8 dingen die je moet doen als je op Texel bent

Door Marieke
Dagje uit op Texel; 8 tips

Ga je op vakantie naar Texel? Dan wil je daar natuurlijk wel een aantal bezienswaardigheden bezoeken, maar ook genieten van de rust en ruimte die daar te vinden is. We geven je in dit artikel een aantal tips.

Ecomare

Als je op vakantie naar Texel gaat, dan mag een bezoek aan Ecomare niet ontbreken. Er is daar zo veel te zien en zo veel te doen! Het natuurmuseum en zeehondenopvang is zeer geschikt voor gezinnen met (jonge) kinderen, maar ook voor volwassenen is het een bezoek zeker waard. De zeehonden worden om 11 uur en om 15 uur gevoerd, dus zorg dat je er dan bent om het niet te missen.

Texel zoo

Een dierenpark op Texel, had je dat ooit gedacht?! Texel Zoo is ZOO’n leuk dierenpark dat je gezien moet hebben. Texel Zoo neemt je mee op een werelds avontuur waarin je kennis maakt met opussums, stokstaartjes en nog veel meer dieren. Daarnaast kun je genieten van indrukwekkende roofvogelshows! In het dierenpark staat dierenwelzijn voorop. Ze creëren zoveel mogelijk kleine biotopen waar dieren die ook in het wild samenleven bij elkaar zijn. In de ruime verblijven wordt het echte leven zoveel mogelijk nagebootst.

Het strand

Als je op Texel bent, mag een bezoek aan het strand natuurlijk niet ontbreken. In totaal ligt er zo’n 30 km aan zandstrand die over het algemeen groot en breed zijn. Genoeg plek voor iedereen dus. Of je heerlijk op een strandstoel wilt neerploffen en wilt genieten van rust en zon, of je nu een duik wilt nemen in het heerlijke zeewater, of je wilt een lange strandwandeling maken; het kan er allemaal. En natuurlijk zijn er diverse strandtenten te vinden waar je even op adem kunt komen en kunt genieten van een heerlijk bakkie koffie of een lekkere lunch.

De vuurtoren van Texel

Het beklimmen van de vuurtoren en genieten van het uitzicht hoort er natuurlijk ook bij. De Texelse vuurtoren is de enige vuurtoren van waaruit je aan drie kanten over de zee uitkijkt. Het is echter wel een hele klim naar boven, een lift is er niet, maar laat je dat vooral niet weerhouden, eenmaal boven kun je genieten van een schitterend uitzicht. Onderweg naar boven volg je de geschiedenis van de vuurtoren en leer je begrijpen waarom de vuurtoren juist op die plek is gebouwd.

De Slufter

Het bekendste natuurgebied heet De Slufter. Het grootste gedeelte is beschermd gebied, maar het zuidelijke gedeelte is vrij te bezoeken. Je kunt daar een diversiteit aan vogels spotten. Als je via de grote stenen trap over de duinen klimt dan kun je het heel gebied overzien en kun je genieten van de schoonheid van de natuur. Een prachtige beleving die je niet snel zult vergeten.

Dorpjes bezoeken

De Waal is het kleinste dorpje van Texel, een pittoreske plek waar je het gevoel hebt terug in de tijd te gaan. Den Burg is het grootste dorp van het eiland en met 64 rijksmonumenten heeft het niets van zijn charme verloren. De Koog is de populairste bestemming onder toeristen vanwege de uitgebreide voorzieningen zoals restaurants, cafés en entertainment. Den Hoorn is het eerste dorp wat je tegenkomt als je van de boot het eiland op gaat. In Oosterend is een monumentale molen te bezichtigen en ook het dorp zelf is een bezoek meer dan waard. En de Cocksdorp is met name bekend om de vele vakantiewoningen van -parken. En in Oude Schild kun je een bezoek brengen aan museum Kaap Skil. Kortom elk dorp is een bezoek meer dan waard.

Museum Kaap Skil

Hijs de zeilen en stap aan boord van het avontuurlijkste museum van Texel. In Museum Kaap Skil ontdek je de wondere wereld van de VOC en sta je oog in oog met bijzondere schatten uit het juttersleven. Of ga met de duikboot mee en verken de onderwaterwereld en luister naar alle fascinerende verhalen over de schaapswrakstukken. Museum Kaap Skil staat garant voor een leuk en leerzaam dagje uit voor het hele gezin.

Landgoed de Bonte Belevenis

Landgoed de Bonte Belevenis; de naam zegt eigenlijk al genoeg. Op dit landgoed is van alles te doen en te beleven; zeepmakerij, brouwerij, kaarsenmakerij, distileerderij en de bonte keuken. De ambachtelijke producten zullen je zeker verrassen. Zeker de moeite waard om eens een bezoek aan te brengen wanneer je op Texel bent.

Lees ook: 10 leuke uitjes met kinderen in Noord-Holland
Lees ook: Kabouterpad van Staatsbosbeheer; alle 28 paden op een rij

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: