8x de leukste kinderboeken van Annie M.G. Schmidt

Door Marieke
Annie M.G. Schmidt

Annie M.G. Schmidt, wie kent haar en haar boeken niet. Velen van ons zijn ermee opgegroeid en haar boeken worden nog steeds voorgelezen aan de kinderen van nu. In 1995 overleed de beroemde schrijfster die veel bekende kinderboeken op haar naam heeft naam heeft staan. Ze is 84 jaar geworden. In dit artikelen zetten wij 8 boeken van haar voor je op een rijtje die je echt gelezen moet hebben.

1. Pluk van de Petteflet

Een klein rood kraanwagentje, onlosmakelijk verbonden met Pluk. Hij rijdt ermee de hele stad rond op zoek naar een huisje om in te wonen. Gelukkig vindt Dollie de Duif wel een huisje voor Pluk. Een prachtig torenkamertje in de Petteflet. In dit boek kun je lezen hoe Pluk alle bewoners van de Petteflet leert kennen.

2. Otje

De vader van Otje is kok, maar er gaat nog al eens iets mis met zijn kookkunsten. En dan zit hij weer zonder werk. Gelukkig heeft Otje genoeg vrienden die wel willen helpen. En dat leveren hilarische verhalen. Een boek dat elk kind gelezen en gehoord moet hebben.

3. Jip en Janneke

Oorspronkelijk schreef Annie Schmidt de verhaaltjes van Jip en Janneke voor het Parool. Tussen 1957 en 1962 verschenen ze in deze krant. Sindsdien zijn de verhalen van Jip en Janneke gebundeld in 5 aparte deeltjes, of in één dikke bundel. Jip en Janneke is vandaag de dag in diverse landen uitgegeven. Jip en Janneke hebben zelfs een eigen uitdrukking; Jip-en-Janneke-taal. Dat komt omdat de verhaaltjes in eenvoudige taal zijn geschreven en ook vandaag de dag genieten veel kinderen nog van deze verhaaltjes.

4. Floddertje

Floddertje is wel met stip de vieste heldin van Annie Schmidt. Zij en haar hondje Smeerkees proberen keer op keer schoon te blijven. Maar elke keer leveren haar onhandige ondernemingen een flinke smeerboel op, maar ook amusante verhalen!

5. Minoes

Minoes is een betoverend boek en bekroond met de Zilveren Griffel. Juffrouw Minoes was vroeger poes. Nu is ze een gewoon meisje, maar af en toe zingt ze toch nog eens de mauw-mauw-song en ze spreekt nog prima Kats. En dat laatste komt baas Tibbe goed van pas. Want via de katten-persdienst komt hij heel wat verborgen en geheime zaken te weten. En dat geeft natuurlijk grote problemen … En daarmee is Minoes een grappig en spannend boek om te lezen.

6. Wiplala

Wiplala is een piepklein mannetje. En niet zomaar een mannetje. Wiplala kan toveren. Tinkelen noemt hij dat zelf. En dat gaat niet altijd even goed. Hij maakt Nella Della, meneer Blom en Johannes net zo klein als zichzelf. Maar terugtinkelen? Dat lukt hem nog niet. Totdat hij de directeur van een fabriek verandert in een hond … Gaat dat goed aflopen?

7. Ibbeltje

Ibbeltje is een heel gewoon meisje. Gewoon net al alle andere meisjes. Niet altijd even schoon. Niet altijd even rustig. En soms zelfs een beetje stout. Maar één ding is niet gewoon, haar moeder is vroeger kat geweest. Ze spint als geen ander en verstaat ‘kats’. Ze als als de dood voor honden en om de haverklap vliegt ze de boom in en durft ze er niet meer uit. En dat levert hilarische verhalen op.

8. Abeltje

Abeltje heeft een baan als liftjongen in een warenhuis. Hij weet maar al te goed dat hij niet op het bovenste knopje mag drukken. Maar Abeltje is zo nieuwsgierig dat hij dat natuurlijk wel doet, al op de eerste werkdag. Met lift en al schiet hij door het dag en dan begint het pas; zijn geweldig avontuurlijke reis. Gelukkig eindigt zijn reis gewoon weer thuis. Bij zijn moeder, achter een bordje gebakken aardappelen.

Wat vind jij het leukste boek van Annie M.G. Schmidt?

Leestip: voorlezen met je tip; 10 tips

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: