanleren en dat kan voor verwarring zorgen als het eventjes niet lukt. Zorg ook voor het juiste perspectief. Het is beter om de schoen op de grond te zetten zodat je kindje er gehurkt achter kan staan. Net alsof je echt je schoen aantrekt en de veters strikt.

Doe het samen en doe het langzaam. Stap voor stap en stukje bij beetje. Oefenen de eerste stappen een paar keer voordat je naar de volgende stappen gaat. Zeg wat je doet tijdens elke stap. Dan blijft het beter bij je kindje hangen.

Heb vooral veel geduld. Veter strikken is best lastig. Oefening baart kunst. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen. En ook als je kindje het al kan, dan is het belangrijk dat het nog steeds regelmatig een keer gedaan wordt!

Op welke leeftijd heeft jouw kind leren veters strikken?

Lees ook: Kinderschoenen kopen; hier moet je op letten
Lees ook: Knutselen; goed voor de ontwikkeling!

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: