Alles wat je moet weten over kinderbijslag

Door Marieke
Kinderbijslag

Het is hartstikke fijn als je kinderen krijgt; maar zeg nou eerlijk, kinderen kosten een hoop met geld. En dat heb je er natuurlijk voor over. Maar dan is het wel fijn dat je kinderbijslag krijgt. Kinderbijslag is een financiële bijdrage van de overheid om je tegemoet te komen in de kosten die je maakt voor je kinderen; voor eten, kleding, luiers, school, en alle andere kosten die je voor je kind maakt. In dit artikel vertellen wij je alles wat je moet weten over kinderbijslag.

Wanneer krijg je kinderbijslag?

Als je kinderen hebt, dan heb je recht op kinderbijslag. Dat geldt voor alle ouders die in Nederland wonen en/of in loondienst zijn. De bijdrage is inkomens onafhankelijk. Het maakt dus niet uit hoeveel je verdient.
Je hebt recht op kinderbijslag voor je eigen thuiswonende kinderen, maar ook kun je soms kinderbijslag krijgen voor je stief- en pleegkinderen onder de 18 jaar.

Het bedrag wat je krijgt is afhankelijk van de leeftijd van je kind. Het wordt eenmaal per kwartaal aan je uitgekeerd; op de eerste (soms tweede) dag van januari, april, juli en oktober. Als je meerdere kinderen hebt, dan worden de bedragen bij elkaar opgeteld en ontvang je het totale bedrag in één keer op je rekening.

Dit bedrag krijg je uitgekeerd (2019):

  • Voor kinderen van 0-5 jaar: € 219,97
  • Voor kinderen van 6-11 jaar: € 267,10
  • En voor kinderen van 12-17 jaar: € 314,24

Je ontvangt de bijdrage de eerste volgende kwartaal nadat je kindje is geboren. De bedragen worden verhoogd het eerstvolgende kwartaal nadat je kind 6 of 12 is geworden.

Wanneer heb je geen recht meer op kinderbijslag?

De kinderbijslag stopt het eerstvolgende kwartaal wanneer je kind 18 jaar is geworden. Is je kind jonger dan 18 als het gaat studeren, dan wordt de bijdrage ook gestopt. Je kind heeft dan immers recht op studiefinanciering.

Waar je ook op moet letten is of je kind te veel verdient door middel van een bijbaan. Een kind van 16 en 17 jaar mag niet meer dan € 1296 euro verdienen per kwartaal, in de zomervakantie ligt dat bedrag ietsje hoger.

Waar is het geld voor bedoeld?

Met de kinderbijslag wil de overheid je tegemoet komen in de kosten die je maakt voor je kinderen. Dit bedrag krijg je op je rekening gestort. Je mag zelf weten waar je het geld aan uitgeeft. Je kunt het op je eigen rekening laten staan en daar je boodschappen van betalen en alle andere rekeningen die je binnenkrijgt. Ook kun je het geld direct naar een rekening van je kind overmaken en van die rekening de kleding etc. voor je kind betalen.

Hoe vraag je kinderbijslag aan?

Wanneer je kindje geboren is doe je aangifte bij de gemeente. De gemeente geeft de gegevens door aan De Sociale Verzekeringsbank (SVB). De SVB zorgt voor de betalingen van de kinderbijslag. Van de  SVB krijg je dan bericht thuisgestuurd. Als het niet je eerste kind is, dan ontvang je alleen een brief met informatie over de wijziging van de kinderbijslag.

Intensieve zorg

Als je een kind tussen de 3 en 18 jaar hebt dat intensieve zorg nodig heeft, dan kun je extra kinderbijslag ontvangen. Het Centrum Indicatiestelling Zorg geeft een advies of je kind intensieve zorg nodig heeft. Zo ja, dan kun je dubbel kinderbijslag aanvragen via de website van het SVB.

Wat doe jij van de kinderbijslag? Laat je het op je eigen rekening staan? Of maak je het direct over naar de rekening van je kind?

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: