Op zoek naar een kinderdagverblijf: hier let je op!

Door Marieke
Kinderdagverblijf kiezen, hier let je op!

Als je in verwachting bent dan zijn er een aantal keuzes die je moet maken. Ga je weer werken nadat je zwangerschapsverlof voorbij is? En zo ja, hoeveel uur of hoeveel dagen? En, waar brengen jullie je kindje op de dagen wanneer jullie aan het werk zijn? Veel ouders kiezen voor een kinderdagverblijf. Maar dan ben je nog niet klaar met het maken van een keuze, want welk kinderdagverblijf kies je dan? In dit artikel lees je 9 tips hoe je een keuze kunt maken tussen de verschillende kinderdagverblijven die er zijn.

Maak een lijst van verschillende kinderdagverblijven bij jou in de buurt

Als eerste ga je op zoek naar de kinderdagverblijven bij jou in de buurt, of in de buurt van jouw werk of het werk van je partner. Maak daar een lijstje van. Daarna ga je de websites eens bekijken van de kinderdagverblijven die jij gevonden hebt. Via de website krijg jij al een eerste indruk. Bepaal voor jezelf of de visie van het kinderdagverblijf aansluit bij jullie visie.

Bezoek een aantal kinderdagverblijven

Een website geeft een eerste indruk, maar hoe een kinderdagverblijf echt is, ondervind je pas wanneer je binnen bent. Daarom is het verstandig om bij een aantal kinderdagverblijven een afspraak te maken en een bezoek te brengen. Je kunt daar in gesprek gaan met de leidinggevende en de pedagogisch medewerkers. Heb jij alle vertrouwen dat zij goed voor jouw kind zullen zorgen wanneer jij aan het werk bent? Wanneer je binnen bent kun je goed de sfeer proeven en zien of de kinderen de aandacht krijgen die ze nodig hebben.

Kijk goed rond

Geef je ogen goed de kost wanneer je op een oriënterend kennismakingsgesprek bent. Bekijk de slaapmogelijkheden, de toiletjes, het speelgoed, en het plein om buiten te spelen. Ziet het er schoon, netjes en hygiënisch uit? En is er goed aan de veiligheid gedacht?

De samenstelling van de groepen

Het is van belang om goed door te vragen over de samenstelling van de groepen. Op het ene kinderdagverblijf hebben ze horizontale groepen (alleen kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd op een groep), bij een ander kinderdagverblijf werken ze met verticale groepen (kinderen van 0-4 jaar op een groep). Beide heeft zo zijn voordelen en zijn nadelen. Het ene is niet beter dan het andere, maar vraag wel door naar de visie achter hun keuze. Vraag ook na hoe groot een groep maximaal is en hoeveel pedagogisch medewerkers er op een groep staan.

Dagindeling

Met name bij baby’s is het van belang dat het kinderdagverblijf het ritme van de baby volgt. Een baby krijgt dan een voeding, of slaapt op de tijdens zoals dat thuis ook gaat. Vraag na of dat op het kdv waar jij op bezoek bent ook gebeurt. Bij peuters wordt er vaak gebruik gemaakt van een vast dagritme. Zo is een dag van een peuter voorspelbaar.

Communicatie naar de ouders

Als ouders wil je altijd op de hoogte zijn van het wel en wee van je kind. Vraag na op welke manieren zij dit doen. Vaak zal er een mondelinge overdracht plaatsvinden wanneer jij je kindje aan het eind van de dag weer op komt halen. Daarnaast zullen ze met enige regelmaat de ontwikkeling van je kind met jullie bespreken (net als op school tijdens de 10-minutengesprekken).

Wat zijn de kosten en wat is wel en niet inbegrepen?

Veel kinderdagverblijven hanteren een vast tarief per uur of per dag. Veel ouders kunnen een groot deel daarvan terugkrijgen via de belastingdienst. Vraag wel na wat wel en wat niet inbegrepen is. Denk dan aan luiers, flesje, voeding, eten, slaapzak, beddengoed, etc.

Wat als je kind ziek is?

Het ene kinderdagverblijf is er strenger in dan het andere. Vraag daarom goed na wat het beleid is van het kdv waar jij op bezoek bent. Wanneer mag een kindje wel en wanneer niet naar het kinderdagverblijf komen? Wanneer word jij gebeld als je kindje zich niet lekker voelt? Als je dit weet kom je niet voor verrassingen te staan. Vraag ook na wat er gedaan wordt als er een pedagogisch medewerker ziek is.

Volg je gevoel

Je hebt verschillende kinderdagverblijven bezocht en met de leidinggevende en pedagogisch medewerkers gepraat. Je hebt ontzettend veel informatie ontvangen en je ogen goed de kost gegeven. Nu sta je voor het maken van een keuze. En dat kan best een lastige keuze zijn. Een kinderdagverblijf moet vooral goed voelen. Het is zowel voor je kind als voor jou van belang dat je je kindje met een gerust hart kan achterlaten. Is dat niet het geval? Kijk dan nog even verder.

Lees ook: Alles over een babyslaapzak
Lees ook: Praten over school: zo vertelt je kind meer over zijn schooldag

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: