Kraamzorg aanvragen; zo werkt dat!

Door Marieke
Kraamzorg aanvragen

Hoera, je bent zwanger! De zwangerschapstest was positief en je hebt het je naaste familieleden al verteld. Er staat een afspraak met de verloskundige in de agenda. Maar het blijft spannend. Als je zo rond de 10 weken de eerste echo hebt gehad en alles blijkt goed te zijn, dan wil je het de hele wereld over schreeuwen. Je bent zwanger! En dan komt het; vooral als je een eerste kindje verwacht, moet je best een hoop regelen. Na de geboorte van je baby heb je recht op kraamzorg en één van die dingen die geregeld moeten worden is het aanvragen van de kraamzorg. Maar hoe regel je dit? Wanneer moet je het regelen? Welke kraamzorg kies je en wat kun je van de kraamzorg verwachten? In dit artikel vertellen we je alles over het aanvragen van de kraamzorg.

Wanneer moet je je voor kraamzorg inschrijven?

De meeste kraamzorgbureaus vragen je om ongeveer in de 13e week van de zwangerschap je al aan te melden voor kraamzorg. Dat is al heel snel in de zwangerschap. Als het je eerste zwangerschap is, heb je vaak geen idee welke kraamzorgbureaus er in de omgeving zijn. Vraag eens rond bij mensen die in jouw buurt wonen en kleine kinderen hebben bij welk kraamzorgbureau zij zich hadden ingeschreven. Ook de verloskundige kan je van een goed advies voorzien. Zij werken samen met verschillende kraamzorgbureaus en kunnen je vaak flyers geven van bureaus bij jou in de buurt.

Het aanvragen van kraamzorg kan via een inschrijfformulier op de website van het kraamzorgbureau, maar vaak ook telefonisch als je dat prettiger vindt.

Let er ook op dat je bij je zorgverzekering inschrijft voor kraamzorg. Afhankelijk van het pakket zal jouw zorgverzekering de kraamzorg vergoeden, of een deel daarvan. En check ook altijd even of de verzekering afspraken heeft met het kraamzorgbureau van jouw keuze.

Wanneer vindt het intakegesprek plaats?

Later in je zwangerschap – zo’n 6 à 8 weken voor de uitgerekende datum – zal een medewerker van het kraamzorgbureau met jou een afspraak maken voor een intakegesprek. De medewerker komt dan bij jou thuis. Tijdens het gesprek komen er heel wat onderwerpen aan bod die voor de kraamverzorgster van belang zijn om te weten of om jou te vertellen:

  • Waar wil je bevallen; thuis, in het ziekenhuis, of in een kraamhotel?
  • Wil je borstvoeding geven, of flesvoeding?
  • Ze vragen je of er in het gezin nog bepaalde diëten of allergieën zijn.
  • Je wordt op de hoogte gesteld van de taken van de kraamverzorgster.
  • Ze vertellen je over de Arbo-richtlijnen, zoals de hoogte van het kraambed en de commode.
  • Ze geven je een advies over de spullen die je in huis moet hebben, zoals het kraampakket en de baby-uitzet.
  • Daarnaast wil de medewerker ook nog even het huis bekijken; waar is de slaapkamer en de slaapkamer van de baby.
  • En ze vertellen je wanneer je de kraamzorg moet bellen als het zover is en op hoeveel uur kraamzorg je recht hebt.

En natuurlijk mag jij ook nog alles vragen waar jij een antwoord op wilt weten.

Op hoeveel uur kraamzorg heb ik recht?

Standaard heb je recht op 49 uur kraamzorg verdeeld over 8 dagen. Dat is gemiddeld 6 uur per dag. In overleg met de kraamzorg bepaal je hoe die uren worden verdeeld. In de eerste dagen vaak wat meer uren, en aan het eind van de week wat minder. Zo kun je langzaamaan wennen aan het idee dat je het na de kraamweek zelf moet doen.

Het aantal uren kraamzorg kan worden bijgesteld afhankelijk van je situatie. Geef je flesvoeding of heb je nog een paar dagen in het ziekenhuis gelegen, dan ontvang je minder uren kraamzorg. Bij de geboorte van een meerling, bij complicaties, bij opstartproblemen van de baby of als je bevallen bent met een keizersnede, dan heb je recht op meerdere uren kraamzorg. Het maximaal aantal uren is geheel afhankelijk van jouw situatie of die van je baby.

Wat zijn de taken van de kraamverzorgster bij de bevalling?

De bevalling dient zich aan. Als je hebt gekozen voor een thuisbevalling, dan wordt de kraamverzorgster meestal opgeroepen door de verloskundige. De kraamverzorgster assisteert de verloskundige bij een bevalling.

Als je kiest voor een poliklinische bevalling dan is het vaak ook mogelijk dat de kraamverzorgster bij de bevalling aanwezig is. Maar dit zal per ziekenhuis verschillend zijn.

Bij een medische bevalling in het ziekenhuis wordt de verloskundige van het ziekenhuis geassisteerd door verpleegkundigen. Dan kun je de kraamzorg bellen zodra je naar huis mag. De kraamverzorgster zal dan zo snel mogelijk bij jou op de stoep staan om jou en je kindje bij te staan.

Zodra de baby bij jou op de borst ligt is de kraamverzorgster er voor jou en voor je kindje. De kraamverzorgster neemt je veel taken uit handen. In de eerste plaats houdt de kraamverzorgster de gezondheid van de baby, maar ook jouw gezondheid in de gaten. Daarnaast geeft de kraamverzorgster voorlichting over de verzorging van de baby en helpt je bij fles- of borstvoeding. Daarnaast neemt zij ook een stukje huishouden over. Zij doet haar uiterste best om het voor jou, je baby en je gezin zo fijn mogelijk te maken, zodat jij de tijd krijg om bij te komen van de bevalling en je kunt genieten van je kleine wondertje!

Klikt het niet met de kraamverzorgster? Laat het dan zo snel mogelijk weten aan het bureau. Vaak sturen ze dan een andere kraamverzorgster.

Wat gebeurt er na de kraamtijd?

Na de kraamtijd wordt het dossier met alle informatie overgedragen aan het consultatiebureau. Als je vragen hebt over de ontwikkeling en de opvoeding van je kindje kun je daar terecht. De verloskundige draagt de medische zorg over aan de huisarts. Daar kun je terecht als je vragen hebt over de gezondheid van je baby.

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: