Zwangerschapskalender week 10

Door Marieke
Week 10

Al vanaf de bevruchting is bekend of je een jongetje of een meisje krijgt. In week 10 van de zwangerschap beginnen de geslachtsorganen te ontwikkelen, dan begint het zo langzamerhand zichtbaar te worden of het een jongetje of meisje wordt. Dit is echter nog niet goed op de echo te zien, daarvoor moet je nog eventjes wachten. In dit artikel praten we bij over de ontwikkeling van de baby, maar ook over de moeder.

Week 10: Dag 70 tot 77

Lengte van de baby: 2 cm – zo groot als een kers
Gewicht van de baby: 4 gram – zo zwaar als een dropje

Ontwikkeling van de baby in week 10

De ontwikkeling van je kindje gaat in razendsnel tempo. De oogleden bedekken nu bijna de hele ogen, het neusje krijgt reliëf en de bovenlip wordt gevormd. De oogjes blijven tot de zevende maand dicht zitten, daarna gaan ze open. Maar de lens, het oogwit, iris en pupil zitten al wel op de plek waar ze horen. Bovendien wordt het hoofdje steeds ronder. Ook de zwemvliesjes tussen de vingers en tenen gaan weg. Het staartje wat je baby op een kikkervisje deed lijken is weg. Zo begint jouw kindje steeds meer op een echt mensje te lijken.

De hartslag ligt zo ongeveer op 150 slagen per minuut. Wil jij zo’n hartslag krijgen, dan moet je een flinke inspanning leveren.

Jij in week tien van de zwangerschap

Het was je nooit eerder opgevallen, maar nu zie je ze ineens overal lopen. Zwangere vrouwen, maar ook moeders met een kinderwagen. Je kijkt naar de verschillende soorten kinderwagens die je ziet, welk merk het is en of je het mooi vindt. Waar je eerder nog nooit van Joolz of Bugaboo gehoord hebt, herken je deze merken nu ineens overal.

En ineens kan het je overvallen, je moet nog zoveel regelen voordat je kindje komt. Gelukkig heb je nog flink wat maanden te gaan en het gaat je vast lukken! Geniet vooral, geniet van het wondertje dat in je lichaam groeit en pak ook je rust die jij en je baby nodig hebben.

Symptomen en klachten in week 10

Veel vrouwen hebben last van obstipatie. Je darmen werken nu langzamer zodat jij en je baby alle voedingstoffen goed opnemen. Belangrijk is om veel vezels te eten, veel water te drinken en voldoende te bewegen.

In week 10 is het hCG-hormoon op zijn hoogst en hebben veel vrouwen het meest last van de zwangerschapskwaaltjes. En als het op zijn hoogst is, neemt het vanaf nu fijn weer af.

Door de hormonen kan je huid anders reageren dan normaal, de eens zo gave huid kan nu ineens voorzien zijn van pukkeltjes. Maar ook andersom; als je veel last hebt van pukkeltjes, kun je nu ineens een gave huid hebben. Pas je gezichtsverzorging hier op aan en kies voor een crème die daar het beste bij past.

LEESTIP: Zwanger, of toch niet? De eerste 7 zwangerschapssymptomen

Tips

  • Je kunt bij een aantal winkels etc. Blijde dozen aanvragen. Ontzettend leuk en vaak voorzien van handige spulletjes.
  • Je kunt je nog tot week 11 aanmelden voor Moeders voor Moeders.
  • Bespreek met je verloskundige de mogelijkheden van prenatale screening. Besluit samen met je partner of je dat wilt of niet.
  • Meld je zwangerschap bij je zorgverzekering.
  • Denk samen na of en van welk soort kinderopvang je gebruik wilt maken. Er zijn immers wachtlijsten.
  • Blijf doorgaan met slikken van foliumzuur tot week 10 van je zwangerschap.

LEESTIP: Kraamzorg aanvragen; zo werkt dat!

<<<week 9    –    week 11 >>>

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: