Wil je weten of het een jongetje of een meisje wordt? Vanaf nu is het vaak duidelijk te zien op de echo wat het geslacht van je baby is. Rond deze tijd begin je ook wat leven in je buik te voelen. Wees niet ongerust als dat nog niet zo is, het kan ook best nog een paar weken later zijn voordat je het eerste teken van leven in je buik voelt. Wat je wel zeker weet is dat je baarmoeder zo hard groeit, dat het op je blaas begint te drukken. En je dus waarschijnlijk extra vaak naar het toilet moet. In dit artikel vertellen wij je meer over week 17 van de zwangerschap.
Week 17: Dag 119 en 125 dagen
Lengte van de baby: 12,2 cm – zo groot als een peer
Gewicht van de baby: 138 gram – zo zwaar als een smartphone
Ontwikkeling van de baby in week 17
Je baby groeit als kool. De spieren zijn ondertussen zo krachtig geworden dat je zo rond de 17e week beweging kunt voelen. Het kan ook zijn dat je al veel eerder beweging voelde, zeker als je al eerder zwanger bent geweest en je dat gevoel herkent. Het kan ook zijn dat je pas veel later beweging gaat voelen. Het is niet meteen iets om ongerust over te zijn. Maak je je wel zorgen? Dan mag je natuurlijk altijd je verloskundige bellen. De bewegingen zijn nu soepel en vloeiend, waar het eerder nog wat schokkerig was. Je kindje heeft nu ook de kracht om zijn vingertjes en teentjes te sturen. Er groeien nu ook minuscule nageltjes aan de vingers en teentjes. Daarnaast ontwikkelt zich al een vingerafdrukje die uniek is!
Ben jij ook benieuwd of het een jongetje of een meisje wordt? Vanaf week 17 is het vaak echt duidelijk te zien wat het geslacht van je baby is. Dit kan met een pretecho. Als je nog eventjes geduld hebt kun je ook wachten tot de 20-wekenecho.
Jij in week zeventien van de zwangerschap
Je baby groeit als kool, dus je baarmoeder ook. Daardoor blijft er steeds minder ruimte over voor je blaas. Je zult hierdoor vaker naar de wc moeten. Probeer je blaas wel volledig leeg te plassen, op een blaasontsteking zit je vast ook niet te wachten. Wanneer je een blaasontsteking denkt te hebben, neem dan contact op met je verloskundige.
Door de hormonen kan je tandvlees sneller gaan bloeden tijdens het poetsen. Poets daarom voorzichtig met een zachte tandenborstel. Door de hormonale veranderingen wordt de groei van bacteriën in je mond geremd met tandplak tot gevolg. Extra zorg voor je gebit tijdens de zwangerschap is dan niet verkeerd. En tussendoor een extra bezoekje aan de tandarts ook niet. Vertel de tandarts wel dat je zwanger bent als er een röntgenfoto gemaakt moet worden.
Als je denkt dat in het tweede trimester de klachten wat minder worden, niets is minder waar. In het tweede trimester kunnen er een hoop andere klachten bij komen. Denk aan aambeien, vaginale afscheiding en obstipatie. Het is trouwens niet iets waar je je voor hoeft te schamen. Het hoort er gewoon bij en elke zwangere vrouw kan er last van krijgen.
Striae
Omdat je buik groei, moet je huid ook meegroeien. Gelukkig is je huid rekbaar, alleen groeit je buik soms sneller dan het onderhuids bindweefsel kan bijhouden. Dan kan er striae ontstaan, lijntjes die zichtbaar zijn op je buik, bovenbenen en/of borsten. Hoewel er middeltjes te koop zijn om striae tegen te gaan, is het niet bewezen dat het helpt. Hét wondermiddel is nog niet gevonden, dus wen er maar aan. Na verloop van tijd worden de lijnen wel minder zichtbaar. Kun je er dan helemaal niets aan doen? In ieder geval kun je voor voldoende lichaamsbeweging zorgen, een stevige bh dragen en wisseldouches nemen. Geen garantie trouwens.
Lees ook: Lekker slapen tijdens je zwangerschap; 12 tips
Tips
- Denk na wat je wilt na je ouderschapsverlof en je weer aan het werk gaat. Wil je minder werken? En welke dagen wil je werken? Regel dit met je leidinggevende. Denk ook na over de opvang van je baby. Blijft je partner ook nog een of meerdere dagen thuis om bij je kleine te zijn terwijl jij aan het werk bent? Of kies je over een kinderdagverblijf, gastouderopvang of gaan opa en oma oppassen?
- Waar wil je bevallen? Thuis, in het ziekenhuis of in een kraamhotel? Je hoeft zeker nog geen definitieve beslissing te nemen, maar bespreek het in ieder geval eens met je partner.
- Eet vezelrijk en drink veel water om aambeien te voorkomen
- Maak eens samen met je partner een lijstje van babynamen. Stel bijvoorbeeld eens allebei een top 5 of top 10 samen en kijk eens of er namen tussen zitten die jullie allebei op het lijstje hebben staan.
<<< week 16 – week 18 >>>
Lees ook: Bandenpijn tijdens zwangerschap; wat is het en wat kun je eraan doen
Lees ook: 9 dingen die je baby in je buik doet