Zwangerschapskalender week 5

Door Marieke
Week 5

Je bent nu in week  5 van je zwangerschap. Hoewel de embryo nog geen millimeter groot is, bestaat het toch uit al 125.00 cellen. Het ontwikkelt zich razendsnel. Nu wordt het hartje ook gevormd. In dit artikel lees je meer over de ontwikkeling van je baby en over de klachten die jij kunt krijgen.

Week 5: dag 35 tot dag 42

Lengte van de baby: 2 mm – zo groot als een appelpitje
Gewicht van de baby: < 1 gram – zo licht als een veertje

Ontwikkeling van de baby in week 5

Een piepklein kikkervisje, meer is het nog niet. Het ontwikkelt zich razendsnel. Kun je het je voorstellen? Een kikkervisje met een hoofd, een rug, maar ook een staart? Het staartje verdwijnt in week 11 van je zwangerschap.

In week 5 worden de hersenen en het ruggenmerg gevormd. Ook wordt de bloedsomloop en het hartje aangelegd. Dit zijn de eerste onderdelen die functioneren en daardoor kan de embryo straks snel groeien. Ook groeien er al kleine stompjes, die straks de armen en benen zullen vormen. Er zijn zelfs al beginnende oogjes aan de zijkant van het hoofd.

Jij in week vijf van de zwangerschap

Een baby maken is topsport. Je lichaam is continue bezig om voldoende voedingsstoffen naar je kindje te brengen. Logisch dat jij zo moe bent. Zorg ervoor dat je genoeg vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Probeer ook genoeg uit te rusten en toe te geven aan de moeheid. Dit is niet alleen goed voor jouzelf, maar ook voor je baby.

Symptomen en klachten in week 5

In week 4 gaven we al een uitgebreide lijst aan klachten die je kunt krijgen aan het begin van je zwangerschap. In week 5 nemen de hoeveelheid hormonen in raptempo toe en daardoor krijg je last van deze kwaaltjes. Misselijkheid, moeheid, hoofdpijn, maar je kunt ook wat krampen in je buik krijgen vanwege het oprekken van je baarmoeder. En je zult vaker naar het toilet moeten. Trakteer jezelf gerust op een middagslaapje en het op tijd naar bed gaan. Je zult het nodig hebben. Als je misselijk bent kan het helpen om kleinere maaltijden verdeeld over de dag heen te eten. Houd je echt niks binnen, neem dan vooral contact op met de verloskundige.

Verwen jezelf, behandel je lichaam met respect voor de kleine die in je buik groeit. Probeer zo gezond mogelijk te eten en je dagen door te brengen. Doe het voor je kindje. Hij/zij verdient het!

LEESTIP: Zwanger, of toch niet? De eerste 7 zwangerschapssymptomen

Tips

Oriënteer je op een verloskundige, maar ook op een kraamzorg. Vraag aan mensen in jouw omgeving die al een kindje hebben wat hun ervaring met een verloskundige en kraamzorg is en of ze je er één kunnen aanraden. Bekijk ook de website en bepaal je keuze op basis van de ervaringen van anderen, maar ook op basis van de werkwijze en filosofie.

Slik je medicatie? Overleg met je huisarts of je deze medicatie kan blijven slikken als je zwanger bent. Ook als je voor een klacht naar de huisarts gaat, vertel dan dat je zwanger bent. Ook is het belangrijk om het de tandarts te vertellen als je daar een afspraak maakt. Een röntgenfoto zal dan niet gemaakt worden.

Let op wat je eet en drinkt tijdens de zwangerschap. Roken, drinken en drugs zijn in ieder geval not done.

Blijf doorgaan met slikken van foliumzuur tot week 10 van je zwangerschap.

LEESTIP: Wat je beter niet kunt eten als je zwanger bent

<<< week 4     –     week 6 >>>

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: