Doorslapen; zo lukt het misschien wel!

Door Marieke
Doorslapen

Eén ding is zeker, met de komst van een baby is het gedaan met je nachtrust. In het begin moet je ’s nachts twee keer uit bed om je baby te voeden en je hoopt maar dat het al snel 1x per nacht wordt. Maar dan hoor je andere moeders vertellen dat hun kind al na 6 weken de hele nacht doorslapen. Al kun je je afvragen wat er dan precies met ‘doorslapen’ bedoeld wordt, maar één ding weet je zeker, doorslapen doet jouw kind nog lang niet.

Je krijgt de ene na de andere goedbedoelde tip, maar je hebt geen idee wat je ermee moet. Je wordt er onzeker van. In dit artikel noemen we een aantal tips die kunnen helpen zodat je baby de hele nacht door gaat slapen. Maar, het ene kind is het andere niet, de ene tip zal bij het ene kind helpen en de andere tip bij het andere kind. Een kwestie van uitproberen dus.

Wanneer slaapt een baby door?

Definitie doorslapen: doorslapen betekent dat een baby vanaf de late avondvoeding doorslaapt tot een uur of 6 in de ochtend.

Een baby die pasgeboren is, heeft nog geen dag- en nachtritme. Elke 3 tot 4 uur moet een baby gevoed worden. Vanaf een week of 6 kan de baby ’s nachts al wat langer doorslapen. Al betekent dat zeker niet dat het de hele nacht doorslaapt. Doorslapen kan een baby pas vanaf ongeveer 3 maanden. Maar dan spreek je nog over 6 uur slapen in plaats van de minstens 8 uur slaap die jij zou willen.

Vanaf ongeveer 6 maanden slaapt een baby zo rond de 8 uur per nacht, maar dat doen niet alle baby’s. Vanaf dat moment wordt een baby ook niet meer wakker van de honger, maar meer uit gewoonte. En vanaf dat moment kun je proberen om het wakker worden af te leren.

Als je kindje 9 maanden is, dan slapen ze het klokje rond, van 7 tot 7 uur. Dan heb jij ook in de avond weer je handen vrij.

Helaas werkt dit niet bij elke baby zo. Het kan zo zijn dat je kindje 9 maanden is en dat je nog steeds elke nacht 2 keer uit bed moet. Dat breekt je op. Bespreek dit dan met het consultatiebureau.

Een aantal tips

Toch zijn er een aantal tips die ervoor kunnen zorgen dat je baby de hele nacht doorslaapt. We noemen er in dit artikel enkele:

Tip 1: zorg voor een rustige dag

Een goede nachtrust staat of valt met de indrukken die het overdag te verwerken heeft gekregen. Val jij direct in slaap als je ’s avonds thuiskomt van een lange vergadering of van een drukke verjaardag? De meeste volwassenen liggen dan nog een poos wakker vanwege de indrukken die het die avond heeft opgedaan. Bij baby’s werkt het niet anders. En draaiende boxmobile, visite die allemaal de baby vast willen houden, een schreeuwende tv, een grote hoeveelheid speelgoed; allemaal indrukken waardoor een baby overprikkeld kan raken. En een onrustige baby zorgt ervoor dat het slaapproblemen krijgt. Hoe rustiger de omgeving, hoe minder er te verwerken is, hoe beter de baby slaapt.

Tip 2: zorg voor een rustige slaapomgeving

Ook een rustige slaapomgeving is belangrijk voor je kindje. Hangt er van alles boven het ledikant of is er veel te zien in de slaapkamer, dan zal je kindje niet zo snel in slaap vallen. Zorg voor een veilig bed, een stevig matras en rustige kleuren en zacht licht.

Tip 3: leg je kindje op tijd op bed

Dat herken je vast bij jezelf. Je bent zo verschrikkelijk moe en als je dan eindelijk op bed ligt kun je niet eens in slaap vallen. Ook dat geldt voor baby. Leg je kindje op bed voordat het echt moe begint te worden. Is je kind zo moe dat het jengelig wordt, dan zal je kind veel moeilijker in slaap vallen. Herken signalen van je baby en zorg ervoor dat je op tijd op bed ligt.

Tip 4: maak onderscheid tussen dag en nacht

Het is belangrijk dat je kindje al van baby af aan leert wat dag en nacht is en zo een dag- en nachtritme kan creëren. Dit betekent dat als je je kindje overdag laat slapen, niet de gordijnen dicht doet en dat jij gewoon doorgaat met bijvoorbeeld stofzuigen en andere bezigheden. Je hoeft dan niet zachtjes te doen. In de avond doe je wel de gordijnen dicht en het licht uit. Zo leert een baby het onderscheid tussen dag en nacht te maken.

Tip 5: maak geen oogcontact

Al je baby ’s nachts wakker wordt dan ga je naar je baby toe. Doe dan alleen het licht op de overloop aan en niet het licht op de slaapkamer van je kindje. Praat niet tegen je kindje en probeer ook geen oogcontact te maken.

Tip 6: slaapzak of inbakeren

Een slaapzak kan een baby helpen om rustig in slaap te vallen, zeker bij wat onrustige baby’s. Ook kan inbakeren goed werken als je kindje zichzelf wakker houdt door onrustige armen en benen. Laat je wel van tevoren goed informeren over inbakeren.

Tip 7: babymassage of warm badje

Een babymassage helpt je baby ontspannen en tot rust te komen. Doe dit vlak voordat een baby naar bed gaat en je baby zal sneller in slaap vallen. Of maak een lekker warm (zorg voor de juiste temperatuur!) badje. Je kindje wordt rozig en zal zo in slaap vallen.

Last but not least: zorg goed voor jezelf

Alles staat of valt met me-time! Zorg goed voor jezelf, vooral tijdens de eerste maanden na de bevallen. Je bent immers net bevallen en daar nog herstellende van, een baby zet bovendien je hele leven op z’n kop en de goede nachtrusten zijn er voorlopen ook niet meer. Slaap je baby overdag? Neem dan zelf ook je momentje om even lekker te slapen of een moment van rust te nemen. Als jij goed voor jezelf zorgt, dan voel jij je beter en prettiger en merk je dat ook aan je baby.

Als je kindje wakker wordt in de nacht dan kan er ook wat aan de hand zijn. Een kind kan ziek zijn, last hebben van nachtmerries, of nachtangsten. Een kind kan het te warm hebben of te koud. Let ook op die signalen al een kindje in de nacht wakker wordt.

Welke tips heb jij nog om je baby beter te laten doorslapen?

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: