Een bolderkar kopen; hier let je op!

Door Marieke
Bolderkar kopen; waar let je op!

Samen met je gezin een dagje naar het strand, de dierentuin of een pretpark; supergezellig, maar je hebt er ook je handen vol aan. Letterlijk. Een zware rugtas op je rug boordevol broodjes, pakjes drinken, schone setjes kleren en nog veel meer. Met aan elke hand een kind loop je richting strand of door de dierentuin. Dat kan handiger. Een bolderkar is een onmisbare vriend in deze situaties. In dit artikel lees je alles over de verschillende bolderkarren die verkrijgbaar zijn en waar je op moet letten bij de aanschaf van een bolderkar.

Waar wil je de bolderkar voor gebruiken?

Voordat je een bolderkar gaat kopen, is het eerst van belang om te weten waar je deze voor gaat gebruiken. In de basis wordt er onderscheid gemaakt tussen een bolderkar voor transport van spullen en een bolderkar voor kinderen. Een bolderkar kun je bijvoorbeeld gebruiken voor je overvolle boodschappentas, voor het wegbrengen van glas en oud papier, voor je spullen wanneer je een dagje naar het strand gaat of je kunt er je tuinafval in doen als je aan de slag gaat in je tuin. Ook kan een bolderkar ideaal zijn voor jonge kinderen voor wie een hele dag in de dierentuin rondlopen nog net even wat te veel is. Kleine kinderen kunnen zelfs even een dutje in de bolderkar doen.

Waar wil je de bolderkar gaan gebruiken?

Als je regelmatig een dagje naar het strand gaat dan is het verstandig om erop te letten dat de bolderkar goed over het zand kan rijden. Idem dito met bospaden. Als je de bolderkar alleen op vlak terrein gaat gebruiken dan is het minder kritisch om erop te letten.

Massieve banden of luchtbanden

Het voordeel van massieve banden is dat deze niet lek gaan. Het nadeel daarvan is wel dat je elke hobbel en bobbel voelt. Luchtbanden kunnen wel lek gaan, maar het rijdt een stuk fijner. Zowel voor de trekker, als voor de kinderen die in de bolderwagen zitten.

Draagvermogen

Wat wel van belang is om op het draagvermogen te letten. Hierin zijn er flink wat verschillen op te merken tussen de verschillende bolderkarren. Bedenk daarom eerst hoeveel kinderen je in de bolderkar wilt vervoeren of welke spullen je erin wilt vervoeren. Doorgaans is een draagvermogen van 100 kg wel voldoende, maar toch is het van belang om even voor jezelf op een rijtje te zetten wat je precies wilt.

Een opvouwbare of een niet-opvouwbare bolderkar

Er zijn bolderkarren verkrijgbaar die opvouwbaar zijn waardoor ze minder ruimte in beslag nemen in je bergruimte. Een opvouwbare bolderwagen is ook veel makkelijker mee te nemen in je auto wanneer je een dagje uit gaat. Daarnaast zijn er ook niet-opvouwbare bolderwagens, die over het algemeen wel wat steviger en duurzamer zijn. Deze nemen echter wel meer ruimte in beslag en je zet het niet zo makkelijk in je auto.

Opvouwbare bolderkarren zijn vaak vervaardigd uit een frame van aluminium met polyester bekleding. Een niet-opvouwbare heeft in de regel een stalen frame en een laadbak van hout of kunststof.

Resumé

Nog even de criteria op kort op een rijtje:

 • Opvouwbare polyester bolderwagen: handig om mee te nemen, neemt minder ruimte in beslag
 • Niet-opvouwbare houten bolderwagen: stabiel, weersbestendig en duurzaam. Wel zwaar en neemt ruimte in beslag.
 • Gewicht: hoe zwaarder de bolderkar, hoe stabieler deze is, maar hoe moeilijker te tillen.
 • Belastbaarheid: wat wil je erin vervoeren en wat is het gewicht daarvan?
 • Banden: massieve banden, of luchtbanden
 • Stang: een telescoopstang is makkelijk aan te passen aan de lengte van de trekker
 • Gordels: als je kinderen in de bolderkar wilt vervoeren, dan kunnen gordels het overwegen waard zijn.
 • Grootte: hoeveel wil je in de bolderkar kunnen vervoeren en wat is de grootte ervan? Dat bepaalt de grootte van een bolderkar.
 • Afdakje: beschermt je kinderen en je spullen tegen regen, zon en wind
 • Remmen: niet elke bolderkar beschikt over een rem. Dit is echter wel aan te bevelen wanneer je kinderen vervoert.
 • Prijs: Tussen de € 50,00 en  € 300,00 euro. Afhankelijk van het materiaal, de grootte en allerlei andere hierboven genoemde extra opties waarover een bolderkar kan beschikken.
 • Stabiliteit: let erop dat de bolderwagen niet zomaar omvalt wanneer je bijvoorbeeld een stoepje oprijdt.

Bolderkar kopen?

Een bolderwagen is ontzettend fijn en handig om in bezit te hebben. De mogelijkheden zijn eindeloos. Je kunt er niet alleen je spullen in vervoeren, ook kunnen je kinderen erin zitten tijdens een dagje uit. Wij wensen jou veel succes met het zoeken naar een passende bolderkar en veel plezier ermee!

Lees ook: Tip van de redactie; een leuk dagje uit met kinderen naar Eindhoven
Lees ook: Dagje weg met een baby: wat neem je mee? | Met Checklist

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: