Ovulatie of eisprong: dit zijn de symptomen

Door Marieke
Alles over ovulatie cq. eisprong

Je eisprong, ook wel ovulatie genoemd, is het moment waarop een rijpe eicel de eierstok verlaat. Tijdens iedere menstruatiecyclus vindt één eisprong plaats. Na de eisprong kan de bevruchting plaatsvinden. Als je zwanger wilt worden, dan is het handig om te weten wanneer de ovulatie plaatsvindt. In dit artikel vertellen wij je alles over de eisprong; wanneer deze tijdens je cyclus plaatsvindt en aan welke symptomen je een eisprong kunt herkennen.

Wat is een eisprong?

Aan weerskanten van je baarmoeder zit een eierstok. Hierin bevinden zich follikels, blaasjes waar onrijpe eitjes in zitten. Bij een regelmatige cyclus komt er elke maand in één van de eierstokken een eicel tot rijping. Als het eitje rijp is barst de follikel open, het eitje komt los en komt met een ‘sprongetje’ in de eileider terecht. Dit is de eisprong. Na de eisprong gaat het eitje verder naar de baarmoeder. Onderweg kan het eitje bevrucht worden door een zaadcel en zal zich vervolgens gaan nestelen in de baarmoeder. Je bent zwanger. Wanneer het eitje niet bevrucht wordt, dan lost het eitje op en begint je menstruatie. Gemiddeld vindt er zo’n 400 tot 500 keer een eisprong plaats in het leven van een vrouw.

Wanneer vindt de ovulatie plaats?

Een menstruatiecyclus begint op de eerste dag van je menstruatie en eindigt op de dag voor je volgende menstruatie. Veel vrouwen hebben een regelmatige cyclus van ongeveer 28 dagen. Bij een regelmatige cyclus kun je ervan uitgaan dat er elke maand een eisprong plaatsvindt. De eisprong vindt ongeveer 14 dagen vóór dat je ongesteld moet worden plaats. Via internet kun je diverse calculators vinden waarmee je de meeste vruchtbare dagen in je cyclus kunt berekenen. Op deze website kun je zo’n calculator vinden.

Heb je een onregelmatige cyclus? Dan is het veel moeilijker om je ovulatie te bepalen.

Vruchtbare dagen

Een bevruchting kan dus alleen plaatsvinden tijdens je vruchtbare dagen. Gelukkig is het niet nodig om exact op het moment van ovulatie seks te hebben, zaadcellen kunnen namelijk 3 dagen overleven in het lichaam van de vrouw. Je bent het meest vruchtbaar in de periode van 2 dagen voor de eisprong tot 1 dag na de eisprong, een periode van ongeveer 4 à 5 dagen. Wat je het beste kunt doen is om vanaf dag 6 vóór de eisprong seks te hebben, dan is de kans op bevruchting het grootst.

Symptomen ovulatie

Er zijn enkele symptomen waaraan je een ovulatie kunt herkennen. We zetten ze voor je op een rijtje:

Ovulatiepijn

Een eisprong kan pijnlijk zijn. 1 op de 5 vrouwen kan de eisprong voelen en heeft last van ovulatiepijn. Het voelt als een stekende pijn in één van je eileiders. Voel je deze pijn elke cyclus voordat je ongesteld wordt? Dan kan dat zomaar de eisprong zijn.

Lichaamstemperatuur

Bij veel vrouwen daalt de lichaamstemperatuur een halve graad op het moment van ovulatie. Daarna stijgt de temperatuur weer met 0,2 tot 0,5 graden. Je kunt je temperatuur elke dag op hetzelfde tijdstip meten en zo kun je zien wanneer je ovulatie heeft plaatsgevonden. Het nadeel van deze methode is dat pas achteraf ziet wanneer je eisprong was.

Bloedverlies

Je kunt licht bloed verliezen tijdens de ovulatie. Je verliest dan elke druppels bloed op de dag van de eisprong. Bij het openbarsten van de follikel kan er een bloedvaatje kapot springen. Lang niet alle vrouwen hebben hier last vast.

Cervixslijm

Het slijm uit je baarmoedermond is tijdens je vruchtbare dagen doorzichtig en elastisch, anders dan normaal, wanneer het slijm meer geliger en taaier is. Dit slijm wordt cervixslijm genoemd.

Ovulatietest

Zo’n 2 dagen voor de eisprong stijgt de hoeveelheid luteïniserend hormoon (LH-piek) dat ervoor zorgt dat het eitje loskomt van de follikel. Hier merk je helemaal niets van, maar ovulatietesten meten de LH-piek in je lichaam. Als de ovulatietest positief is, dan weet je dat je binnen enkele dagen een eisprong hebt en je in je vruchtbare periode zit.

Lees ook: Alles wat je moet weten over foliumzuur

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: