Herfst, herfst wat heb je te koop; 8 herfstideeën

Door Marieke
Herfst

Herfst, herfst, wat heb je te koop
Duizend kilo bladeren op een hoop
Zakken vol met wind
Ja m’n kind
‘k Weet niet of jij dat aardig vindt

Herfst, herfst, wat heb je te koop
Paddenstoelen, honderd op een hoop
‘k Zet ze voor je neer
Heus meneer
Dat doe ik alle jaren weer

Herfst, herfst, wat heb je te koop
Dikke grijze wolken op een hoop
Alles in de stad
Gooi ik nat
Koop je van mij zo’n regenbad

Komt dit lied ook altijd in je op als je aan de herfst denk? Hoewel we soms wat tegen de herfst op kunnen zien na een prachtige zomer, biedt de herfst ook veel fantastische dingen. In dit artikel noemen we 8 fantastische activiteiten die je samen met je kinderen kunt ondernemen.

Kabouterpad wandelen

Het Staatsbosbeheer heeft door heel Nederland heen Kabouterpaden. Een kabouterpad is een wandelroute van gemiddeld zo’n 1 km door het bos. Kinderen lopen dan van kabouter naar kabouter en kunnen op die manier de route volgen. Bij het beginpunt kun je ook een tasje aanschaffen met daarin opdrachtenkaarten, een kaboutermuts en schmink waarmee je je kind tot een echte kabouter kunt omtoveren. Voor kinderen een superleuke activiteit en prima geschikt om in de herfst te ondernemen. Vergeet niet je regenlaarzen aan te trekken.

Schatten zoeken in het bos

In de herfst biedt het bos ontzettend veel schatten. Ga op zoek naar kastanjes, eikels, prachtige bladeren in verschillende kleuren. Ga op zoek naar paddenstoelen, dierensporen of spinnen. Vergeet niet een grote tas mee te nemen waarin je al deze schatten kun bewaren.

Knutselen met de schatten uit het bos

De herfst biedt ook veel knutselinspiratie. Als je met een tas vol met bladeren, kastanjes, takken, eikels en wat al niet nog meer, dan heb je veel schatten in huis om te knutselen. Pinterest biedt ontzettend veel knutselinspiratie voor als je het zelf eventjes niet meer weet.

Maak een thematafel

Richt in je huis een hoekje in (dit kan een tafel zijn, of een vensterbank, of een hoekje op de kast) waarop je alle schatten van de herfst verzamelt. Dit hoeven niet alleen de schatten uit het bos te zijn, het kan ook een nepspin zijn, boekjes die gaan over de herfst, je knutselwerkjes, een pompoen. Hiermee vergroot je trouwens ook de woordenschat van je kind. Het is niet alleen leuk, ook nog eens leerzaam.

Appels plukken en appeltaart bakken

Herfst is de tijd van het appels plukken. Hoe leuk is het dan om samen met je kind zelf de appels te kunnen plukken in de appelboomgaard. Een tas vol met kilo’s appels keer je weer huiswaarts. Het feest is nog niet voorbij. Wat dacht je ervan om samen met je kind een heerlijke appeltaart te bakken en om appelmoes te koken voor bij het avondeten? Wat zal je kind smullen van deze zelf gemaakte appelmoes en appeltaart. Er is natuurlijk nog veel meer te bedenken wat je kunt maken met appel. Appel is heel goed te combineren met kaneel. Wist je trouwens dat kaneel verwarmt en versterkt vanbinnen en vanbuiten? Dat kun je wel gebruiken na een dagje in het bos of in de appelboomgaard.

Film kijken

Die appeltaart hè, dat smaakt nog lekkerder als je deze samen met je gezin opeet terwijl je knusjes samen op de bank een fantastische familiefilm kijkt. Helemaal compleet met een kop warme chocomelk met slagroom. En neem er een uurtje later nog een bak popcorn bij. Dat zijn dé momenten die je kind zich later nog zult herinneren. Die fijn, knusse, gezellige momenten die je samen met je kind beleeft.

Pompoen

Met pompoenen kun je ook ontzettend veel. Leg wat pompoenen op de herfsttafel. Hol een pompoen uit en plaats er een lichtje in, of duik weer de keuken in en maak samen met je kind pompoensoep. Dat wordt smullen!

Fotoshoot met je gezin

Een fotoshoot in de herfst zul je denken? Dat is toch meer iets voor de lente of de zomer als het mooi weer is. Kijk eens naar buiten en zie de prachtige bomen met die mooie herfstkleuren, het zonnetje dat door de bomen schijnt en de kleuren nog eens mooier maken. Die donkere wolk in de lucht. Prachtig toch?! Een goed moment voor een fotoshoot. Je kunt natuurlijk een professionele fotograaf inhuren. Of neem een familielid of kennis mee naar buiten die voor jullie foto’s wil en kan maken. Dan ben je goedkoper uit en vaak het je toch prachtige foto’s. En laat het eens bladeren regenen terwijl er een foto gemaakt wordt. Dat levert de meest spontane foto’s op!

Wat doe jij in de herfst?

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: