Slaaptrainer kopen; de 3 beste slaaptrainers van dit moment!

Door Marieke
slaaptrainer kopen, hier let je op

Jonge kinderen weten nog niet hoe laat het is. Kinderen leren pas klokkijken als ze in groep 3 zitten en daar leren ze alleen nog de hele en de halve uren. Jonge kinderen weten dan ook nog niet wanneer het tijd is om wakker te worden en hoe laat ze uit bed mogen. Als je pech hebt staan ze al om 6 uur of nog eerder klaar wakker naast je bed. Een slaaptrainer kan een oplossing bieden. Met een slaaptrainer leert jouw kind op een leuke manier tot wanneer hij op bed moet blijven liggen.

Hoe werkt een slaaptrainer?

Een slaaptrainer helpt jouw peuter of kleuterr om wat langer te blijven slapen. Het is een soort wekker die op een leuke manier laat zien dat het tijd is om te slapen of om wakker te worden. Je stelt de trainer in op een tijd (bijvoorbeeld 7:00 uur of 7:30 uur). Daarbij vertel je aan je kindje dat hij op bed moet blijven liggen of mag spelen op zijn slaapkamertje totdat de slaaptrainer aangeeft dat het tijd is om op te staan. Pas dan mag je kind naar jullie toekomen of jullie roepen. Of nog verder blijven spelen in bed.

Zet niet meteen te hoog in

Is jouw kindje vaak erg vroeg wakker, dan kun je het beste in kleinere stapjes werken. Als je kindje steeds om 6:00 uur wakker is, dan stel je eerst de slaap trainer in op 6:15 uur. Wanneer je merkt dat het goed gaat, dan kun je de trainer op 6:30 uur instellen, totdat je uiteindelijk de gewenste tijd hebt bereikt. Is steeds een kwartiertje te lang? Werk dan steeds met stapjes van 10 of van 5 minuten.

Aan de slag met een slaaptrainer

Als je aan de slag gaat met een slaaptrainer, dan kun je waarschijnlijk best wel wat tips gebruiken. We zetten een aantal tips op een rijtje:

 • Het is van belang dat je niet te snel opgeeft. Waarschijnlijk staat je kind de eerste dagen nog steeds veel te vroeg naast je bed. Wijs hem dan op de slaaptrainer. Die slaapt toch ook nog?
 • Blijf consequent. Gebruik de slaap trainer elke dag en stuur je kindje ook terug naar bed als de slaaptrainer ook slaapt. Ga niet de mist in door je kindje toch in jullie bed te nemen bijvoorbeeld.
 • Wanneer je kindje te vroeg naast je bed staat, wordt dan niet boos, want dat werkt averechts. Het is ook niet verstandig om het licht aan te doen, te kletsen of uitgebreid te knuffelen. Blijf ‘neutraal’.
 • Zet de slaaptrainer op een plek neer waar je kindje de trainer ook goed kan zien.
 • Je kunt ook met een complimentenkaart werken indien nodig. Elke keer wanneer het goed is gegaan, mag je kindje een sticker op een stickerkaart plakken. Is het niet goed gegaan, dan gebeurt er niets. Als de stickerkaart vol is, kun je een kleine beloning geven.
 • Het is vooral in het begin belangrijk om steeds te vertellen wat je ziet. ‘Kijk, de oogjes van de wekker (Nijntje, het schaapje, of verzin zelf een naam) zijn open. Het is tijd om op te staan!’ Of: ‘Kijk, de wekker slaapt nog, ik wil dat jij ook nog gaat slapen totdat de wekker ook wakker wordt.’

Top 3 beste slaaptrainers

Er zijn veel verschillende slaaptrainers verkrijgbaar. De één in de vorm van een schaap, de ander lijkt op een konijn en weer een ander heeft de vorm van een pinguïn. Ze zien er voor kinderen aantrekkelijk uit. Elke slaaptrainer wekker werkt ongeveer volgens hetzelfde principe. Toch heeft elke slaaptrainer weer zijn eigen functies. Ga voor jezelf na welke functies jij belangrijk vindt en welke niet.  

Denk bijvoorbeeld aan de volgende kenmerken:

 • Netstroom of accu
 • Nachtlampje
 • Klokfunctie
 • Instellen van verschillende tijden in het weekend en doordeweeks
 • Word je kindje gewekt door slaaptrainer als het tijd is wanneer hij nog slaapt

Zazu slaaptrainer Sam het schaap

De Sam slaaptrainer helpt je kind wennen aan het tijdsbesef van “grote mensen”. Op een heel eenvoudige manier laat de Zazu slaaptrainer je kind zien wanneer hun ouders ’s ochtends blij zijn om hen te zien, en wanneer ze beter nog heel eventjes in bed kunnen blijven liggen. Door middel van verschillende kleuren displays wordt dit gedaan.

De Sam slaaptrainer helpt jouw kind door middel van verschillende kleuren in het display. Wanneer het tijd is om te slapen voor het kind sluit de Sam slaaptrainer zijn ogen en zal het beeldscherm donkerblauw kleuren.

Wanneer je kind een vroege vogel is en wakker wordt voordat de wekker gaat heeft Sam de slaaptrainer een handige functie. De slaapwekker schaap laat namelijk precies zien hoe lang het nog duurt voordat ‘Sam de slaaptrainer’ wakker wordt. Een half uur voordat Sam wakker wordt verkleurt de display naar een groene kleur. De groene kleur geeft dus aan dat je kind nog in bed moet blijven liggen en moet wachten totdat Sam de slaaptrainer zijn ogen open doet. Om aan te geven hoe lang je kind nog moet wachten, zijn er 12 sterretjes te zien die 1 voor 1 verdwijnen en zo de 30 minuten aftellen.

Zodra je kind op mag staan opent Zazu Sam het schaap zijn ogen, het scherm kleurt wit en er verschijnt een zon op het scherm. Het tijdstip waarop dit gebeurt kun je natuurlijk zelf instellen. Zazu slaaptrainer Sam het schaap doet dit geruisloos, zodat je kind niet wakker wordt als hij/zij nog slaapt. Het is natuurlijk zonde als je kind door de slaaptrainer schaap gewekt wordt, waardoor je die ene keer extra lang uitslapen mist!

Alecto BC-100 slaaptrainer

Als papa of mama stel je op de BC-100 Alecto slaaptrainer een tijd in, die je geschikt vindt om op te staan. Je zet de slaaptrainer in de slaapkamer van je kind op een plek waar hij of zij hem goed kan zien. Het display heeft ’s nachts een blauwe kleur en laat tevens een maantje zien. Dit is voor je kind een teken dat hij nog in bed moet blijven liggen. Is de tijd bereikt die je hebt ingesteld? Dan springt de BC-100 slaaptrainer naar een oranje scherm waarin een zonnetje te zien is. Tijd om op te staan! Op deze manier kun je elk kind – zelfs als het nog niet kan klokkijken – trainen om langer in bed te blijven liggen en jullie meer nachtrust te gunnen.

De Alecto slaaptrainer is draadloos en oplaadbaar. Ze leveren een micro-USB kabel mee waarmee je hem op kunt laden. De helderheid van het scherm is in 7 standen in te stellen. Je gebruikt hem dus ook als een nachtlampje mocht je dat willen. Tenslotte is de BC-100 ook nog eens een wekker met alarm.

Alecto BC-100 slaaptrainer

Luvion Pinguïn Slaaptrainer

Met de Luvion Pinguïn Slaaptrainer leert je kindje wanneer het tijd is om uit bed te komen. Wil je ook weer eens lekker wat langer doorslapen in het weekend? We beloven geen wonderen maar met een slaapwekker leer je je kindje wanneer het tijd is uit bed te komen! Vooral in de eerste periode wanneer ze nog geen klok kunnen kijken is tijdsbesef erg ingewikkeld. Bij de eerste zonnestralen staat de kleine vrolijk naast je bed en zijn papa en mama en misschien ook de andere kinderen in huis wakker.

De slaapwekker in de pinguïn stel je in op de tijd dat de kleine zijn bed uit mag komen. Vervolgens is het aan jou om uit te leggen dat de pinguïn zegt wanneer het tijd is om op te staan. Zo is het ook voor de kleintjes, die niet op een andere manier kunnen herkennen hoe laat het is, duidelijk wanneer het tijd is om op te staan.

Het lampje in de pinguïn schakelt een half uur voor de door jou ingestelde tijd in en wordt geel. De kleine weet nu dat het bijna tijd is om op te staan. Deze tijd kun je bijvoorbeeld bij oudere kindjes gebruiken om af te spreken dat het oké is om op de kamer te spelen maar dat papa en mama nog even willen slapen. Na een half uur wordt het lampje vervolgens groen om aan te geven dat de dag echt begonnen is.

Ook als de kleine besluit een keer wat langer te slapen dan werkt onze pinguïn vrolijk mee. Er gaat namelijk geen wekker af, in ieder geval geen één die geluid maakt! Er zal alleen een lampje inschakelen waarvan de kleine niet snel wakker zal worden. Als je dus het geluk hebt dat de kleine uitslaapt zal de pinguïn geen roet in het eten gooien!

Lees ook: 7 tips om je kind goed te laten slapen op vakantie
Lees ook: Doorslapen; zo lukt het misschien wel!

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: