Moeders voor moeders; geluk kun je delen

Door Marieke
Moeders voor moeders; geluk kun je delen

Eén op de zes stellen krijgt te maken met vruchtbaarheidsproblemen. De kans is groot dat jij ook wel iemand kent bij wie zwanger worden niet vanzelfsprekend is. Vruchtbaarheidsproblemen brengt vaak veel verdriet met zich mee. Als jij zwanger bent kun jij samen met Moeders voor Moeders deze stellen een handje helpen. Hoe je dat precies kunt doen lees je in dit artikel.

Als zwanger worden niet vanzelfsprekend is …

Helaas is zwanger worden niet voor iedereen vanzelfsprekend. Dat Moeders voor Moeders samen met zwangere vrouwen een bijdrage kan leveren om stellen met vruchtbaarheidsproblemen te helpen, is ontzettend bijzonder. Ze zijn daarom alle zwangere vrouwen die hieraan deelnemen erg dankbaar. Met jouw bijdrage en die van alle moeders die jou al zijn voorgegaan en nog na jou komen, kan Moeders voor Moeders al sinds 1931 het geluk delen. Dat is dit jaar, in 2021, al 90 jaar lang! Voor de redactie van Kidzlab een reden om er eens aandacht aan te besteden.

Wat is Moeders voor Moeders?

Moeders voor Moeders zamelt urine in van vrouwen die net zwanger zijn. Dit doen ze al sinds 1931, dus al 90 jaar lang. Uit deze urine wordt het hCG-hormoon gewonnen. Dit hormoon wordt door farmaceutische bedrijven weer gebruikt voor het maken van medicijnen. Deze medicijnen worden weer gebruikt voor vruchtbaarheidsbehandelingen van vrouwen die zwanger willen worden, maar waarbij dat niet zo makkelijk gaat. Dit medicijn stimuleert de eisprong, de aanmaak van oestrogeen en maakt de baarmoederwand klaar voor innesteling van de bevruchte eicel. Bij mannen bevordert dit medicijn de rijping van de zaadcellen.

Als zwangere vrouw kun jij dus hiermee andere vrouwen helpen zwanger worden. Want geluk kun je delen.

Hoe werkt het?

Moeders voor Moeders is actief in heel Nederland met uitzondering van de Waddeneilanden. Vanaf het moment dat je weet dat jij zwanger bent, kun je je al aanmelden. Dat kan tot uiterlijk de 11e week van je zwangerschap. Vanaf de 6e week tot en met de 16e week kun je meedoen, omdat in die periode je urine de meeste hCG-hormoon bevat.

Aanmelden en intakegesprek

Je kunt je via de website van Moeders voor Moeders aanmelden. Binnen enkele dagen zal er een informatrice contact met je opnemen om een afspraak te plannen voor een intakegesprek. Tijdens dit intakegesprek vertelt de informatrice hoe het in zijn werk gaat en krijg jij gelegenheid om al jouw vragen te stellen. Ook neemt de informatrice de deelnamevoorwaarden met je door. Het is belangrijk dat je aan al deze voorwaarden voldoet. Gezondheidsautoriteiten die toezicht houden op de productie van geneesmiddelen hebben bepaald dat de urine van sommige vrouwen niet gebruikt mag worden. Wanneer je bijvoorbeeld ooit een bloedtransfusie hebt gehad of Diabetes type 1 of 2 hebt, dan is het niet mogelijk om mee te doen. De voorwaarden en ook de achtergrond van alle uitsluitingsredenen kun je vinden op de website van Moeders voor Moeders.

Wanneer je zwanger bent geworden door middel van een hormoonbehandeling zoals IVF, ICSI of IUI, dan kun je wel gewoon meedoen.

Je urine opvangen en het ophalen van de urine

Van Moeders voor Moeders ontvang je alles wat je nodig hebt om mee te doen. Zo ontvang je voor elke opvangdag een nieuwe fles, maar ook een opvangkannetje waarin je de urine kunt opvangen voordat je het overgiet in de fles.

Elke week worden de flessen bij je thuis opgehaald. Je hoeft er niet voor thuis te blijven, je kunt tijdens het intakegesprek met de informatrice afspreken waar de kratjes met de flessen staan. Ook kun je een alternatief ophaaladres opgeven, bijvoorbeeld bij je ouders of op je werk. De chauffeur rijdt in een bestelauto zonder reclame, dus niemand hoeft te weten te komen dat je meedoet aan Moeders voor Moeders, en dus zwanger bent.

Lees ook: Lekker slapen tijdens je zwangerschap; 12 tips

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: