Een trampoline aanschaffen? Zo let je op de veiligheid!

Door Marieke
Ingraaf trampoline

Ineens werden ze populair, de trampoline. In vele tuinen verschenen ze in de tuin. Kinderen kunnen er urenlang op spelen. Bij veel kinderen staat dit dan ook op nummer 1 van het verlanglijstje. Toch is het zo dat kinderen, maar ook volwassenen regelmatig een blessure oplopen of dat er een ongelukje gebeurt. Trampolinespringen is dus niet zonder gevaren. In dit artikel lees je waar je op moet letten als je een trampoline aanschaft en deze in je tuin plaatst.

Koop een degelijke, stevige trampoline

De veiligheid begint al bij de aanschaf van de trampoline. Het is belangrijk dat je een stevige, degelijke trampoline aanschaft die voldoet aan de veiligheidsnorm. Er zijn twee punten waar je specifiek op moet letten. Ten eerste is dat de kwaliteit van het staal, die met dik genoeg en een roestwerende laag hebben. In de tweede plaats moet de beschermrand dik genoeg zijn, en gevuld met foam, om een val op te kunnen vangen. Daarnaast moet de rand zo breed zijn dat de veren volledig afgedekt zijn. Dankzij deze rand kunnen de voetjes van de kinderen niet tussen de veren komen. Let bij de aanschaf ook op of de springkussen het gewicht aankan van degenen die erop gaan springen.  

Vooral als  je een tweedehands exemplaar koopt, zijn dit de punten waar je enorm goed op moet letten.

Een ‘gewone’ of een ingraaftrampoline

Er zijn twee soorten trampolines. In de eerste plaats kun je er een nemen die je zo neer kunt zetten in je tuin. Sommige trampolines zijn zelfs wel een meter hoog. De gevolgen zijn niet te overzien als je kind een missprong maakt en van de trampoline valt. Kies je voor zo’n exemplaar, schaf dan ook een veiligheidsnet aan met een goed sluitende opening.

Een andere veilige keuze is om een ingraaf trampoline van trampolines.nl te nemen en deze in te graven in de tuin. De rand van de trampoline valt dan gelijk met de grasrand.

Zet de trampoline altijd op een veilige, egale plek neer en nooit direct op de tegels. Plaats deze liever op het gras. Ook kun je er rubber tegels onder en rondom leggen. Deze tegels zie je ook veel terug in bijvoorbeeld speeltuinen. Geef de trampoline ook een veilige ruimte, dus niet direct tegen een muur, een schutting of een boom.

Een veilig gebruik van de trampoline

Je kunt nu wel een veilige trampoline hebben, maar nu is het ook belangrijk deze veilig wordt gebruikt. Wij noemen een aantal tips voor een veilig gebruik hiervan:

Spring niet op een natte trampoline

Heeft het net geregend en is de trampoline nog nat? Maak deze eerst helemaal droog voordat je erop gaat springen. Een nat springgedeelte is erg glad en kan gevaarlijke slippartijen opleveren.

Een kind tegelijk

Natuurlijk is het leuk om met meerdere persoon tegelijk te springen. Maar door het extra gewicht kan bepaalde onderdelen wat schade oplopen en de trampoline kan minder stabiel staan. Ook het gevaar op botsingen is zeer groot. Bovendien kunnen kinderen veel hogere sprongen maken als ze met z’n tweeën springen en ook dat kan tot gevaarlijke situaties leiden. Laat daarom altijd een kind tegelijk springen.  

Schoenen uit

Spring niet met schoenen op het springkussen. Met schoenen aan springen vergroot de kans op verzwikte enkels.

Plaats de trampoline in het zicht

Zet een trampoline op zo’n plek neer dat je deze altijd in het zicht hebt. Zo kun je direct zien als er wat misgaat en waarschuwen  als kinderen zich onverhoopt toch niet aan de regels houden.

Bespreek de regels

Tevens is het belangrijk om alle regels met je kinderen te bespreken. Als jij uitlegt waarom iets wel of niet mag, zal het duidelijk zijn en is de kans groter dat je kinderen zich dan ook aan de regels houden.

Heb jij een trampoline in je tuin?

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: