Zwangerschapskalender week 12

Door Marieke
Zwangerschapskalender week 12

Je bent nu tussen de 12 en de 13 weken zwanger. Je zult de eerste termijnecho wel gehad hebben en de knopen van je broeken kunnen wellicht niet meer dicht. Hopelijk was alles goed op de echo. Het tweede trimester is nu van start gegaan. In dit artikel lees je alles over jouw lichaam in week 12, maar ook over de ontwikkeling van je kind.

Week 12: Dag 84 tot 90

Lengte van de baby: 5,7 cm – zo groot als een pruim
Gewicht van de baby: 14 gram – zo zwaar als een lolly

Ontwikkeling van de baby in week 12

De basis is klaar. De komende 28 weken staat vooral in het teken van groeien. Alle organen en lichaamsdelen zullen meer verfijnd worden. De vliesjes tussen de handen en tenen zijn verdwenen, er beginnen zelfs al nageltjes te groeien. Je kindje beweegt goed in het vruchtwater, nu er nog ruimte is. Het vruchtwater zorgt voor een constante warmte, je baby zal het nooit koud krijgen. Af en toe zal hij ook een slokje van het vruchtwater nemen, zo leert je kindje al drinken en slikken. Ook plast of poept hij af en toe in het vruchtwater. Wees gerust, het vruchtwater wordt de hele dag door ververst waardoor afvalstoffen worden afgevoerd.

Je kindje pakt ook wel eens de navelstreng beet. Dat is niet erg, de navelstreng is beschermd met een laagje. Ook kan je kindje al duimen. En zelfs zal je baby zich zo af en toe flink uitrekken en ongegeneerd gapen. Toch jammer dat je dit zelf niet kunt zien.

Jij in week twaalf van de zwangerschap

Bij iedereen is het weer anders. Bij de een kunnen de knopen niet meer dicht bij 8 weken, bij de ander kun je in week 20 nog niet eens zien dat je zwanger bent. Toch is de kans vanaf nu wel groot dat er een buikje te zien is. En dat buikje zal alleen maar groter worden. Nu is het ook de periode dat je het goede nieuws aan vrienden, familie en kennissen gaat vertellen.

Als alles goed gaat blijft de verloskundige je begeleiden tijdens de zwangerschap. Is er kans op complicaties? Dan word je wel doorgestuurd naar de gynaecoloog.

Symptomen en klachten in week 12

Gelukkig nemen de ergste klachten nu af. Toch kun jij je nog wel misselijk en moe voelen, maar hopelijk is nu het ergste voorbij. Nu de misselijkheid voorbij is, komt ook de eetlust weer terug. En hoe! Pas op dat je niet voor twee gaat eten, dat is echt niet nodig. Blijf gezond eten, en verspreidt de maaltijden ook regelmatig over de dag.

Heb je last van duizeligheid of het gevoel dat je flauwvalt? Dat komt doordat er extra bloed naar je baby gaat. Dat zorgt voor een afname van de bloedtoevoer naar jouw lichaam en hersenen. Het is belangrijk dat je voldoende je rust pakt, regelmatig eet en niet te snel van je stoel opstaat, of uit bed stapt.

LEESTIP: Zwanger, of toch niet? De eerste 7 zwangerschapssymptomen

Tips

  • Je eetlust komt weer terug nu de ergste misselijkheid voorbij is. En hoe! Blijf gezond eten! Eten voor 2 is zeker niet nodig.
  • Je tanden en tandvlees kunnen gevoeliger zijn. Zorg goed voor je tanden.
  • Stel een budget op voor het kopen van de babyspullen
  • Licht je werkgever in dat je zwanger is. Dan kan er op tijd gezocht worden voor vervanging.

LEESTIP: Welke kinderziektes gevaarlijk zijn voor zwangere vrouwen

<<<week 11    –    week 13 >>>

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: