Lekker slapen tijdens je zwangerschap; 12 tips

Door Marieke
Lekker slapen tijdens de zwangerschap; 12 tips

Slapen; als je zwanger bent zou je wel urenlang achter elkaar kunnen slapen. Een van de symptomen die typisch bij een zwangerschap hoort is vermoeidheid. Met name in het eerste trimester, maar ook later in de zwangerschap kun je nog flink last hebben van vermoeidheid. En dat is niet gek, er groeit een kleintje in je en dat kost heel wat energie. En toch, lekker slapen kan soms een hele opgave zijn. Je dikke buik zit op den duur flink in de weg en je kunt je flink zorgen maken over van alles en nog wat. Gelukkig zijn er een aantal tips die je nachtrust tijdens de zwangerschap kunnen verbeteren. In dit artikel noemen we er een paar.

Tip 1: Let op wat je eet en wanneer je eet

Tijdens je zwangerschap is het goed om te letten op wat je eten. Brandend maagzuur kan heel vervelend zijn, vooral in de nacht. Daarom is het verstandig om pittig, zuur en vet voedsel zo veel mogelijk te vermijden. De beste indeling voor een dagmenu is een uitgebreid ontbijt, een goede lunch en een lichte avondmaaltijd. Om honger in de nacht te voorkomen kun je in de avond nog een klein portie noten, dadels, een banaan of een schaaltje yoghurt eten.

Tip 2: Bewegen

Lichamelijke beweging is niet alleen gezond, het bevordert ook nog eens je nachtrust. Ga daarom in de avond een heerlijk stukje wandelen of fietsen. Probeer intensief sporten in de avond te vermijden. De eerste uurtjes na een flinke work-out is je lichaam nog actief en zul je nog niet kunnen slapen.

Tip 3: Drink geen koffie

De cafeïne in koffie kan je wakker houden. Drink daarom vanaf halverwege de middag en in de avond geen koffie meer.

Tip 4: Niet teveel drinken

Als je zwanger bent moet je toch al vaker naar de wc. En vaak ook ’s nachts. Drink daarom in de avond niet al te veel. Goed drinken is echter wel belangrijk, al helemaal in je zwangerschap. Zorg ervoor dat je overdag zo’n 2 liter vocht binnen krijgt.

Tip 5: Ontspan

Heb je net een verjaardag gehad of een intensieve avondvergadering op je werk? Duik dan niet meteen je bed in, dan lig je in bed nog te stuiteren. Zorg ervoor dat je geheel ontspannen bent als je je bed in gaat. Lees bijvoorbeeld nog even in je boek voordat je gaat slapen.

Tip 6: Koele slaapkamer

Als het heel warm is in de slaapkamer is het vaak lastiger om in slaap te komen. Zorg voor een goede ventilatie en frisse lucht in de slaapkamer. Houd ’s nachts een raampje op een kier of een luchtrooster open en lucht de kamer overdag goed door.

Tip 7: Verschoon regelmatig je beddengoed

Het is veel fijner om onder schoon en fris beddengoed te liggen. Verschoon daarom met regelmaat je beddengoed, zeker 1 keer in de week.

Tip 8: Let op je ademhaling

Lig je op bed en kun je de slaap niet vatten? Let dan op je ademhaling. Een goede manier is om rustig in en uit te ademen en je ademhaling te tellen.

Lees ook: Bandenpijn tijdens zwangerschap; wat is het en wat kun je eraan doen

Tip 9: Gebruik een voedingskussen

Veel vrouwen kunnen geen fijne houding meer vinden als de buik flink wat dikker wordt. Een voedingskussen kan dan helpen. Deze kun je bijvoorbeeld achter je rug, tussen je benen door onder je buik leggen. Veel klachten nemen hierdoor af. Als je graag op je rug ligt, dan kun je een voedingskussen ook onder je benen of voeten leggen.

Tip 10: Schrijf de zorgen van je af

Pieker je veel? Schrijf de zorgen eerst van je af voordat je gaat slapen. Als je op bed ligt en je merkt dat je nog steeds piekert, dan kan het helpen om een notitieboekje naast je bed neer te leggen en je zorgen ook dan meteen op te schrijven.

Tip 11: Stuur je partner naar de logeerkamer 😉

Je kunt niet slapen, maar je probeert zo min mogelijk te bewegen en te draaien om je partner maar niet wakker te maken. Daardoor kan het nog langer duren voordat je in slaap valt. Wat kan helpen is om bijvoorbeeld op het logeerbed te gaan slapen. Of je partner naar het logeerbed te sturen. Zo voel jij je wat vrijer in je doen en laten en hoef je even met niemand rekening te houden. Dat kan de nachtrust bevorderen.

Tip 12: Powernaps

Het liefst zou je elke middag van 12 tot 3 uur een middagslaapje willen houden. En als je niet oppast val je direct na het avondeten weer in slaap. Een dutje is een goede manier om je lichaam de rust te gunnen die het nodig heeft, want zwanger zijn is hard werken. En vermoeidheid is nu eenmaal een symptoom waar je rekening mee moet houden. Maar als je ’s nachts maar moeilijk in slaap valt is een lang middagdutje misschien niet zo slim. Probeer het dan bij een powernap te houden en kies een andere manier om je lichaam de rust te gunnen die het nodig heeft. Met bijvoorbeeld een boek op de bank krijgt je lichaam ook de rust die het nodig heeft.

Lees ook: Een geboortekaartje kiezen; 7 tips
Lees ook: Zwanger in de zomer; 5 tips

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: