Open ended play; wat is het?

Door Marieke
Open ended play; wat is het?

Misschien heb je de term weleens gehoord; open ended play, of in het Nederlands, spel zonder einde. Kort gezegd is open ended play een vorm van spelen zonder regels of doel. Kinderen maken hun eigen spel waarin fantasie de vrije loopt gaat. In dit artikel vertellen wij je meer over open ended play.

Wat is open ended play?

Open ended play is spel of speelgoed waarvan de uitkomst niet van tevoren vastligt. Er hoeft niets te worden opgelost, en er hoeft ook niet te worden afgemaakt zoals bij bijvoorbeeld een puzzel of een bordspel. Er zijn geen verwachtingen. Kinderen gebruiken tijdens het spelen hun fantasie. Er zijn geen standaard regels en het spel kan dus ook niet goed of fout zijn. Het kind bepaalt zelf wat iets voorstelt en waar het voor dient en dat kan bovendien elk spel weer veranderen. Kinderen maken zelf beslissingen en laten hun fantasie en creativiteit de vrije loop.

Een klein voorbeeldje: een doodgewone kartonnen doos kan dienen als huis, de volgende keer dient het als boot of als mandje voor de huisdier, of als …

Waarom open ended play?

Open ended play of speelgoed stimuleert de creativiteit van het kind. Kinderen leren hiermee sneller keuzes maken en voelen zich sneller geïnspireerd. Het spreekt de verbeelding van het kind aan. Daarnaast gaat je kind helemaal zelf aan de slag met bouwen en verplaatsen wat weer enorm goed is voor de motoriek. 

Open ended play nodigt uit tot het spelen van rollenspellen waardoor het begrip van de wereld om hen heen vergroot wordt. Bij het spelen van rollenspellen leren kinderen ook samen te werken, problemen op te lossen en de leiding te nemen.

Voorbeelden van open ended speelgoed

Hieronder noemen we enkele voorbeelden van open ended speelgoed verkrijgbaar in de winkel.

Een wobbel

Een wobbel is een investering maar kan voor vele doeleinden worden gebruikt. Een de eerste plaats is een wobbel een duurzaam en ecologisch product gemaakt van kwalitatief hout. Je denkt wellicht, wat moet ik met deze kromme plank, maar het kent zo ontzettend veel mogelijkheden. Kinderen gebruiken het als balansbord, als opstapje, als brug, als winkeltje, als schommelstoeltje, als … noem het maar op. 

De regenbogen van Grimm’s

De regenbogen van Grimm’s is wellicht het bekendste voorbeeld van open ended speelgoed. Je kunt de regenbogen op ontzettend veel verschillende manieren stapelen, neerleggen, constructies bouwen, en nog veel meer. De regenbogen dienen als brug, als autoweg, als schommelstoeltje voor poppetjes, als knikkerbaan, als… En als er even niet mee gespeeld wordt is het een prachtige blikvanger op de kast, de vensterbank of op een wandplank.

Stapelstein

De ronde balansstenen van Stapelstein is uitermate geschikt voor open ended play en kan voor allerlei doeleinden worden gebruik. De balansstenen motiveren kinderen om te bewegen en helpen bij de motorische en cognitieve ontwikkeling. Je kunt ermee ‘de vloer is lava’ spelen of gebruiken om te oefenen met balanceren. Je kunt er een parcours mee maken of gebruiken voor tal van andere fantasieverhalen.

Blokken of bouwstenen zonder tekening

Bouwen zonder bouwinstructie is een mooi voorbeeld van spelen met een open einde. Kinderen kunnen hier ontzettend goed hun creativiteit in kwijt en van alles bedenken om te maken.

Voorbeelden van open ended materialen

Voor open ended play hoef je niet per sé naar de winkel om speelgoed aan te schaffen. We noemen ook enkele voorbeelden van materialen die zeer geschikt zijn voor open ended play.

Kartonnen dozen

Kartonnen dozen kunnen voor van alles dienen. Een huis, een boot, een mandje voor een huisdier, een wiegje voor de pop, noem het maar op.

Knutselen

Houd je kind van knutselen? Geef je kind dan allerhande aan materialen zoals wc-rollen, kartonnen doosjes, papier, een schaar, lijm, plakband, en laat het echt zelf wat bouwen. Zonder voorbeeld, zonder bouwinstructie en zonder inbreng van mama.

Natuurlijk materiaal

Ga naar buiten en verzamel allerlei natuurlijk materiaal zoals schelpen, takjes, dennenappels, stenen, eikels en nog veel meer. Laat je kind daarmee spelen en laat je verrassen waar een simpele schelp allemaal al niet voor kan dienen.

Lees ook: Maak je huis leuker voor kinderen

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: