Alles wat je moet weten over foliumzuur

Door Marieke
Foliumzuur

Als je zwanger wilt worden moet je foliumzuur slikken. Maar waarom is dat eigenlijk? En hoe lang moet je dat blijven slikken? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over foliumzuur.

Wat is foliumzuur

Een ander woord voor foliumzuur is vitamine B11. Dit is een vitamine die nodig is voor de groei, maar ook voor de goede werking van het lichaam voor de aanmaak van rode en witte bloemcellen. Daarnaast is vitamine B11 ook nodig voor een goede weerstand. Foliumzuur zit van nature al in groenten, vooral de groene groenten, in vlees, zuivel, brood en volkorenproducten.

Foliumzuur is belangrijk voor de vroege ontwikkeling van een nog ongeboren kindje. Vrouwen die zwanger zijn krijgen niet voldoende foliumzuur binnen via voedsel. Daarom ligt er het advies om elke dag 400 mg foliumzuur te slikken.

Tijdens de zwangerschap heb je extra nodig

Als je gezond en voldoende eet krijg je voldoende foliumzuur binnen. Behalve zwangere vrouwen. Omdat het bijna onmogelijk is om voldoende extra foliumzuur uit voeding te halen (tenzij je elke dag 1 kilo bruine bonen wilt eten), moet je het in de vorm van een tabletje innemen. Het voordeel van een tabletje is dat het sneller opgenomen wordt in je lichaam dat wanneer je het uit eten en drinken haalt.

Extra foliumzuur is nodig voor de vroege ontwikkeling van een ongeboren kindje.

  • Het speelt een rol bij de vorming van het centrale zenuwstelsel.
  • Het draagt bij aan de weefselgroei en de vorming van de placenta.
  • En het verkleint de kans op aangeboren afwijkingen zoals een open ruggetje, een open schedel of een open gehemelte.

Foliumzuurtekort

Een tekort kan er in het ergste geval toe leiden dat de neurale buis van je ongeboren kindje niet sluit. Deze buis vormt de basis voor de centrale zenuwstelsel en ontwikkelt zich in de eerste weken van je zwangerschap. Hieruit ontstaan de hersenen en het ruggenmerg. De buis begint als een geultje wat zich in de loop van de zwangerschap sluit als een buis. Als dit niet gebeurt, ontstaat er een defect. Bekende gevolgen hiervan zijn een open ruggetje, een open gehemelte of een open schedel.

Lees ook: Welke kinderziektes gevaarlijk zijn voor zwangere vrouwen

Wanneer begin je met foliumzuur

Je lichaam heeft een week of 4 nodig om voldoende voorraad foliumzuur op te bouwen. Begin daarom met het slikken van foliumzuur zwanger wilt worden. Omdat foliumzuur niet schadelijk is voor je gezondheid en het ook geen bijwerkingen heeft, kun je het blijven slikken zo lang nodig is.

Als je zwanger bent, blijf je de tabletten slikken totdat je 10 weken zwanger bent. Het is niet erg als je nog even door blijft slikken maar in principe haal je nu weer voldoende uit je voeding.

Geen recept nodig

Foliumzuur kun je gewoon kopen bij een drogist of apotheek. Je hebt er geen recept van de dokter voor nodig. Vraag naar tabletten van 400 of 500 microgram. In multivitamines voor zwangere vrouwen zit ook voldoende.

Wanneer is overleg nodig

In een enkele situatie is het aan te raden om eerst te overleggen met de huisarts, verloskundige of gynaecoloog. In sommige gevallen kan extra foliumzuur worden aangeraden.

  • Als je eerder een kindje hebt gekregen met een neuraalbuiseffect, of als jij of je partner geboren zijn met een dergelijke afwijking.
  • Als je epilepsie of diabetes hebt.
  • Of als je meerdere miskramen hebt gehad.

Als de arts je een hogere dosering aanraadt, dan is deze alleen via de apotheek verkrijgbaar.

Lees ook: IJzertekort tijdens de zwangerschap
Lees ook: Wat je beter niet kunt eten als je zwanger bent

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: