Zwanger in de zomer; 5 tips

Door Marieke
Zwanger in de zomer verkoelende tips

Zwanger zijn op de allerwarmste dagen van het jaar kan best pittig zijn, flink pittig. Op zulke warme dagen in de zomer is het voor niemand uit te houden, maar als je zwanger bent is het allemaal nog wat zwaarder. In dit artikel geven wij 5 verkoelende tips om de dag ietsje dragelijker te maken.

Tip 1: Genoeg drinken

Het is voor iedereen belangrijk om genoeg te drinken op een dag. Het advies is om zo’n 1,5 liter per dag te drinken. Als je zwanger bent is er het advies om nog meer te drinken, en op een hete dag in de zomer nog meer. Waarom? Je lichaam heeft vocht nodig om warmte weer kwijt te kunnen via transpiratie. Zorg ervoor dat je altijd een flesje water bij de hand hebt, ook als je weggaat. Lekker en verfrissend is het om schijfjes citroen in een flesje te doen en van tevoren al meerdere flesjes te vullen en deze in de koelkast te plaatsen. Zo is je drankje lekker koel.

Tip 2: Kleed je luchtig

Ga je zwangerschapskleding kopen? Denk bij het kopen van de kleding erover na in welk seizoen je zwanger bent. Ben je midden in de zomer zwanger – en dat weet je van tevoren – schaf dan ook kleding aan wat zeer geschikt is voor een warme zomerdag. Kies voor een aantal kledingstukken die losjes om je lichaam zitten en van 100% natuurlijke materialen zijn gemaakt, bijvoorbeeld een leuk zomerjurkje. Kies ook voor kleding in lichte kleuren. Donkere kleuren trekken warmte aan, en daar zit jij nu net niet op te wachten.

Tip 3: Houd je rustig

Het huishouden kan best een dagje wachten, ook nog wel een week. Natuurlijk moet de vaat gedaan worden en een wasje worden gedraaid, maar laat de rest van het huishouden gewoon even voor wat het is. Als het warm is mag je best even wat minder actief zijn. Dat doet iedereen trouwens. Pak een boek en ga lekker in de schaduw zitten lezen. Of binnen met de airco aan.

Kies er ook voor om lekker makkelijk te doen met koken. Haal een lekkere maaltijdsalade in de supermarkt en je hebt je buikje weer vol. Zorg er in ieder geval voor dat de maaltijd doorgaans gezond is. En een keertje zondigen mag natuurlijk best.

Tip 4: Verkoeling

Heb je last van opgezwollen enkels en dikke vingers? Neem een lekker voetenbadje met koud water. Of leg een nat washandje in je nek of je voorhoofd en houd je hoofd koel. Of duik lekker in het zwembadje dat in je tuin staat. Neem een lauwe douche voor je gaat slapen. Het helpt! Als is het maar voor even.

Als je last hebt van opgezwollen enkels kun je ook met je voeten omhoog liggen.

Tip 5: Vermijd de zon

Als je zwanger bent heb je meer pigment in je huid. Door dat extra pigment merk je dat je eerder bruin wordt of sproeten krijgt van de zon. Ook kun je pigmentvlekken op de huid krijgen. Dit wordt ook wel een zwangerschapsmasker genoemd. Vermijd daarom zoveel mogelijk de zon als je zwanger bent. Wil je buiten zitten in de zomer, zoek dan een plek in de schaduw, smeer je goed in met een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor, en doe een petje of zonnehoedje op je hoofd.

Slaap je ’s nachts slecht vanwege de warmte en je buik die in de weg zit? Een middagdutje doen mag! En al helemaal als je zwanger bent. Zorg voor voldoende rust, en zorg daarmee goed voor jezelf en voor de baby.

Leestip: Je baby koel houden bij extreme hitte; zo doe je dat!

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: