Zwangerschapskalender week 18

Door Marieke
Zwangerschapskalender week 18

Begint je buik al in de weg te zitten? Kun je ’s avonds makkelijk in slaap komen of weet je niet meer hoe je moet liggen? In week 18 van je zwangerschap kan je buik al goed zichtbaar zijn en in de weg gaan zitten. Ook kun je je baby al voelen schoppen; mooie en kostbare momenten om te koesteren. In dit artikel vertellen wij je meer over de ontwikkeling van de baby, maar ook over de moeder in week 18.

Week 18: Dag 126 en 133 dagen

Lengte van de baby: 13,5 cm – zo groot als een paprika
Gewicht van de baby: 200 gram – zo zwaar als een smartphone

Ontwikkeling van de baby in week 18

Bij elke controle voelt de verloskundige aan je buik of de baby goed groeit. Met 18 weken is de hoogte van je baarmoeder zo ongeveer tot aan je navel. Je baby heeft nu ongeveer de helft van zijn uiteindelijke lengte bereikt. Komt mooi uit, ook de zwangerschap is al bijna op de helft.

Je baby ontwikkelt een tastzin waarmee hij zijn eigen bewegingen kan waarnemen. Een baby in de buik oefent alle vaardigheden die hij straks nodig zal hebben om buiten de baarmoeder te overleven. Hij oefent bijvoorbeeld al met kijken. Ook na de bevalling zal je kindje tijd nodig hebben om te oefenen met kijken. Een baby kan zo en toe behoorlijk scheel kijken. Ook oefent hij met zuigen, slikken en ademen. Een baby is heel lenig. Of hij nu een teen, of een duim in zijn mond stopt, het lukt allemaal. Wist je dat je baby ook in de buik al ongegeneerd kan gapen?

Heb jij je baby al gevoeld? Ben je voor het eerst zwanger dan weet je nog niet wat je moet voelen. Veel vrouwen omschrijven het als een vlindertje dat in je buik fladdert, darmgerommel of een zeepbelletje dat uit elkaar spat. Met 18 weken is de kans groot dat je je baby begint te voelen. Veel vrouwen voelen de baby pas veel later. Het ligt er ook aan waar de placenta ligt en de hoeveelheid vruchtwater.

Wist je trouwens dat je baby nu al zijn eigen unieke vingerafdruk aan het ontwikkelen is? Een vingerafdruk is uniek en zal de baby voor de rest van zijn leven bij zich hebben. Hoe wonderlijk!

Jij in week achttien van de zwangerschap

“Elk kind kost de moeder een tand” was vroeger een veelgehoorde uitspraak. Daar zit een kern van waarheid in, al is tegenwoordig de gezondheidszorg veel beter dan vroeger. Je moet goed op de gezondheid van je tanden, kiezen en tandvlees letten. Je tandvlees bloedt eerder en is gevoeliger voor ontstekingen. Ook kun je een calciumtekort oplopen omdat de baby een deel van de calciumvoorraad gebruikt voor het sterker maken van de botten. Zorg ervoor dat je voldoende calcium binnenkrijgt. Calcium krijg je binnen door het eten en drinken van zuivelproducten. Ook kun je zwangerschapsvitamines slikken waarin ook calcium zit.

De extreme vermoeidheid is bij de meeste vrouwen nu wel voorbij en in deze periode krijgen de meesten ook wat meer energie. Als je nog steeds moe bent, laat dan je ijzergehalte controleren. IJzertekort leidt ook tot vermoeidheid.

20-wekenecho

Waarschijnlijk heb je al een afspraak staan voor de 20-wekenecho. Er wordt gekeken of je baby goed groeit en of er genoeg vruchtwater is. Ook wordt er onderzoek gedaan naar lichamelijke afwijkingen. De 20-wekenecho is dus leuk, maar ook spannend tegelijk. Wil je het geslacht van de baby weten? Laat het dan weten aan de echoscopist. Ook als je het niet wilt weten kun je dit de echoscopist laten weten. Denk daar van tevoren goed over na. Ook kan de echoscopist het geslacht op een briefje schrijven en deze in een envelop stoppen. Zo kun je op een later moment, bijvoorbeeld tijdens de gender reveal party, de envelop openen.

Lees ook: Lekker slapen tijdens je zwangerschap; 12 tips

Tips

  • Als de 20-wekenecho nog niet gepland is, maak dan een afspraak met de echoscopist.
  • Nu je je weer wat energieker voelt kun je leuke dingen met je partner of met je vriendinnen plannen. In het derde trimester zal de vermoeidheid weer opspelen en na de bevalling heb je daar bijna helemaal geen tijd meer voor.
  • Til geen zware dingen meer om je rug en bekken te ontlasten.
  • Schrijf een geboorteplan.
  • Denk na of je het geslacht van je baby wilt weten, praat er samen met je partner over.

<<< week 17  –    week 19 >>>

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: