Bang voor de kapper? Probeer dan deze tips!

Door Marieke
Kapper

Zo af en toe is het toch nodig om met je kindje naar de kapper te gaan. Vooral in de peuterleeftijd kunnen kinderen heel bang zijn voor de kapper en voor de schaar waarmee de kapper komt aanlopen. Maar omdat het soms echt nodig is dat het haar van je peutertje weer even mooi bijgewerkt wordt, zal je peuter de knipbeurt toch moeten ondergaan. In dit artikel geven wij 6 tips die je kunt proberen om het voor je kind zo aangenaam mogelijk te maken.

Tip 1: Een goede voorbereiding is het halve werk

Het gaat niet werken als jij je kind van het ene op het andere moment meeneemt naar de kapper. Laat je kindje eerst aan de kapper wennen. Neem het mee als jij naar de kapper gaat, zonder dan hij zelf geknipt hoeft te worden. Wel zo handig als je weet dat er een speelhoekje bij die kapper is. Laat je kindje ook eens in de kappersstoel zitten zodat hij er eventjes aan kan wennen. En wellicht wil de kapper wel een mooi vlechtje of een stoere kuif in het haar maken. Zo raakt je peutertje al een beetje aan het idee van de kapper gewend.

Tip 2: Lees themaboekjes voor

Er zijn genoeg prentenboekjes die over de kapper gaan. Lees een paar dagen voordat je kindje naar de kapsalon moet elke keer een boekje over de kapper voor. Op deze manier leer jij je kind dat naar de kapper gaan heel normaal is en dat het niet eng is. Stel ook vragen bij de plaatjes en koppel het ook aan een eigen bezoekje aan de kapper. Laat trouwens niet merken dat een kapper eng is, of spannend en dat het iets is waar je bang voor hoeft te zijn. Vermijd woorden als spannend en bang.

Tip 3: Zorg dat het wat te doen heeft

Als de haartjes geknipt worden moet een kindje wel een lange tijd stilzitten. En dat is best lastig voor een peutertje met een nog korte spanningsboog. Zorg voor voldoende afleiding. Terwijl de kapper knipt kun jij ondertussen een boekje voorlezen. Of laat je kindje in de spiegel kijken en lach om de haren die naar beneden vallen. En wie weet vind je wel een kapper die een filmpje toont tijdens het knippen.

Tip 4: Ga naar de kinderkapper

Wist je dat er speciale kinderkappers zijn? Dit zijn kapsalons die compleet zijn ingericht op kinderen. De kappers kunnen ook enorm goed met kinderen omgaan en weten precies hoe ze kinderen die bang zijn liefdevol moeten aanpakken. Vaak staan er in deze kapsalons geen gewone kappersstoelen, maar superleuke autootjes of iets dergelijks waar kinderen in kunnen zitten. Of ze kunnen een (teken)filmpje kijken. En er is genoeg speelgoed waarmee ze zich kunnen vermaken als ze moeten wachten.

Tip 5: De thuiskapper

Thuis is toch wel de meest vertrouwde plek voor je kindje. Je kunt ook op zoek gaan naar een kapster die bij je thuis komt knippen. Je peuter kan dan op zijn eigen stoel zitten. En ook eenvoudig voor de tv gezet worden als het wordt geknipt. En ze kunnen met hun eigen speelgoed spelen. Voor jou trouwens ook makkelijk, jij hoeft de deur niet uit.

Tip 6: Ga samen met een vriendje

Spreek met de moeder van een beste vriendje of vriendinnetje af dat jullie met elkaar naar de kapsalon gaan. Als ook het beste vriendje of vriendinnetje geknipt moet worden, dan kan het zomaar gebeuren dat het best wel eens meevalt.

Leestip: voorlezen met je kind; 10 tips

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: