Negen maanden lang zit je baby in je buik. In die negen maanden ontwikkelt het zich van embryo tot foetus. Deze ontwikkeling gaat in razendsnel tempo en als je erover nadenkt is het heel bijzonder dat je kleine groeit van een klein zaadje tot een complete baby van zo’n 50 cm. De baby groeit niet alleen flink in je buik, naast het vele slapen is je baby ook veel wakker. En op de momenten dat hij wakker is, oefent hij alvast allerlei vaardigheden die hij nodig heeft na de geboorte. We zetten er een aantal voor je op een rijtje.
Bewegen
Als je 7 weken zwanger bent, zal je baby de eerste bewegingen maken. Je baby is echter nog zo klein dat jij er helemaal niks van voelt. Later in de zwangerschap zul jij je baby zeker voelen bewegen, maar wanneer dat precies is verschilt per vrouw. Als je een eerste keer zwanger bent, is het vaak wat lastiger te herkennen en voel het meestal voor het eerst zo rond de 20 weken. Ben je al eerder zwanger geweest, dan weet je hoe het voelt en herken je het vaak eerder, soms als zo rond de 16 weken. Je weet namelijk waar je op moet letten. Veel vrouwen beschrijven het gevoel als vlindertjes die in je buik rondvliegen, kriebeltjes, belletjes, licht aaien of kietelen.
Lees ook: Zwangerschapskalender week 7
Gapen
Zo rond de twaalfde week kan je baby al geeuwen en gapen en dat doet hij maar liefst twee keer zo vaak als een volwassenen. Ook uitrekken behoort tot de bezigheden van de baby in je buik. Het is alvast een oefening voor het actieve leven buiten de buik.
Huilen
Huilen is voor een baby de manier om te communiceren met de buitenwereld. Regelmatig zal je baby in je buik een trillend pruillipje trekken zodat hij klaar is om van zich te laten horen zodra hij geboren is. Hij maakt zich daarmee klaar voor de grote stap naar buiten.
Duimzuigen
In je buik is je baby druk bezig met het ontdekken van en met zijn handen. Hij voelt daarmee aan zijn gezicht en verdere lichaam, hij pakt zijn navelstreng vast, maar hij zuigt ook op zijn duim. En dat is op menigeen echo te zien. Het kan een aanwijzing zijn voor sociale interactie, leren eten en zichzelf kunnen troosten. Duimzuigen is een teken van een gezonde baby.
Hikken
Je gaat het zeker herkennen, je baby die de hik heeft. Hikjes kunnen al in het eerste trimester beginnen. Dan merk je er nog weinig van, maar hoe verder je in je zwangerschap komt hoe meer je er van zult merken. Schattig toch!?
Plassen
Vruchtwater wordt door de baby ingeslikt en vervolgens weer uitgeplast in het vruchtwater. Maak je geen zorgen, het vruchtwater wordt steeds ververst waardoor je kindje niet zijn eigen plas zal inslikken.
Dromen
In het begin van het derde trimester heeft je baby een vast slaap-waakritme, met perioden van REM-slaap. Dit kan er op wijzen dat je baby al droomt in je buik. Waar zouden die dromen over gaan? Dat blijft een mysterie, maar wonderlijk is het wel.
Kijken
Vanaf week 28 zijn de oogjes van je baby zo af en toe open als hij wakker is. Hij doet ze ook weer dicht als hij gaat slapen. Er valt alleen niet veel te zien in je buik, toch blijkt dat foetussen wel de neiging hebben om fel licht te vermijden en zich ervan af te keren.
Lachen
Met een lach veroveren baby’s snel de harten van hun ouders en grootouders. En van alle voorbijgangers die een blik in de kinderwagen werpen. Is het niet slim dat baby’s deze glimlach al oefenen in de jouw buik?
Lees ook: Wat je beter niet kunt eten als je zwanger bent