Zo bereid jij je financieel voor op de komst van je kindje

Door Marieke
Financieel

Als je zwanger bent van je eerste kindje komt er ontzettend veel op je af. Als je pech hebt, voel je je hondsberoerd. Daarnaast moet je ook nog eens van alles uitzoeken, van alles regelen en alles kopen. Het is immers je eerste kindje en je hebt geen idee wat je allemaal te wachten staat. Dat de komst van een baby veel geld kost staat vast. In dit artikel geven wij je 5 adviezen om je financieel voor te bereiden op de komst van een baby.

Je uitgaven

Het is goed om jullie financiële situatie in kaart te brengen. Als eerste ga je naar je uitgaven kijken. Tel van een maand lang al je uitgaven bij elkaar op en doe dit van de laatste 6 maanden. Zo zie je ook meteen of er bepaalde uitgaven zijn waar je wat op kunt bezuinigen. Denk bijvoorbeeld aan dat abonnementje van een tijdschrift dat je toch eigenlijk niet meer leest. Nu heb je van de laatste 6 maanden precies op een rijtje staan wat je elke maand uitgeeft.

Je inkomsten

Dan kun je nu naar je inkomsten kijken. Ga na hoeveel jullie beiden nu per maand verdienen en wat er binnenkomt aan toeslagen. Dat tel je allemaal bij elkaar op. Doe dit van de laatste 6 maanden. Als je de uitgaven aftrekt van de inkomsten dan zie je hoeveel geld je maandelijks overhoudt (spaart) of tekort komt.

Nu kun je ook bepalen of het voor jullie haalbaar is om minder te werken zodat je meer bij je kindje kunt zijn. Minder werken heeft namelijk flink gevolgen voor de inkomsten, terwijl de uitgaven niet lager zullen uitvallen.

Toeslagen

Er zijn vier verschillende soorten toeslagen; huurtoeslag, zorgtoeslag, kindgebonden budget en kinderopvangtoeslag. Die laatste 2 ontvang je natuurlijk alleen als je kinderen hebt. Als je minder gaat werken, ga je ook minder verdienen. Ga na of dit gevolgen heeft voor één van de toeslagen. Wellicht heb je zomaar recht op meer huurtoeslag en meer zorgtoeslag. Het zou jammer zijn als je dat mis zou lopen. Let er op dat je het kindgebonden budget zelf moet aanvragen.

Kinderopvangtoeslag kun je aanvragen als je kind naar een erkende kinderopvang gaat. Tip: wil je zeker weten dat je geen toeslag hoeft terug te betalen? Schat je inkomen dan iets hoger in.

Als je een kindje hebt, dan ontvang je elk kwartaal ook nog kinderbijslag.

Kosten van een baby

Op internet vind je verschillende babyuitzetlijstjes. Ga kritisch na of je echt alles nodig hebt wat er op het lijstje staat. Twijfel je, vraag het dan na bij ouders die al kinderen hebben. Zij kunnen jou precies vertellen wat je echt nodig hebt en wat je stiekem gewoon nooit gebruikt. Er zijn een aantal grote uitgaven die je moet maken voor de komst van een baby;

  • Babykamer (ledikant/wieg, commode, kledingkast en wellicht wil je het kamertje ook nog schilderen en behangen
  • Autostoel/Maxi-Cosi
  • Kinderwagen
  • Kleding
  • Box + Boxkleed

Daarnaast heb je ook heel wat kleinere uitgaven, maar onderschat het totaalbedrag niet als je alles bij elkaar op zou tellen.

Al je nog een flink financieel spaarpotje hebt, dan kun je wellicht prima alles nieuw kopen. Maar veel dingen gaan maar zo eventjes mee, dat tweedehands zeker nog van een uitstekende kwaliteit kan zijn. Is je budget wat kleiner, snuffel eens rond op Marktplaats of op een Facebook verkoopgroep en je vindt er nog de mooiste dingen. Of vraag eens in je familie of vriendengroep.

Nieuwe woning of nieuwe auto

Woon je in een superklein flatje wat prima is met z’n tweeën, maar te klein voor z’n drieën? Dan komt er ook nog een verhuizing bij kijken. Als dat zo is, neem dat ook mee in je budget. Hetzelfde geldt voor een auto. Pas van tevoren goed of de Maxi-Cosi op de achterbank past en de kinderwagen in de kofferbak. Ga je met een baby op reis dan heb je veel mee te nemen. Wellicht heb je een grotere auto nodig. Bekijk dit ruim van tevoren en bekijk goed of het financieel allemaal haalbaar is.

Hoe hebben jullie je financieel voorbereid op de komst van een baby?

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: