Haren wassen kind; 8 handige tips

Door Marieke
Haren wassen kind

In bad of onder de douche gaan is voor veel kinderen één groot feest. Lekker spetteren en spatten met water en spelen met het schuim. Totdat de haren gewassen moeten worden, dan wordt het één grote strijd en gilpartij. En ondertussen zit jij met je handen in het haar hoe jij de haren van je kind het beste kunt wassen zonder dat het hartverscheurend gaat huilen. Gelukkig zijn er wel wat tips die het haren wassen bij je kind wat makkelijker maakt. En deze tips delen wij met jou.

Hoe vaak moet je de haren van je kindje wassen?

Haren wassen hoeft gelukkig nog niet elke dag. Het haar van een kindje wordt namelijk nog niet zo snel vet als het haar van een volwassene. Doorgaans is 1 of 2 keer per week haren wassen voldoende. Sterker nog, vaak wassen met zeep of shampoo is nog niet zo goed voor het huidje van je kindje. Dit geldt niet alleen voor het haar, maar voor het hele lichaam. Je kindje hoeft echt nog niet elke dag onder de douche of in bad.

Natuurlijk, als je kindje van top tot teen onder het zand zit omdat het zo lekker in de zandbak heeft gespeeld, of je kindje had een flinke poepluier, dan is het echt niet erg om eens een keer extra te douchen of de haren te wassen. Gebruik dan wel kindvriendelijke shampoo en zeep.

8  Tips om het haren wassen makkelijker te maken

Als jij de haren van je kindje gaat wassen dan moet het zich volledig overgeven aan jou. Je kind heeft zijn ogen dicht, ziet daardoor niets en kan dan alleen nog maar op jou vertrouwen. Dat kan voor een kind best beangstigend zijn. Bovendien kan de stortvloed aan water uit de douchekop voor een kind beangstigend overkomen. Niet gek eigenlijk dat je kind het uitgilt als je zijn haren gaat wassen. Met onderstaande tips hopen we dat het haren wassen wat makkelijker wordt en dat deze fase weer snel voorbij is.  

Tip 1 | Blijf praten en leg uit

Blijf tegen je kindje praten en leg uit wat je precies gaat doen. Blijf daarbij rustig. Tijdens het haren wassen heeft je kindje zijn ogen dicht en moet zich volledig overgeven aan jou en dat is best lastig. Door te blijven vertellen wat je aan het doen bent, maak je het een stuk aangenamer voor je kind.

Tip 2 | Niet gehaast, maar wel kordaat

Uitstellen heeft geen zin, daarmee wordt de ellende alleen maar groter. Haastwerk heeft ook geen zin, dat werkt alleen averechts en worden jullie beiden onrustig van. Rustig en kordaat, het lijken misschien wel tegenstellingen maar ze vullen elkaar perfect aan. Sommige dingen moeten nu eenmaal en horen erbij en als jij er normaal over doet en niet al te veel meegaat in de angst of verdriet van je kind, dan zal het voor je kind ook sneller normaal zijn. Natuurlijk mag je je kindje troosten bij verdriet, natuurlijk begrijp je dat haren wassen vervelend is, maar maak er geen drama van.

Tip 3 | Samen kindershampoo kopen

Kindershampoo zit in flacons waarop vaak bekende Disney-figuren of andere bekende figuren staan afgebeeld. Ga met je kindje naar de drogisterij en laat het zelf zijn fles kindershampoo uitkiezen. Daarmee is het natuurlijk veel fijner haren wassen.  

Tip 4 | Washandje voor de ogen

Als je het haar gaat uitspoelen kun je een washandje voor de ogen doen. Dat voorkomt dat er schuim van de shampoo en het water over de ogen heen gaat. Een washandje wordt dan wel nat, maar het helpt en houdt het ergste water en schuim tegen.

Tip 5 | Beker of gietertje

Vergis je niet, er komt best veel water uit de douchekop wat je in één keer of het hoofdje van je kleintje giet. Dat vinden peuters nog eng. Gebruik daarom een bekertje die je vult met water en over het hoofdje uitgiet. Wat je ook kunt gebruiken is een (schoon) gietertje, die je vaak bij de zandbakspullen kunt vinden. Wellicht vind je kindje het fijner om het bekertje zelf over zijn hoofdje leeg te gieten. Als je de douchekop gebruikt, zet dan de straal heel zachtjes.

Tip 6 | Samen douchen

Veel kinderen vinden het ontzettend gezellig als je samen met je kindje onder de douche of in bad gaat. Was dan eerst je eigen haren, voordat je met de haren van je kindje begint. Dan kan je kindje eerst naar je kijken en zien hoe jij het doet.

Tip 7 | Afleiden

Zing tijdens het haren wassen een kort bekend liedje. Zeg van tevoren dat als het liedje is afgelopen dat het haren wassen ook klaar is. Of tel van 10 naar 0 en bij 0 is het klaar. Zo weet jij kindje precies hoe lang het nog duurt en heeft het wat afleiding.

Tip 8 | Spelen

Kinderen vinden het leuk om in bad of onder de douche te spelen. Er is genoeg speelgoed wat geschikt is om mee in bad te kunnen spelen. Eerst haren wassen, en daarna mag het nog een poosje spelen met het speelgoed.

Succes!

Lees ook: Feiten en Fabels over douchen of in bad
Lees ook: Je baby badderen; zo doe je dat!

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: