Zwangerschapskalender week 9

Door Marieke
Week 9

Ben je al helemaal gewend aan het idee dat je zwanger bent? Of mag voor jou die eerste trimester zo snel mogelijk voorbij zijn omdat je verschrikkelijk misselijk bent en vaak boven het toilet hangt? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over week 9 van de zwangerschap. Over de ontwikkeling van de baby, over jou in deze week van de zwangerschap, en je leest nog wat tips die je niet moet vergeten in deze week. En ook dat kun je wel gebruiken, wat je geheugen is net een zeef …

Week 9: Dag 63 tot 70

Lengte van de baby: 1,5 cm – zo groot als een framboos
Gewicht van de baby: 3 gram – zo zwaar als een 2 eurocent muntje

Ontwikkeling van de baby in week 9

Je baby is nu helemaal compleet en dat is de eerste mijlpaal die bereikt is. Alles wat er hoort te zitten, zit er nu. Bobbeltjes waar de melktandjes komen, de eerste plukjes haar, de bovenkaak en onderkaak. Het staartje is nu verdwenen. Het wordt nu steeds meer een echt minimensje. Het moet allemaal nog wel verder ontwikkelen en groeien.

In week 9 krijgen de ledematen van je baby steeds meer vorm. Er verschijnen vingertjes en teentjes aan de handjes en voetjes. Deze zijn nog wel omgeven door een soort zwemvliesjes. De plekken waar de ellebogen en knieën komen worden nu ook steeds meer zichtbaar. Het gezichtje krijgt ook steeds meer vorm. Oogleden, piepkleine neusgaatjes, zo langzaam maar zeker worden ze zichtbaar.

Vanaf nu wordt de baby geen embryo meer genoemd, maar een foetus.

Jij in week negen van de zwangerschap

Je baarmoeder is nu ongeveer zo groot als een ei. Misschien lijkt het wel alsof je wat dikker bent geworden, dan is dat hoogstwaarschijnlijk vanwege opgeblazen darmen of van het vocht wat je vasthoudt.

Wist je dat je tijdens een zwangerschap sneller last krijgt van een verkoudheid of een verstopte neus. Alsof je je al niet beroerd genoeg voelt … Dat komt door de hormonen (ja, alweer) en is heel normaal. Een bloedneus is ook een van de dingen die je ineens vaker kunt krijgen.

Doe je nog niet veel aan lichaamsbeweging? Kijk dan eens of je iets kan vinden wat bij je past. Denk aan zwemmen, wandelen of yoga. Dat zijn uitstekende keuzes als je zwanger bent.

Symptomen en klachten in week 9

Ben je nog steeds zo moe dat je ’s avonds om 8 uur al ligt te knikkebollen op de bank? Dat is niet raar. Er groeit immers een baby in je buik en dat kost onwijs veel energie. Het is echt niet erg om eens wat minder afspraken in te plannen in de avonden en gewoon eens om 8 uur naar bed te gaan. Je hebt die rust heel hard nodig.

In de eerste trimester kun je al iets aankomen, zo’n 1 tot 2 kilo. Er vindt namelijk veel verandering plaats in je lichaam. Echter zijn veel vrouwen zo moe en misselijk dat ze de eerste weken zelfs afvallen. Niet direct iets om zorgen over te maken. Je baby krijgt immers als eerste wat hij/zij nodig heeft.

LEESTIP: Zwanger, of toch niet? De eerste 7 zwangerschapssymptomen

Tips

  • Vergeet niet om foto’s te maken van je zwangere buik. Wellicht is het leuk om elke maand of misschien wel elke week een foto te maken, steeds weer vanaf dezelfde plek en vanuit dezelfde hoek.
  • Er zijn ook speciale zwangerschapsdagboeken waarin je 9 maanden lang alles kunt opschrijven wat je niet wilt vergeten. Want die zwangerschapsdementie ….
  • Een baby kost best veel goed. Je moet flink wat aanschaffen. Een babykamer, een kinderwagen, kleding. Het is niet verkeerd om uit te zoeken hoeveel het je gaat kosten en of het wellicht verstandiger is om op zoek te gaan naar tweedehands artikelen.
  • Blijf vooral veel in beweging als je zwanger bent. Je hoeft niet te stoppen met sporten. Je baby zit veilig, daar gebeurt niet zomaar wat mee tijdens het sporten. Doe je een sport met hoge risico’s? Stop daar dan wel mee. Als je twijfelt, overleg dan even met de verloskundige.
  • Blijf doorgaan met slikken van foliumzuur tot week 10 van je zwangerschap.

LEESTIP: Kraamzorg aanvragen; zo werkt dat!

<<<week 8    –     week 10 >>>

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: