Thuiswerken met kinderen; ABC, doe je mee!

Door Marieke
Thuiswerken met kinderen; zo doe je dat

Thuiswerken terwijl er kinderen rond je heen lopen. Hoe dan? En hoe kun jij efficiënt te werk gaan terwijl jij ook nog thuis je kinderen moet lesgeven? Je hebt moeite om de ballen hoog te houden en alles rond te kunnen breien. In dit artikel geven wij je een aantal praktische tips om er toch het beste van te maken. ABC, doe je mee met dit thuiswerk-alfabet.

A = Accepteren

In de eerste plaats het van belang om de situatie te accepteren. We kunnen er kort over zijn; efficiënt thuiswerken terwijl er kinderen rondom je heen lopen lukt gewoon niet. Accepteer daarom de situatie en neem het zoals het is. En zodra jij het geaccepteerd hebt, dan zullen de momenten waarop jij wel even efficiënt kunt werken nog efficiënter verlopen.

B = Beweging

Bewegen is goed en gezond voor iedereen. In deze tijd van voornamelijk binnen zitten is het goed als je tussendoor eens lekker kunt bewegen. Een trampoline bijvoorbeeld is momenteel een veel verkocht item. Maar je kunt ook op een andere manier bewegen, door bijvoorbeeld een rondje te wandelen, of andere oefeningen te doen.

Lees ook: Een trampoline aanschaffen? Zo let je op de veiligheid!

C = Communiceren

Zorg ervoor dat je met je collega’s afspraken maakt over de manier van communiceren en over de tijd van communiceren. Want je bent ook nog steeds collega’s en het is goed om elkaar even regelmatig te zien, te spreken en te overleggen. Maak daarvoor afspraken zodat het op de meest efficiënte manier kan gebeuren.

D = Dagschema

Maak voor je kinderen en voor jezelf een dagschema. Leg op een stapeltje klaar wat je kinderen moeten doen, maar ook wat jezelf moet doen. Als het schema helemaal is doorgewerkt, hebben jullie allemaal een goed gevoel, omdat de klus weer is geklaard. Maak wel een realistisch dagschema, die echt haalbaar is.

E = Educatieve websites

Vaak kunnen kinderen wel een poos alleen en rustig aan het werk zodra ze op een laptop, tablet of smartphone mogen. Urenlang kunnen ze aan het werk zijn zonder dat jij ze hoort. Maak er dan ook gebruik van. Er zijn tal van leerzame websites. Denk aan junioreinstein.nl, Squla.nl of Smartgameslive.com. Nog leerzaam ook.

Lees ook: Leuk leren met Squla | Met kortingscode

F = Film kijken

Een film voor kinderen duurt toch al gauw zo’n 1 tot 1,5 uur. Zet je kinderen eens achter een film en hen hoor je niet meer. En jij? Jij kunt dat uur heerlijk doorgaan met thuiswerken.

G = Grenzen stellen

Stel grenzen; dan weten je kinderen ook waar ze aan toe zijn. 1x per dag een film kijken is ook 1x per dag een film kijken. Spreek tijden af waarop je samen wat gaat drinken en een tussendoortje krijgt. Doe eigenlijk gewoon alsof het een schooldag en werkdag is. Hoe duidelijker je bent, hoe minderen kinderen zeuren omdat ze eigenlijk al weten dat het antwoord ‘nee’ zal zijn.

H = Help elkaar

Weet je het even niet meer? Vraag dan om hulp. Vraag andere ouders of ze nog leuke educatieve opdrachten of websites weten. En geef jij op jouw beurt weer tips aan andere ouders. Je hoeft het niet alleen te doen. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje.

I = Incheckgesprek

Voordat jullie aan de slag gaan is het goed om met elkaar de dag door te spreken. Wat wordt er van iedereen verwachten en wanneer? Zo weet iedereen waar hij of zij aan toe is en wat er van iedereen wordt verwacht.

J = Jezelf af en toe verwennen

Op welke manier kun jij jezelf het beste verwennen? Is dat die reep chocolade? Die McFlurry van de McDonalds, is dat een uitgebreid diner voor twee of … Jezelf verwennen mag! Doe dat dan ook.

K = Kantoortijden

Bij thuiswerken lijkt het alsof werken nooit ophoudt. Juist nu is het belangrijk dat je ook voldoende rust neemt. Daarom kan het van belang zijn om je thuiswerktijden af te stemmen op je normale kantoortijden. Ga op de normale tijd uit bed, begin op de normale tijd met werken, houd pauzes op je normale tijden en stop ook weer op de normale tijd met werken.

L = Leidinggevende

Maak afspraken met je leidinggevende. Hij/zij weet het vast wel en wellicht zit hij of zij zelf ook met hetzelfde probleem. Maar het kan geen kwaad om het nog eens te vertellen. Vertel dat je net wat minder efficiënt werkt omdat je kinderen thuis het rondlopen. Hij heeft er vast begrip voor.

M = Multitasken

Multitasken; je moet het ene kind helpen met schoolwerk, je andere kind komt ook niet uit de volgende som, jij hebt ook je eigen werk en bovendien gaat je telefoon en roept je collega. Je hebt het gevoel dat je alles aan het doen ben en dat je nergens voor 100% voor kunt gaan. Nee, multitasken met goed gevoel over wat je doet lukt bijna niemand. Probeer keuzes te maken. Help eerst je kinderen op weg met schoolwerk en zet je eigen laptop even aan de kant. Het telefoontje kan ook wel even wachten toch?

N = Neem pauze

Ken je het gevoel dat je geen tijd hebt om pauze te nemen? Nou, doe het toch maar. Pak een kop koffie of thee en laat een kwartier lang alles even los en doe wat jij fijn vindt. De uurtjes daarna tot de volgende pauze ben je veel productiever. Echt waar!

O = Opruimen

Een opgeruimd huis of bureau is een opgeruimd hoofd. Maak voor elk van de kinderen een doos waar al het schoolwerk in opgeruimd kan worden. Ook voor jezelf is het handig als je een doos of kast of wat ook hebt, waarin jij al je spullen kunt opbergen. Elke avond ga je even door je huis om alles weer het goede plekje te geven zodat jij de volgende ochtend weer met een opgeruimd hoofd aan de slag kunt.

Lees ook: Speelgoed opbergen in de kinderkamer – 5 tips

p = planning

Maak elke dag een planning. Wat moeten de kinderen doen? Leg het alvast klaar en vertel het je kinderen. Wat wil jij klaar hebben vandaag? Maak voor jezelf een haalbare to-do-list zodat je kunt afstrepen wat je al gedaan hebt.

Q = Quarantaine

Quarantaine; helaas moeten we allemaal zoveel mogelijk thuisblijven. Dat betekent niet dat je er niet eventjes uit mag. Maak gerust je wandelingetje en zoek een speeltuin waar het rustig is.

R = Randvoorwaarden

Goede randvoorwaarden zijn ontzettend belangrijk om goed te kunnen thuiswerken. Vraag je werkgever of je het een en ander mee naar huis mag nemen wat je thuis niet hebt. Je beeldscherm, toetsenbord, je headset, desnoods je bureaustoel. Zorg ook voor een rijke speelomgeving voor je kinderen. Maak een hoek met materialen zodat ze zelfstandig kunnen pakken wat ze nodig hebben.

S = Schoonmaken

Schoonmaken is een klusje dat er al snel bij in schiet. Maar waarom doe je het niet met elkaar? Geef je kinderen ook klusjes in huis waarmee ze wat geld kunnen verdienen. Spreek samen een goed doel af waaraan de helft van het verdiende geld gedoneerd kan worden. Denk bijvoorbeeld eens aan de Voedselbank. Maar elk goed doe is goed.

T = Teugels laten vieren

Heb je regels rondom het schermgebruik van je kind, dat bijvoorbeeld op een half uur per dag staat? Heb je de gewoonte om alleen maar op zaterdag of zondag een bijzonder lekker broodje te eten? Het is niet erg om de teugels wat te laten vieren. Extra schermtijd is heus prima, en bovendien kun je kiezen voor een leuke educatieve website waar je kind bovendien wat van kan leren.

U = Uurtje inhalen

Moet je even wat werk inhalen? Natuurlijk is het niet erg als je even in de avond als de kinderen op bed leggen of juist in het weekend nog even een uurtje aan het werk gaat om het een en ander in te halen. Maar overdrijf het niet.

V = Vitamine D

Gelukkig is het lente en schijnt de zon regelmatig. Ga tussendoor eventjes een minuut of 10 buiten zitten om heerlijk wat vitamine D op te doen! Daar knap je echt van op.

W = Werk samen en werk alleen

Er zijn momenten waarop je samen kunt werken. Dat jij je kinderen hulp kunt bieden. Er zijn ook momenten dat jullie allemaal zelf moeten thuiswerken, zonder elkaar lastig te vallen. Spreek dit met elkaar af.

X = Extra knuffelen

Het is niet alleen voor jou heel raar, ook voor je kinderen is thuiswerken ook heel raar. Af en toe eens extra knuffelen is goed, juist op momenten waarop je ziet dat iemand dat even extra nodig hebben.

Y = IJzersterk

Geloof in jezelf! Jullie zijn ijzersterk en kunnen dit! Houd vol!

Z = Zet je wekker uurtje eerder

Veel mensen zijn ’s morgens vroeg het meest productief. Zet je wekker een uur eerder en ga alvast een uur aan het werk. In dat uur kun je zo ontzettend veel doen!

Succes met thuiswerken!

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: