Een leuk wetenwaardigheidje is dat je baby nu voor het eerst gaat bewegen in je buik. Je zult hier niets van merken, het is immers nog maar zo klein als een bosbes. Toch kunnen je broeken al strak beginnen te zitten. Waar je wel echt last van kunt hebben is van misselijkheid. Of valt het bij jou gelukkig mee? Wees daar dan gezegend mee! Veel vrouwen hebben behoorlijk veel last van die misselijkheid.
Week 8: Dag 56 tot dag 64
Lengte van de baby: 1 cm – zo groot als een bosbes
Gewicht van de baby: 2 gram – zo zwaar als een olijfje
Ontwikkeling van de baby in week 8
Je baby groeit echt als kool. De armen, benen, vingertjes en teentjes bewegen alle kanten op. Het staartje is inmiddels verdwenen en de embryo ontwikkelt zich tot een foetus. Het hartje klopt en het skelet krijgt zijn vorm. Een ander leuk feitje is dat nu de smaakpapillen worden aangelegd.
Vanaf dit moment wordt ook het geslacht van je baby langzaamaan zichtbaar. Bij een jongen ontstaan er testikels en bij een meisje de eierstokken. Vanaf het moment van de bevruchting is al bekend of het een jongen of een meisje wordt, alleen wordt het vanaf dit moment zichtbaar. Het is echter nog te vroeg om te kunnen zien wat het gaat worden. Dat komt later.
Jij in week acht van de zwangerschap
Je hebt nu zeker nog geen mooie zwangere buik, voor anderen is het nog niet te zien dar je zwanger bent. Toch kunnen je broeken al wat strakker gaan zitten en wellicht kunnen de knoopjes al niet meer dicht. Tijd om positiekleding aan te schaffen. Je lichaam verandert nu eenmaal in een zwangerschap.
Symptomen en klachten in week 8
Voel je je nog steeds moe? En hang je nog steeds elke ochtend boven het toiletpot? Nog even volhouden. Voor de meesten onder ons neemt dat pas bij een week of 13 af. Gun jezelf rust om deze eerste maanden door te komen. Gezond eten en goed slapen is het beste wat je kunt doen voor je baby. En voor jezelf. Als je veel misselijk bent, laat dan een licht ontbijtje op bed bezorgen. Dit scheelt vaak al in de misselijkheid als je uit bed stapt. Eet vervolgens gedurende de dag kleine porties. 6x kleine porties is beter dan 3 grote porties.
Als je zo misselijk bent dat je echt niet meer binnen kunt houden. Neem dan gelijk contact op met de verloskundige!
LEESTIP: Zwanger, of toch niet? De eerste 7 zwangerschapssymptomen
Tips
- Tussen de 8 en 11 weken ga je voor het eerst op controle bij de verloskundige. Heb je nog geen afspraak staan, maak er dan snel één.
- Schrijf alle vragen die je de verloskundige/gynaecoloog wilt stellen op. Eenmaal daar ben je alle vragen weer vergeten. Dan kun je ze het beste maar opgeschreven hebben. Nu niet vergeten het briefje mee te nemen.
- Bekijk wat je rechten en plichten zijn op je werk aangaande zwangerschap en verlof. Zo ben je precies op de hoogte.
- Bespreek samen met je partner of je onderzoek wil laten doen naar aangeboren afwijkingen.
- Ga op pad om positiekleding te kopen. Vooral broeken en beha’s is in deze eerste periode van groot belang.
- Plan samen met je partner hoe je het grote nieuws aan je familie en vrienden gaat vertellen.
- Blijf doorgaan met slikken van foliumzuur tot week 10 van je zwangerschap.
LEESTIP: Kraamzorg aanvragen; zo werkt dat!
<<<week 7 – week 9 >>>