De overgang van twee slaapjes naar één middagslaapje

Door Marieke
Middagslaapje

Als je baby net geboren is dan slaapt het nog ontzettend veel. Er komt een moment dat het overgaat op twee vaste slaapjes overdag; een in de ochtend en één in de middag. Als je net in dat ritme bent, dan komt de volgende fase alweer aan, je kindje is toe aan één slaapje per dag. Ik dit artikel vertellen wij je welke signalen aangeven dat je kind klaar is voor de overgang van twee slaapjes naar één middagslaapje en geven wij je tips om deze overgang wat soepeler te laten verlopen.

Herkenbaar?

Je zit precies tussen twee fases in. Twee slaapjes overdag is te veel waardoor je peuter ’s avonds maar moeilijk in slaap komt. Een middagslaapje is weer te weinig en ’s avonds zit je tijdens het avondeten met een peuter aan tafel die volledig is ingestort en daardoor nauwelijks eet. Veel ouders zullen deze tussenfase wel herkennen. Wat je er aan kunt doen is deze overgang tussen twee fases zo soepel mogelijk laten verlopen.

Wanneer is je kind klaar voor 1 slaapje

Er zijn een aantal signalen die aangeven wanneer je kind toe is aan één middagslaapje. We zetten ze voor je op een rij en lichten ze ook verder toe:

Leeftijd – tussen de 15 en 18 maanden

De meeste peuters zijn zo tussen de 15 en 18 maanden als ze hun ochtendslaapje laten vallen. Nu is de kalender geen maatstaf, dus kijk vooral naar je kind zelf. Een beetje eerder of later is ook niet raar.

11-12 uur onafgebroken doorslaapt in de nacht

Maakt jouw peuter doorgaans een lange nacht van minimaal 11 uur een slaapt het vaak aan een stuk door? Dan is dat vaak voldoende om overdag toe kunnen met één middagslaapje. Als het nog niet aan één stuk doorslaapt, dan kun je beter nog even wachten met de overgang van twee naar één slaapje.

Komt overdag maar moeilijk in slaap

Het derde signaal is dat je peuter tijdens het ochtendslaapje maar moeilijk in slaap komt. Dan kan het zijn dat je kindje al toe is aan alleen een middagslaapje.

Korter of juist langer slapen

Het kan zo zijn dat de ochtendslaapjes nog maar hazenslaapjes zijn waaraan je merkt dat één slaapje op een dag genoeg is. Ook kan het zijn het eerste slaapje overdag juist heel lang is, waardoor het weigert een middagslaapje te doen. Ook daaraan kun je zien dat één slaapje voldoende is. En dan is het zoeken naar de juiste tijd en tijdsduur voor het middagslaapje.

Overhaast het niet | 8 tips

Je peuter is er klaar voor, dat voel en merk je aan alles. Dan is het van belang om niet in één keer een grote overhaaste stap te nemen, maar om deze tussenfase geleidelijk aan te laten verlopen. Het kan namelijk best zo zijn dat je kindje in deze tussenfase wat meer aanhankelijk, oververmoeid of onrustig kan zijn en bovenal een liefdevolle en geduldige ouder nodig heeft.

  1. Het is niet verstandig om over te gaan tot één middagslaapje als je kindje nog niet de hele nacht doorslaapt.
  2. Probeer het ochtendslaapje steeds ietsje op te rekken naar een later tijdstip totdat de gewenste tijd voor een middagslaapje is bereikt.
  3. De overgang tussen één en twee slaapjes overdag duurt ongeveer 3 weken
  4. Een prima tijd voor een middagslaapje is tussen 12:00 en 13:00 uur.
  5. Tijdens de overgang is het verstandig om de bedtijd in de avond met minstens een half uur te vervroegen.
  6. Als je kindje na een uurtje alweer wakker is, realiseer je dan dat dit het enige slaapje overdag is, probeer het dan weer in slaap te brengen, want een uurtje is te kort.
  7. Het is niet erg als twee slaapjes een enkele keer voorkomt. Sta dit gewoon toe.
  8. Wees geduldig, geef je peuter, maar ook jezelf de tijd om te wennen aan dit nieuwe slaapritme.

Lees ook: 7 tips om je kind goed te laten slapen op vakantie
Lees ook: Doorslapen; zo lukt het misschien wel!

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: