Een geboortekaartje kiezen; 7 tips

Door Marieke
Geboortekaartje versturen; 7 tips

Als je zwanger bent dan komt er heel wat voorbereiding bij kijken. En al helemaal als je van je eerste kindje zwanger bent. Een van de dingen die je op je to-do-list kunt zetten is het uitkiezen van een geboortekaartje. Maar hoe vind je nou hét perfecte geboortekaartje als er zoveel keus aan hippe geboortekaartjes is? In dit artikel geven wij je 7 tips!

Geboortekaartjes; waarom doen we dat?

Een geboortekaartje is een tastbare herinnering, niet alleen voor jezelf, ook voor jullie kindje. Bestel dan ook altijd een aantal exemplaren extra zodat je deze kunt bewaren als herinnering voor later. Daarnaast wil je natuurlijk de geboorte van jullie zoon en dochter wereldkundig maken. Je wilt iedereen laten weten hoe blij jullie zijn met jullie kindje. Natuurlijk kun je een berichtje plaatsen op social media, maar een kaartje sturen is natuurlijk veel leuker. Ook voor de ontvanger trouwens.

Tip: Het gevaar van social media is dat anderen, bijvoorbeeld opa en oma, het blijde nieuwe al veel eerdere wereldkundig kunnen maken dan jullie zelf. Denk hier goed over na. Wil je dat je familieleden überhaupt foto’s van jullie kindje op social media social media? En vraag hen dan bijvoorbeeld vriendelijk of ze willen wachten met het delen van het blijde bericht totdat ze het geboortekaartje hebben ontvangen. Het is van belang om hier van tevoren goed over na te denken en dit ook openlijk te bespreken met je familie.

Tip 1: Wanneer kies je een geboortekaartje

Gelukkig zijn er geen richtlijnen wanneer je een geboortekaartje moet kiezen. Wel geven wij de tip om hier op tijd mee te beginnen. Niet alleen met het uitzoeken van het kaartje zelf, ook wat betreft de tekst die op het kaartje moet komen.

Tip 2: Kies een thema of stijl

Er zijn zoveel verschillende en originele geboortekaartjes dat je door de bomen het bos niet meer ziet. En ze zijn bijna allemaal leuk. Kies eerste een thema of een stijl dat je aanspreekt, bijvoorbeeld lief, stoer, of modern, hartjes, dieren, bloemetjes of sterren. Als je een thema of stijl het gevonden, dan wordt de keuze meteen alweer iets makkelijker.

Tip 3: Kies een kleur

Een roze kaart voor een meisje en een blauw kaart voor een jongen? Of mag het iets anders zijn? Kies een kleur die bij jullie past. Ook dat maakt de keuze voor een kaartje weer iets makkelijker. Je kunt ook kijken naar de kleur en de stijl van de babykamer en daar je geboortekaartje op aan laten sluiten.

Tip 4: Kies een formaat

De meeste geboortekaartjes zijn vierkant. Maar ook zijn er langwerpige kaartjes verkrijgbaar. Vervolgens kun je kiezen of je een enkele kaart of een dubbele kaart wilt.

Tip 5: Houd rekening met de postzegel

Je moet waarschijnlijk heel wat geboortekaartjes sturen en de postzegels zijn niet heel goedkoop. Er zijn kaarten die extra stevig of dik zijn waardoor er 2 postzegels op de envelop moeten. Het is goed om dit van tevoren goed in de gaten te hebben zodat je niet voor verrassingen komt te staan en ineens het dubbele aan portokosten kwijt bent.

Lees ook: Kraamzorg aanvragen; zo werkt dat!

Tip 6: De inhoud van het geboortekaart

Denk goed na over de inhoud van het geboortekaartje. Welke tekst wil je op de voorkant? En in de binnenkant en/of achterkant? Er zijn standaardteksten, maar je kunt natuurlijk ook iets origineels verzinnen.

Tip 7: Bestel altijd een proefdruk

Heb je een kaartje volledig naar wens gevonden en is het ingevuld met de teksten zoals jullie het willen? Bestel dan altijd een proefdruk. Je kunt dan zien hoe de kleuren er in het echt uitzien, maar ook hoe het papier aanvoelt. Bovendien kun je het kaartje dan ook controleren op spelfouten. Denk je teksten te hebben geschreven zonder fouten, op papier kun je er soms toch nog een ontdekken. Ook kun je dan beter zien of de teksten qua lettertype goed te lezen zijn.

Na de geboorte hoef je alleen nog maar de naam en de juiste geboortegegevens in te vullen.

Naar wie verstuur je een kaartje

Maak ook ruim van tevoren een lijst met mensen wie jij een geboortekaartje wilt sturen. Vaak moet je nog op zoek naar adresgegevens en dat kan best eventjes duren. Pak regelmatig deze lijst er nog even bij om te zien of je niet iemand vergeten bent.

Je kunt ook al van tevoren adresetiketjes maken en printen zodat je deze alleen nog maar op hoeft te plakken. Dat scheelt heel wat schrijfwerk.  

  • Naaste familieleden, ouders, broers/zussen
  • Overige familieleden
  • Vrienden
  • Kennissen
  • Buren
  • Collega’s
  • Je sportclub, vereniging etc.
  • Verloskundige, huisarts, kraamzorgbureau

Lees ook: 5 redenen waarom een babymoon een heel goed idee is
Lees ook: Vitamine C; waarom is het zo belangrijk

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: