Rekenspelletjes met je peuter; dit kun je doen!

Door Marieke
Rekenspelletjes met peutes

Wil je je peuter kennis laten maken met de wereld van cijfers? Er zijn tal van rekenspelletjes te bedenken waarmee je je peuter kan stimuleren om met getallen kennis te laten maken en misschien wel tot 10 te leren tellen. Nee, rekensommen en tafels oefenen hoeft zeker nog niet, maar er zijn zeker een aantal leuk activiteiten te bedenken waarmee jij je peuter kunt laten kennismaken met de wereld van cijfers. We zetten een aantal rekenspelletjes voor je op een rij!

Ontluikende gecijferdheid

Op een dag begint je peuter interesse te krijgen in cijfers en andere rekenactiviteiten. Als een kindje ongeveer 2 jaar oud is dan weet hij hoeveel jaar hij is en steekt hij trots het juiste aantal vingers op. Ook benoemt een kind of iets veel of juist weinig is en kan hij ordenen, door bijvoorbeeld alle blauwe Duplo-stenen bij elkaar te leggen. Het besef dat getallen iets betekenen, dat noemen we ontluikende gecijferdheid. Rekenen: het woord klinkt alsof het nog niet voor peuters is, maar feitelijk gezien zijn peuters meer met rekenen bezig dan je denkt.

5 ideeën van speelse rekenspelletjes

Liedjes met getallen:

Er zijn een aantal liedjes die over tellen gaan en waarmee de getallenrij geoefend kan worden, zonder dat kinderen het door hebben. Een paar bekende liedjes zijn: Berend Botje ging uit varen, Hoedje van papier, De Zevensprong en Tien kleine visjes zwommen naar de zee. Zing deze liedjes regelmatig en je kindje leert snel de telrij.

Meehelpen tafeldekken:

Hoeveel borden hebben we nodig? Liggen er al genoeg vorken op tafel? Laat je kind meehelpen met tafeldekken en zie daar: een speelse rekenactiviteit is meteen voorhanden.

Traplopen:

Thuis kun je eindeloos veel spullen tellen. Denk bijvoorbeeld eens aan het aantal treden van de trap. De meeste trappen hebben dertien treden, zover hoeft een peuter echt nog niet te tellen. Begin eens tot bijvoorbeeld 5. En als een kindje dat beheerst ga je steeds een stapje verder met tellen.

Ga de natuur in:

In het bos is zoveel te vinden. Laat je kindje eens op zoek gaan naar 3 bladeren, of 5 kastanjes, 2 takken of 4 dennenappels. Ook kun je zelf bijvoorbeeld 3 takken van verschillende lengtes zoeken en je kindje deze op volgorde van groot naar klein laten leggen.

Lees ook: Herfst, herfst wat heb je te koop; 8 herfstideeën

Ordenen:

Leren ordenen kan op een eenvoudige manier. Heb je een stapeltje sokken dat opgevouwen moet worden? Laat dan je kindje twee dezelfde sokken bij elkaar leggen. Een zakje snoepbeertjes? Laat je kindje de snoepjes kan ordenen op kleur. Vervolgens kun tellen hoeveel snoepjes er van elke kleur zijn. Daarna kun je ook nog vragen van welke kleur er nu het meeste zijn en waarvan het minste. Hij zou ze zelfs nog op volgorde kunnen leggen van minst naar meest.

5 educatieve materialen

Hubelino – Leren tellen:

Hubelino heeft een speciale educatieve set waarmee een kind kan oefenen om te leren tellen. De doos zit vol met bouwstenen met cijfers, dobbelsteen, vingers, turfjes, rekenrekjes. Het leuke van alles is; de bouwstenen zijn 100% compatibel met Duplo!
Bekijk hier Hubelino Leren Tellen.

Hubelino leren tellen

Ik leer cijfers:

Met de set ‘Ik leer Cijfers’ van Jumbo leren kinderen spelenderwijs cijfers herkennen, tellen en hoeveelheden ordenen. Zo kun je een dierenreeks van klein naar groot leggen, tellen hoeveel dieren er op de kaart staan en het juiste getal er aan vast puzzelen. Verschillende spelletjes zijn oplopend in moeilijkheidsgraad.
Bekijk hier het spel Ik leer cijfers!

Ik Leer Cijfers

Woezel en Pip telkwartet:

Wie verzamelt er zo snel mogelijk 3 kaartjes met dezelfde kleur en hetzelfde cijfer? Wie aan het eind van het spel de meeste setjes van 3 kaarten heeft is de winnaar. Met dit spel leren kinderen al spelenderwijs tellen. Leerdoelen van de spel zijn de hoeveelheden koppelen aan de cijfers. Dobbelstenen koppelen aan cijfers en getallen leren herkennen.
Bekijk hier Woezel & Pip telkwartet

Woezel & Pip - Telkwartet

Telboekjes:

Er zijn tal van telboekjes te verkrijgen. Dat zijn boekjes waarmee je je kindje kan leren tellen. Denk bijvoorbeeld eens aan het prentenboek Rupsje Nooitgenoeg. Niet alleen een leuk verhaaltje, maar ook goed om te leren tellen. Maar er zijn nog veel meer telboekjes op de markt, de keuze is reuze. Kies er eens van dat aanspreekt bij je kindje. Is je peuter fan van Nijntje? Kies er dan één van Nijntje. Fan van Woezel en Pip? Kies dan voor een telboekje van Woezel & Pip.
Bekijk hier diverse telboekjes.

Loco Bambino:

Loco heeft een versie voor kleuters, voor schoolkinderen, maar ook voor peuters onder de naam Loco Bambino. Je schaft een basissetje aan en vervolgens kun je dat basissetje flink uitbreiden met allerlei verschillende boekjes. Zo heb je boekjes over rijmen, over spelen, over wat een peuter al kan, maar ook is er een boekje over leren tellen.
Bekijk hier de startersset van Loco.

Lees ook: Je peuter zichzelf leren aankleden met deze stappen
Lees ook: Leren omgaan met verliezen

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: