Bandenpijn tijdens zwangerschap; wat is het en wat kun je eraan doen

Door Marieke
Bandenpijn tijdens zwangerschap; wat is het en wat kun je eraan doen

In de zwangerschap groeit de baarmoeder met je baby mee. Er komt, door de groei van de baarmoeder, veel druk te staan op de banden en dat kan bandenpijn veroorzaken. Het is niet te voorkomen, maar het is gelukkig beslist niet ernstig. De pijn kan echter wel heel naar en vervelend zijn. Alsof je menstruatiekrampen voelt. In dit artikel vertellen wij je meer over bandenpijn en hoe je deze pijn wat kunt verzachten of zoveel mogelijk kunt voorkomen.

Wat is bandenpijn?

Je baarmoeder zit met banden vast aan je bekken, doordat je baarmoeder groeit tijdens de zwangerschap, komt er druk op de banden te staan en rekken ze uit. Dit veroorzaakt een stekende pijn die erg vervelend kan zijn. Zeker rond week 20 in de zwangerschap kun je de pijn flink voelen. Er zet zich dan een flinke groeispurt in, je baarmoeder groeit hard en de banden zetten zich flink uit. Maar zoals we in de inleiding al schreven, het kan gelukkig voor jou en je baby geen kwaad.

Symptomen van bandenpijn

Maar hoe weet je nu of de pijn veroorzaakt wordt door bandenpijn of door iets anders? Bij bandenpijn heb je last van een pijn rond je bekken. Een stekende pijn. Een pijn die voelt als een soort menstruatiekramp. Deze scherpe pijn voel je in je onderbuik of aan de zijkanten van je baarmoeder. Het trekt soms door naar je onderrug, schaambot, vagina en schaamlippen. De pijn kan vooral veroorzaakt worden door een plotselinge beweging zoals niezen, een volle blaas, of een baby die in je buik zich omdraait.

Tips om de pijn te verminderen

Voorkomen kan niet, maar je kunt wel een aantal dingen doen om de pijn te verminderen. Wij zetten een aantal tips voor je op een rijtje:

  • Neem je rust; inspanning en vermoeidheid kan de pijn verergeren. Als je voldoende rust neemt en goed naar je lichaam luistert, dan heeft dat een positief effect op de pijn.
  • Een warme douche of bad, een warme kruik kan helpen om de pijn te verzachten.
  • Het is belangrijk dat je tillen zoveel mogelijk vermijd. Ook veel bukken kun je beter vermijden.
  • Let op je houding, neem vooral een houding aan als je staat. Sta rechtop, geen holle rug en met aangespannen buikspieren.
  • Heb je veel last van bandenpijn? Neem dan een steunband (niet te verwarren met een buikband). Steunbanden bieden veel steun aan met name je onderbuik.
  • Bij plotselinge bewegingen kan de pijn ineens erin schieten. Probeer plotselinge bewegingen te vermijden. Al is het niet altijd mogelijk als je bijvoorbeeld ineens moet niezen. Ondersteun je buik met je handen als je ineens een hoest- of niesbui voelt aankomen.

Lees ook: 9 dingen die je baby in je buik doet

Na de bevalling

Ook na de bevalling kun je nog een tijdje last blijven houden van bandenpijn. Je baarmoeder ligt losser in de buikwand en door de vrijgekomen ruimte staat er nog steeds meer druk op de banden. Gelukkig trekt dit vanzelf weer weg en zul je geen last meer hebben van bandenpijn.

De volgende zwangerschap

Bij een tweede, derde of nog een volgende zwangerschap kunnen vrouwen eerder bandenpijn voelen, maar er ook meer last van hebben. Dit komt omdat de buikspieren nog wat verslapt zijn en nog sneller verslappen dan bij de eerste zwangerschap.

Lees ook: IJzertekort tijdens de zwangerschap
Lees ook: Zwanger, of toch niet? De eerste 7 zwangerschapssymptomen

 

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: